28 Mart 2013 Perşembe günü yayınlandı
Türkiye-Moğolistan Karma Ekonomik ve Ticaret Komitesi (KEK) 7. dönem toplantısının açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yaptı.
Türkiye ile Moğolistan arasındaki ekonomik ilişkinin yetersizliğinden yakınan Arınç, 2 ülke arasındaki ticaret hacminin büyümesi için bazı öneriler sıraladı. Arınç, özellikle İpek Yolu'nun faaliyeti için işbirliği, coğrafi uzaklığın giderilmesi için havayolunun daha iyi kullanılması ve özel sektör arasındaki kopukluğun giderilmesi gibi önerilerde bulundu. Türkiye– Moğolistan KEK 7. dönem toplantısının açılış töreni ve teknik heyet müzakereleri Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımı ile başladı.
Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıya Moğolistan adına Savunma Bakanı Dashdemberel Bat-Erdene ve Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisi Badamdorj Batkhıshıg ile beraber kalabalık bir heyet katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ticaret hacminin küçüklüğünden yakındı. Moğolistan’a ihracatın 35 milyon dolar, ithalatın ise 8 milyon dolar olduğunu belirten Arınç, Türkiye’nin 2012 sonu itibari ile ihracat ve ithalat rakamlarını aktararak, Moğolistan’la ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
"İPEK YOLU İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMALIYIZ"
Moğolistan’ın son dönemde ihracatını ve ithalatını arttırdığına dikkat çeken Arınç, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için potansiyelin var olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin 10 yıl öncesine kadar ticaretinin yarısından fazlasının Avrupa ülkeleri ile söz konusu olduğuna değinen Arınç, bu oranın artık yüzde 30’larda olduğunu, Türkiye’nin Afrika’dan Asya’ya tüm coğrafyalarla ticaretinin arttığını kaydetti.
Moğolistan ile işbirliğinin artması için atılacak olan adımların altını çizen Arınç, özellikle modern İpek Yolu’nun faaliyete geçmesi için işbirliğinin şart olduğunu bildirdi. Yine Moğolistan’la kopukluğun coğrafi uzaklıktan da kaynaklandığını vurgulayan Arınç, bunun için mevcut şartların iyi kullanılması gerektiğine işaret ederek, havayolunun daha iyi kullanılmasının önemini dile getirdi. Türkiye-Moğolistan uçak seferlerinden bahseden Arınç, Moğol tarafının uçuşlara getirdiği 500 yolcu limitinin kaldırılması gerektiğini ve kargo uçak seferlerinin düzenlenmesi gerektiğini önerdi. İnşaattan turizme birçok alanda işbirliği yapılabileceğini aktaran Arınç, özel sektörler arasındaki kopukluğun giderilmesi ile ticaret hacminin kat kat artabileceğini belirtti.
Arınç, toplantının gündeminden birinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 10-11 Nisan tarihleri arasında Moğolistan’a yapacağı resmi ziyaret olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİNİ DESTEKLİYORUZ"
Moğolistan Savunma Bakanı Dashdemberel Bat-Erdene de Türkiye ile sürdürülen KEK toplantılarının önemine dikkat çekerek, bu toplantıların ana hedefinin 2 ülke arasındaki ticaret hacminin yükseltilmesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ekonomik büyümesine değinen Bat-Erdene, Türkiye’nin artık dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğunu, bundan dolayı da çok mutlu olduklarını ifade etti.
Bat-Erdene, Türkiye’nin 2023 hedeflerini de değinerek, bu hedeflerin gerçekleşmesi için destek vereceklerini söyledi.
"TİCARET HACMİNİN ARTMASI İÇİN KEK TOPLANTISI ÖNEMLİ"
Türkiye ile ticaret hacminin daha da artmasını kendilerinin de istediğini vurgulayan Bat-Erdene, bu konuda neler yapılabileceğine değindi. Moğol Bakan, ülkesindeki hayvancılıktan bahsederek, özellikle deri sektöründe bir şeyler yapabileceklerini, bu konuda Türkiye ile işbirliği yapabileceklerini aktardı. Konuk bakan yine ülkesindeki kent dönüşümleri anlattı ve Türkiye’nin bu konudaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirtti.
İnşaat ve yol alanlarında yapılabilecek işbirliklerine işaret eden Bat-Erdene, Orhun Anıtları'nı örnek vererek, aynı zamanda turizm sektöründe yapılabilecek çalışmalara değindi. Başbakan Yardımcısı Arınç’ın da dile getirdiği kargo uçağı seferlerinin önemine dikkat çeken Bat-Erdene, bu kapsamda da çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Moğol Bakan, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Moğolistan’da yürüttüğü çalışmalardan dolayı Türk hükümetine şükranlarını iletti. Her 2 bakanın konuşmasının ardından toplantı basına kapatıldı. KEK toplantıları vesilesi ile Türkiye ile Moğolistan arasında yeni işbirliği anlaşmalarının yapılması bekleniyor.