Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bağış'a Soruşturma

7 Şubat 2012 Salı günü yayınlandı Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış İsviçre’de, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasaya aykırı sözlerinden dolayı hakkında soruşturma açılmasını değerlendirdi.

  Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Büreksel 'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı 'nda basın toplantısı düzenleyen Bağış, “Türkiye 'nin tarihi, Türkiye 'yi sorgulama cürretini gösteren ülkelerin tarihi ile kıyaslandığı zaman tertemizdir. Kimse bize tutup insan hakları ile ilgili ifade özgürlüğü ile ilgili yahut ta geçmişte yaşanan acılarla ilgili ders vermeye kalkmasın.” dedi.

Davos 'ta, 'Ermeni soykırımı yoktur 'dediği için Zürih Başsavcısı tarafından hakkında ön soruşturma açıldığını belirten Bağış, “İsviçre 'de işgüzar bir savcının açma gafletinde bulunduğu ön soruşturma ile ilgili merakınızı gidermek istiyorum. Anladığımız kadarıyla bu henüz bir ön soruşturma aşamasında. Bana resmen tebliğ edilen herhangi bir şey yok. Sizler gibi ben de medyadan böyle bir ön soruşturmanın yapıldığını takip ettim. Dışişleri Bakanlığı olayın duyulmasının hemen ardından Dışişleri Bakanlığı müsteşarına talimat verdi. İsviçre Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı 'na çağırıldı ve izahat istendi. Şu aşamada olayı yerinden takip ediyoruz.” diye konuştu.
“Belki bu vesile ile İsviçre makamlarının da bazı tarihi gerçekleri görmelerine vesile oluruz diye seviniyoruz.” diyen Bakan Bağış, “Tabii ki bu olay minareyi çalan kılıfını hazırlar anlayışı ile tezgahlanmış bir olaysa, başka ülkelerin de oynayacağı komedyalarda bizim rolümüz olmaz. Türkiye 'nin tarihi, Türkiye 'yi sorgulama cürretini gösteren ülkelerin tarihi ile kıyaslandığı zaman tertemizdir. Kimse bize tutup insan hakları ile ilgili, ifade özgürlüğü ile ilgili yahut ta geçmişte yaşanan acılarla ilgili ders vermeye kalkmasın. Tencere dibin kara senin ki benden kara derler.” şeklinde konuştu.

Daha önce de soruşturma geçiren bir siyasetçi olduğunu hatırlatan Bağış, “Soruşturmalar konusunda da hamdolsun şerbetliyiz. Ben daha evvel kendi ülkemde de 'Millet ne ise vekili de o olmadır 'dediğim için Anayasa Mahkemesi`nde yargılanmış genç siyasetçi olarak bu tür konularda son derece rahatım. Biz müsterihiz. Türkiye 'nin bu konuda hiçbir çekincesi yoktur. Tereddütümüz yoktur.” ifadelerini kullandı.


'1915 OLAYLARI SOYKIRIM DEĞİLDİR '
Zürih 'teki savcıya bir çağrıda bulunmak istediğini belirten Bağış, “Sayın savcı boşuna vakit harcayıp araştırmakla uğraşmasın. Ben o gün orada 1915 'te yaşananlar soykırım değildir dedim. Bugün bunu tekrar ediyorum. Bana her sorulduğunda aynı cevabı vereceğimden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bunu neye dayanarak söylüyorum elimizdeki belgelere, bilgilere, arşivlere dayanarak söylüyorum. 2003 yılında Sayın Başbakanımızın Ermenistan 'a yazılı bir mektupla çağrıda bulunup 'Hadi gelin biz arşivlerimizi açtık sizde açın birlikte üçüncü ülkelere çağrıda bulunalım. Onlarda açsınlar. Siz kendi tarihinizle yüzleşmeye hazırsanız ben kendi tarihimle yüzleşmeye hazırım, 'demesinden sonra hala cevap verememiş bir Ermenistan, bugün başka yollarla başka ülkeler üzerindeki siyasi mülahazalarla Türkiye üzerinde baskı kurmasını biz kabul etmeyiz.” diye konuştu.


`TÜRKİYE`NİN BAKANINI TUTUKLAYACAK BİR GÜÇ TANIMIYORUM`
Türkiye Cumhuriyeti 'nin herhangi bir bakanını tutuklayabilecek bir güç tanımadığını ifade eden Bakan Bağış, “Bu konuda çok müsterihim.” dedi.
İsviçre 'nin “Az düşünen çok konuşur” şeklinde bir atasözü olduğunu hatırlatan Bağış, “Maalesef sadece İsviçre 'de değil bazı Avrupa ülkelerinde de bugünlerde çok konuşup az düşünen ve maalesef insanların arasına fitne sokmaya çalışan, özgürlüklere tehdit oluşturan arayışlar var ama bunlardan etkilenmeyeceğiz. Biz Türkiye olarak bu konuda müsterihiz.” açıklamasını yaptı.
Siyasetçilerin geçmişe yön veremeyeceğini dile getiren Bağış şöyle konuştu: “Ben siyasetçiyim. Siyasetçilerin görevi hangi ülkenin siyasetçisi olursa olsun, hangi parlamentoda görev yapıyor olursa olsun, geçmişi, tarihi belirlemek değildir. Siyasetçilerin görevi geleceği belirlemektir. Geçirecekleri kanunlarla, tasarılarla geleceğe yön verirler. Geçmişin tartışmasını yapması gerekenler tarihçilerdir. Onun için bizim bu konuda muhatap kabul edeceğimiz kesim akademik çalışmalar yapanlardır. Yargısız bir infazı kabul etmedik. Etmiyoruz. Etmeyeceğiz.”

'BU SORU NEREDE GELİRSE GELSİN AYNI ŞEYLERİ SÖYLEYECEĞİM '
Bakan Bağış, Brüksel 'de medya mensupları yada diğer yetkililerle yapacağı görüşmelerde sözde soykırım ile ilgili sorulara aynı cevabı vereceğini söyledi. Bağış, “Benim ulaştığım belgeler, bilgiler bunun bir soykırım değil, dünya savası sırasında yaşanan bir iç savaş olduğunu gösteriyor. Aksini ispat etsinler onunun gereğini yaparız. Ama böyle bir yargısız infazı da hiçbir şekilde kabul etmeyiz. 'şeklinde konuştu.
İsviçre AB üyesi bir ülke olmadığı bilgisini veren Bağış sözlerini şöyle sürdürdü: “İsviçre 'nin kararı AB 'nin bir kararı olarak değerlendirilmemelidir. Daha evvel minare yasaklama noktasına gelebilecek kadar bazı noktalarda hissiyatını çok net olarak ortaya koyabilen bir ülkedir İsviçre. O zaman onlarla nasıl mücadele ettiysek bugün de yanlış olan konularda o yanlışlarını biz dile getirmeye devam edeceğiz. Bu bizim dostluğumuzun gereğidir. Gerekirse Davos 'a bir daha gider aynı şeyleri bir daha söyleriz.”
Bakan Egemen Bağış, Brüksel 'de iki gün sürecek programı kapsamında AB temsilcileri, medya mensupları ve çeşitli kuruluşlarla temaslarda bulunacağını belirtti. Bakan Bağış ve beraberindeki heyet 07:55 'ta Türk Hava Yolları 'na ait uçakla Brüksel 'e hareket etti.  


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı