Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Erdoğan-Obama görüşmesi Haberi 

26 Mart 2012 Pazartesi günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için Güney Kore'nin başkenti Seul'e gelen Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşme sonrasında iki lider ortak açıklama yaptılar. Başbakan Erdoğan toplantının verimli geçtiğini belirterek, 'Öncelikle Suriye konusunu ele aldık. 910 kilometrelik bir sınırı olan komşu ülkede olanlar can yakıyor, bizleri üzüyor. Türkiye, Suriye konusunda en önemli göç merkezi haline geldi. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriyelikardeşlerimizin sayısı 17 bini aşmış durumda. Artık helikopterlerle bombalamak suretiyle şehirlerde ölüm sayıları hızla artıyor. Buna seyirci kalmak, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim insani ve vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız ' ifadelerini kullandı.

Görüşmede İran ve Irak konularını da değerlendirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, 'İran ziyaretim ağırlıklı olarak Suriye merkezli olacaktır. Bölücü örgütle mücadelede ABD'yi yanımızda görmek bizi memnun etmiştir ' dedi.

'Son yıllarda ABD ve Türkiye arasındaki ilişkiler her boyutta büyümeye devam etti. Başbakan Erdoğan'ı göze çarpan bir lider olarak görüyorum ve pek çok konuda kendisiyle görüştük ' diyen ABD Başkanı Obama, görüşmenin büyük bölümünün Suriye konusuna ayrıldığını belirtti.

Obama, 'Suriye'de olanlarla ilgili bu sürece yönelik eylemlere geçilmesi yönünde istişarelerde bulunduk. Sivillerin öldürülmesi kabul edilemez. Meşru bir rejime geçiş sürecinde de beraber çalışmaya devam edeceğiz ' şeklinde konuştu.

İran konusunda etkin adımlar atılması gerektiğini kaydeden Obama, 'İran konusunda ilerleme kaydedildi. İran yükümlülüklerini yerine getirmeli ' dedi.

Obama ayrıca Erdoğan'ı ABD'ye davet ettiğini sözlerine ekledi.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da yer aldı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı