Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

AB'den Rumlara yardım eli

17 Mart 2013 Pazar günü yayınlandı Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları zirvesinden Güney Kıbrıs'ı sevindiren onay çıktı.

Sabah saatlerine kadar devam eden görüşmelerin sonunda AB ve Güney Kıbrıs, 10 milyar euro'luk kurtarma paketi konusunda anlaştı. Rum kesiminin, kamu borcunun, 2020 yılına kadar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranını yüzde 100'e çekmesine yardımcı olacak paket karşılığında, Güney Kıbrıs, 100 bin Euro’nun üstünde mevduat tutanlara yüzde 9.9, diğerlerine ise yüzde 6.75, bir sefere mahsus vergi alarak. Rum kesimi ayrıca kurumlar vergisini 2,5 puan artıracak.

IMF'nin de içerisinde yer alacağı kurtarma paketinin Yunanistan'a yönelik talepler dikkate alındığında, çok daha kolaylar şartların öne sürülmesi, AB’nin artık aşırı disiplininin PIIGS sorununu derinleştirdiği görüşüne yaklaştığını simgeliyor.

Toplantının sonunda Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Joerg Asmussen ve Euro Bölgesi kurtarma fonu ESM'nin Genel Müdürü Klaus Regling bir basın toplantısı düzenledi.

Dijsselbloem, geç saatlere kadar devam eden müzakerelerde ciddi ilerleme kaydedildiğini belirterek, varılan mutabakatın tüm üye ülkelerin desteğini alarak onaylandığını ifade etti.

Dijsselbloem, varılan anlaşma sayesinde, Kıbrıs ve Euro bölgesindeki mali istikrarın korunmasının garanti altına alındığını belirterek, 10 milyar euroluk bir yardımın büyük bir boşluğu dolduracağını söyledi.

Rehn ise, Rum kesimine yardım yapılmaması halinde, geçtiğimiz yıl atılan adımların sonuçsuz kalma riski taşıdığını belirtti.

IMF Başkanı Lagarde de, Uluslararası Para Fonu'nun pakete katkı sağlayacağını belirtti.

Asmussen ise, anlaşmanın Kıbrıs ve Euro bölgesine yönelik mali istikrarı korumanın en iyi olduğunu ve bu haliye Rum finans sektörünü eski sağlığına kavuşturacağını ifade etti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı