Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Süre kısalıyor, hızlı hareket ememiz gerek''

26 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'teki Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na üye vermeleri için dört siyasi partiye de yazı yazdıklarını belirterek, "Bir cevap gelmezse, gelmeyen partilerimize bir defa daha yazarız.

Olmadığı takdirde, cevap vermezlerse veya olumsuz cevap verirlerse, cevap veren partilerimiz yeterli çoğunluğu sağlıyorsa komisyon kurulması bakamından komisyon kurulur. Çalışmalar da devam eder" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Karabük Günleri'ne katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in karşıladığı Cemil Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın siyasi partilerin artık yeni anayasa konusunda uzlaşması gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlaması üzerine Çiçek şunları söyledi:
"Uzlaşmamız gerektiğini söylüyor. Uzlaşmamız şart. Uzlaşma kamuoyunun da bizden beklentisidir. Samimi olarak ifade ediyorum, eğer dört siyasi partimiz anayasa başta olmak üzere temel bazı konularda uzlaşmış olsalar, Türkiye bugün karşılaşmış olduğu sorunları çok kolay aşar, çok da çabuk aşar. Tarih önümüze önemli bir fırsat çıkardı. Dünya krizle uğraşıyor, bölgede sıkıntılar var, Türkiye kalkınma çabalarını sürdürüyor. Dolayısıyla eline geçen bu fırsatı Türkiye iyi değerlendirirse ortaya koyduğu hedefleri çok kısa sürede yakalama imkanı olacaktır. Onun için bunun da ön şartı siyasi partilerin uzlaşmalarıdır. Bu maksatla zaten komisyon kuruldu, belli bir çalışma da yaptı, yapmaya da devam ediyor. Ancak önümüzdeki zaman da kısalıyor, çünkü seçimlere doğru yaklaşıyoruz. Seçim ortamında anayasa gibi en zor yasayı yapmak zorlaşıyor. Onun için biraz daha süratli hareket etmemiz gerekiyor. Kaldı ki 30 yıl konuştuğumuz da bir konudur. Bunu çok daha uzun süre gündemde tuttuğumuz süre bundan beklenen fayda da sağlanamaz. Onun için böyle bir sorumluluğumuz var.

Sayın Başkanın bugünkü açıklamalarında 'insan onuru' ifadesi var. Elbette anayasanın felsefesi insan onuru ile alakalıdır. Zaten ne yapıyorsak, ne yapacaksak insan onurunu korumak ve insan onurunu yüceltmek adına yapacağız. Kaldı ki inancımıza göre de kainatın yaratılış sebeplerinden biri de insandır, insanın emeğine verilmiş her şey. Onun için özü itibariyle, felsefesi itibariyle doğrudur. Bizim uzlaşma komisyonu da zaten bu konuda en başta görüş birliği içerisindedir. Bun da tereddüt yok, bunda uzlaştık, anlaştık. Hiç tartışmasız anlaştık. İşin o kısmında bir sıkıntı yok."

"MECLİS BAŞKANI OLARAK TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETİCİSİNİN AÇIKLAMASINA CEVAP VERMEM"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bir gazetecinin ise çözüm sürecine ilişkin olarak Kandil'den yapılacak olan açıklamayı sorması üzerine, "Meclis Başkanı olarak benim o çağrıya cevap vermem ne kadar doğru olur, ne kadar yakışık kalır onu kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

Bu sorunun sorulması gerektiğini söyleyen Çiçek, "TBMM Başkanı olarak terör örgütünün yöneticisiyle ilgili bir açıklamaya ben buradan cevap verirsem kamuoyu açısından bu ne kadar yakışık kalır, ne kadar doğru olur onu bir vicdanında tart ondan sonra o soruyu sor. Aklınıza gelen her soruyu da herkese sormayın, çünkü bizi sıkıntıya sokarsınız" dedi.

"4 PARTİYE DE YAZI YAZDIK"
Çiçek, Meclis'te kurulan Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu ile ilgili bir soru üzerine partilerin bu komisyona üye vermeleri için yazı yazdıklarını belirtti.

Çiçek şunları kaydetti:
"Bu ilk defa meclisin gündeminde olan bir konu değil bu. Darbe Komisyonu'nda kurulmuş, bütün partilerin üye verdiği komisyonlar bunlar. Üye vermedikleri komisyonlar var. Bunlarla ilgili düzenleme geçmişte nasıl yapıldıysa, teamüller ve iç tüzük neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Biz dört siyasi partimize de yazı yazdık, hafta sonuna kadar da bekliyoruz, yani yarın akşama kadar da bekliyoruz. Bir cevap gelmezse, gelmeyen partilerimize bir defa daha yazarız. Olmadığı takdirde, cevap vermezlerse veya olumsuz cevap verirlerse, cevap veren partilerimiz yeterli çoğunluğu sağlıyorsa komisyon kurulması bakamından komisyon kurulur. Çalışmalar da devam eder."


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı