Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Mercedes TL'ye Geçti

6 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı Almanya'dan gelen araçlar için 1 Nisan 2012’den itibaren Türk Lirası ile ödeme yapılmaya başlandı.

ALMAN otomotiv devi Mercedes-Benz, 1 Nisan 2012 'den itibaren Türkiye 'yle ticarette Euro yerine Türk Lirası kullanmaya başladı. Mercedes 'in bu kararı almasında büyüyen Türkiye ekonomisine, güçlenen Türk Lirası 'na duyulan güven etkili oldu. Almanya 'daki merkezin Türk Lirası 'nın kabul etmeye başlamasıyla birlikte Mercedes-Benz Türkiye, ithal ettiği tüm otomobilleri TL ödeyerek alacak ve Türkiye 'de Euro yerine sabit TL fiyatı üzerinden satacak. Rusya, Irak, İran ve Çin 'le imzalanan anlaşmalar TL 'yle ticareti başlatmış olmasına karşın, dış ticaretteki büyüklüğü yüzde 2 'yi bulmuyordu. Mercedes 'in kararı Avrupa Birliği 'nin (AB) dinamosu olan Almanya ile TL bazlı ticareti başlatmış oldu.

600 milyon TL gidecek
Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, Türkiye 'de ilk kez itnal ettikleri ürün karşılığında Türk Lirası ihraç eden uluslararası bir şirket olacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl Almaya 'dan 250 milyon Euro 'luk otomobil ithal etmiştik. Bu yıl da bu seviyede olacağını öngörüyoruz. Bu da yeni kararla bu yıl Almanya 'ya en az 600 milyon Türk Lirası göndereceğimiz anlamına geliyor. Toplam ciromuz ise 2.5 milyar Euro olarak gerçekleşti. Biz zamanla Türk Lirası işlemlerini toplam ciroya, yani 6 milyar TL 'ye çıkartmayı hedefliyoruz. Türk Lirası 'na geçerek cari açığa da katkı sağlamış oluyoruz. Biz yerli otomobili bu stratejiyle yapmış olduk.”

Ruble ve peso da var

Alınan alınan kararın altında TL 'nin güçlü bir para birimi olarak görülmesinin yattığını vurgulayan Sülün, şöyle konuştu: “Almanya merkezle aralık ayından beri bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Bu alanda önemli bir adım attık. Artık TL ile işlem yapan bir Daimler dünyası var. Daimler 'in para birimi olarak TL 'yi içine alması çok önemli bir karar. Bir süredir devam eden istikrarın geleceği olduğunu gösteren bir karar. Çünkü bu adımdan geri dönüş olmayacak. Almanya 'ya TL olarak ödeme yapabileceğiz. Bu Türk Lirası 'nın geçerli bir para birimi olarak değerlendirilmesi anlamına geliyor. Mercedes son iki yıl içinde dünyanın büyüyen ekonomileri olan Rusya 'nın rublesi ve Meksika 'nın pesosu için de bu şekilde karar aldı.”

Euro 'nun önemi yok
Alınan kararın büyük değer taşıdığını kaydeden Sülün, fiyat listesinin Euro kurundan bağımsız olarak belirlenmesini tüketici açısından önemsediklerini kaydetti. Böylece günlük değişen kurlardan bağımsız olarak pazarın kendi dinamiklerine göre fiyat belirlemenin mümkün olacağını anlatan Sülün, Türk Lirası geliri olan insanların sürekli değişen kur üzerinden karar almasının zorluğuna işaret ederek, “Bizim için artık Euro 'nun hiç bir önemi yok. Artmış veya düşmüş hiç ilgilenmeyeceğiz” dedi.

Fiyatlar TL oldu SLS AMG 1 milyon lira barajını geçti

MERCEDES-Benz Türk, Türkiye 'deki satış fiyat listesini TL olarak yayınlamaya başladı. Lüks sınıfta bugüne kadar 3 büyük Alman rakip Euro olarak fiyatlandırma yaparken, Mercedes 'in yeni uygulamasıyla birlikte ilk kez bir lüks otonun fiyatı satış listesinde 1 milyon TL 'yi aştı. SLS AMG, satış listesinde 1 milyon 200 TL fiyatla yer aldı.

A ve B serisiyle 8 bin yeni müşterimiz olacak

YENİ A serisinin şimdiden Avrupa 'da 100 bin sipariş topladığını kaydeden Mercedes Otomobil Pazarlama ve Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, ekim ayında satışa sunulacak A serisinde 1.6 litrelik benzinli motorla manuel ve otomatik şanzıman, 1.6 litrelik dizel motorla ise sadece manuel şanzıman sunulacağını söyledi. A serisine Türkiye 'den de yoğun ilgi olduğunu belirten Bekdikhan, “Bu ilginin yıllık 5 bin satışa dönüşeceğini planlıyoruz. Alabildiğimiz tüm araçları satarız diye düşünüyoruz. A serisine tamamen Mercedes dışından yeni bir müşteri kitlesi gelecek” dedi. Bu sayının yeni B Serisi 'yle birlikte yeni 8 bin müşteri getireceğini belirtti.

Orta sınıf modellerle 20 bin oto satacağız
TÜRK Lirası fiyat listesi belirlenmesinde Mercedes 'in orta sınıflara yönelmesinin de etkili olduğunu belirten Süer Sülün, şunları dile getirdi: “Satışlarımızda düşük vergi dilimine giren C ve alt sınıf araçların payı artacak. Pazar yeni sunduğumuz B serisi ve Ekim ayında satışa sunacağımız yeni A serisi, C Serisi ile birlikte satışların yüzde 65 'ine hitap edecek. Şu anda bu oran yüzde 18. Bu sınıftaki müşteri de TL 'ye göre düşünmeyi tercih eden bir kitle. Bu doğrultuda 2011 'de 12 bin olan topmal otomobil satışımızı 2015 yılında 20 binin üstüne çıkartmayı hedefliyoruz. Bu yılı otomobilde yine geçen yıla yakın yani 13 bin adetlik satışla kapatacağız. ”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı