Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Özel yetkili mahkeme işi zor

13 Haziran 2012 Çarşamba günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel yetkili mahkemelerle ilgili Adalet Bakanlığı'nda bir çalışma yürütüldüğünü ve bu mahkemelerin tamamen kaldırılmasının da söz konusu olabileceğini söyledi.

Erdoğan, "CMK 250'inci maddeyle ilgili düzenlemeyi yapan da bu parlamento. Nasıl yaptıysa şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi yapma yetkisi, hakkı Parlamento'nundur." diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250'inci maddesinde değişiklik yapılarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine 3'üncü ve 4'üncü yargı paketlerinde böyle bir düzenlemenin yer almadığını hatırlattı. Erdoğan, "Ama 250'inci maddeyle ilgili bir sıkıntı var ve bu sıkıntı konusunda şu andaki çalışmaların dışında bir olay... Bu 1,2,3,4 falan bunla alakalı değil. Buna yönelik olarak Adalet Bakanlığımız kendi bünyesinde bir çalışmayı yapıyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan, bu çalışmanın Meclis tatile girmeden yasalaşıp yasalaşmayacağının sorulması üzerine ''Bakalım yetişir mi yoksa bir sonraki döneme mi kalır? Hazırlıklar devam ediyor. Çünkü şu anda Genel Kurul'un gündeminde olan önemli maddeler de var; onu önce halledelim'' cevabını verdi. Ses kayıtlarını yayınlayan medya kuruluşlarına 5 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemenin 3'üncü reform paketine eklendiğinin hatırlatılması üzerine ise Erdoğan, hepsinin Meclis'e geldiğini vurgulayarak, "TBMM Genel Kurulu neyin kararını verirse o kabulümüzdür.'' dedi.

"MAALESEF ZARARLI OLAN ANLAR OLDU"Erdoğan, başka bir soru üzerine de ÖYM ile açıklamasına şöyle devam etti: ''Biz, özel yetkili mahkemeleri kuran iktidarız. Çalıştı ve çalışması esnasında da faydalı olduğu zamanlar oldu. Maalesef zararlı olan anlar oldu. Biz ideali yakalamak durumundayız. Uygulama esnasında bir çok gerçekleri görmüş olduk. Dolayısıyla bu yasaları yapan bu Parlamento. 250'inci maddeyle ilgili düzenlemeyi yapan da bu Parlamento. Nasıl yaptıysa şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi yapma yetkisi, hakkı Parlamento'dadır. Çünkü burada ülkemiz milletimiz ne denli bu işten memnun veya memnun değil? Bizim için aslolan milletimizin memnuniyetidir. Memnuniyetin olmadığı noktada da memnuniyetin olacağı şekle bunu dönüştürmek Parlamento'nun görevidir. Çünkü bu Parlamento, millet için vardır. Milletin Parlamentosu'dur. Bundan da kimsenin rahatsız olmaması gerekir.'' Kendisine, ''Özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılması mı yoksa yetkilerinin kısıtlanması mı söz konusu?'' şeklinde bir soru da yöneltilen Erdoğan, ''Artık o, müzakereler tartışmalar yapıldıktan sonra zaten gündeme gelir." dedi.

Tamamen kaldırılması seçeneğinin masada olmadığının sorulması üzerine ise ''Her şey olabilir.'' cevabını verdi.

"ARZUMUZ İNSANA ENDEKSLİ SİVİL BİR ANAYASAYI YIL SONUNA KADAR BİTİREBİLMEK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle yaptığı görüşmeyle ilgili olarak, ''Siyasi partilerin temsilcileri sağolsunlar bizi bilgilendirmiş oldular. Ben çok çok istifade ettim. Bütün arzumuz, devletin insanın emrine girdiği, insana endeksli sivil bir anayasayı yıl sonuna kadar bitirebilmek'' ifadelerini kullandı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin, Ekim ayından bu yana eşit üyelerle çalışmayı sürdürdüğünü vurgulayan Erdoğan, ''Benim bu çalışmadan memnun olduğum şey; veri toplamada katılımın gayet iyi gayet yüksek olduğunu görmem. Gerek üniversiteler, gerek sivil toplum kuruluşları, gerek vatandaşımızın katılımı... Siyasi partiler zaten bu işin içindeler. Bu çalışma, veri toplama noktasında Nisan sonuna kadar devam etti. Nisan sonu itibariyle de yazılım süreci başladı.

Siyasi partilerin temsilcileri sağolsunlar bizi bilgilendirmiş oldular. Ben çok çok istifade ettim. Bütün arzumuz, devletin insanın emrine girdiği, insana endeksli sivil bir anayasayı yıl sonuna kadar bitirebilmek.'' dedi.

Dört siyasi partinin de temsilcisi uzlaşma komisyonu üyelerinin, 'sabırla ve samimiyetle' bu çalışma sürecini devam ettirdiğini ifade eden Erdoğan, ''Bundan da ayrıca gurur duydum. Kendilerine de söyledim; sonuna kadar biz her türlü desteği vereceğiz. Ön kabulümüz, ön koşulumuz söz konusu değildir. Zaten hazırlanan taslak bir teamüli komisyon olarak daha sonra da Genel Kurul'a da gelecektir. Genel Kurul'da değerlendirmelerini yaptıktan sonra inşallah bu yıl sonu itibariyle temenni ederim ki yeni sivil bir anayasayı ülkemize kazandırmış oluruz.'' şeklinde konuştu.

Anayasa çalışmalarının bu yıl sonuna kadar yetişip yetişmeyeceği yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi: "Doğrusu ben arkadaşlarda bu kararlılığı gördüm. O konuda herhangi bir sıkıntı yok ama zaman zaman tabii kendi aralarında istişarelerde, müzakerelerde farklı düşünceler olabilir. Kimseye, 'niye farklı düşünüyorsun' deme hakkımız yok. Bütün mesele fikirlerin müzakeresinden sonra hakikat güneşini yakalamaktır. O hakikat güneşi de inşallah bizim sivil yeni anayasamız olmalıdır. "


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı