Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Hollande'in Çin ziyareti

27 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ilişkileri düzeltmek ve işbirliği anlaşmaları imzalamak için Çin’e geldi.

Holande, bugün geldiği Pekin’de ilk olarak Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü.
Ziyarette Airbus ve nükleer enerji gibi alanlarda anlaşmaların imzalanması bekleniyor.
Fransa, Çin’in dış ticaretinde sadece yüzde 1,3 paya sahipken, Almanya’nın yüzde 5’lik payı var. Fransa’nın Çin ile 26 milyar Euro ticaret açığı bulunuyor. Bu açığı azaltmak için Fransa’nın nükleer devi Areva ile Çin’in enerji şirketi CNNC bir nükleer atık arıtma tesisinin inşası için niyet mektubu imzalayacak. Fransız otomotiv devi Renault da Çin’in Wuhan şehrinde yılda 150 bin otomobil üretmek için görüşmelerini sürdürüyor. Fransa ayrıca şarküteri (pişmiş domuz eti) üreticileri için Çin pazarına daha fazla erişim amaçlıyor ve bunun için bastırıyor.
Çin parası Yuan’in değerinin altında olduğu ve bunun ticari ilişkilere olumsuz yansıdığı konusunun da Hollande’ın iki günlük ziyaretinde dile getirilmesi bekleniyor.
İki ülke arasındaki ilişkiler Fransa’nın bir önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde kötüleşmişti. Çin’in baş ağrısı konumundaki Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile Fransa'nın ilişkileri Pekin’in sert tepkisini çekmişti.
Bu ziyaret, Hollande'ın göreve başlamasından bu yana Çin’e yaptığı ilk ziyaret ve aynı zamanda Çin'deki liderlik değişiminin ardından bu ülkeye ilk Batılı büyük ülke liderinin ziyareti olması açısından da önem taşıyor.
Diğer Çin liderleriyle görüşmesi beklenen Hollande, Pekin’in ardından Şanghay’a geçecek .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı