Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Barzani ile görüşecek

1 Ağustos 2012 Çarşamba günü yayınlandı Bugün Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ile biraraya gelecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bölünmüş bir Suriye herkese zarar verir. PKK’nın Suriye’de özerk yapı kurmasına izin vermeyiz. Kürtler de demokrasi sürecine katılmalı” diyecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK 'nın Suriye 'de 'özerk bölge ' kurmak için kendine zemin araması ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani 'nin Suriye Kürt Yüksek Heyeti 'ni Erbil 'e davet etmesinin hemen ardından, bugün Erbil 'e gidiyor. Davutoğlu, Barzani 'ye, “Bölünmüş bir Suriye, herkese zarar verir. PKK 'nın Suriye 'de özerk bölge kurmasına izin vermeyiz. Suriyeli Kürtler de demokrasi sürecine katılmalı. Ama önce özgürlük sonra yönetim şekli için halkın sesi” mesajını verecek. Bakan Davutoğlu 'nun bugün gerçekleştireceği Erbil ziyaretinde, Barzani ile yüzyüze görüşme gerçekleştirecek. Gündem maddesini ise, PKK 'nın Suriye kolu PYD 'nin bölgede izlediği politikalar oluşturacak.

Kritik mesajlar iletecek


Davutoğlu Barzani ile görüşmesinde Suriye 'nin Afrin, Derik ve Kobani gibi kentlerinde PKK 'nın özerklik ilan etme çabası ve Barzani 'nin de buna her türlü desteği vermesinden kaygı duyulduğunu söyleyecek. Davutoğlu, Barzani 'ye “PYD terör örgütü PKK 'nın bir kolu gibi hareket ediyor. Buna destek vermeyin. Suriye 'nin bölünmesinden kimse karlı çıkmaz” diyecek. Suriye 'de, Esad karşıtı hareketin, demokrasi talebiyle yapıldığını; hiçbir şekilde etnik ve mezhep kökenli bir devrim olmadığına dikkat çekecek olan Davutoğlu, “Suriye halkı, demokrasi talebiyle topyekün harekete geçmiştir. Bu belli bir grubun devrimi haline getirilmemeli” değerlendirmesini yapacak. Suriye 'deki yeni yönetimin Sünni, Şii, Nusayri, Arap, Türkmen, Kürt gibi ayrım yapmadan, tüm Suriye halkının temel beklentileri üzerine kurulması gerektiğinin altını çizecek olan Davutoğlu, bunun için halen şansın olduğunu vurgulayacak. Davutoğlu, PKK 'nın Kürt nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde özerk bölge kurmasına müsaade edilmeyeceğini, bunun Türkiye 'nin kırmızı çizgisi olduğunu belirterek, “Buna izin vermeyiz” diyecek.

BARZANİ, SURİYELİ KÜRT PARTİLERİYLE GÖRÜŞÜYOR


Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşen Batı Kürdistan Yüksek Kurulu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'nun Erbil ziyareti öncesi toplantılarına devam ediyor. ENKS üyesi Mehmûd Mihemed, Batı Kürdistan Yüksek Kurulu 'nun toplantısının Dışişleri Bakanının Erbil 'e yapacağı ziyaretle bir ilgisi olmadığını söyledi. Bu arada Suriye 'nin PKK uzantısı PYD 'nin Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Hüseyin Koçer, Batı Kürdistan Yüksek Kurulu üyelerinin Erbil 'e geldiği öğrenildi.

ANKARA'DA SURİYE TRAFİĞİ
Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile K.Irak'a gitmeden önce görüştü.

DAVUTOĞLU KUZEY IRAK'A GİTTİ


Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile biraraya gelecek.

Görüşmede, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler, terörle mücadele ve Erbil - Bağdat hattındaki gerilim gündemde olacak.

Türkiye görüşmede, Suriye halkının, geleceğine bir bütün olarak kendisinin karar vermesinin önemini vurgulayacak.

Türkiye, Suriye Lübnanlaşmasın mesajını da verecek.

Davutoğlu'nun birkaç saat sürecek Erbil ziyareti öncesinde, Suriye Milli Konseyi Başkanı Abdülbasit Seyda da, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle görüşmelerde bulundu.

Davutoğlu da ziyareti öncesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile gelişmeleri değerlendirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı