Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Ayağı firenden çekme yeterli''

22 Eylül 2012 Cumartesi günü yayınlandı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonunda enflasyon oranın düşeceğini belirterek, “Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ciddi düşüş olacak ama hala yüzde 5'e inmeyecek. Enflasyonun, 2013 yılının ortalarında 5'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz.'' dedi.

Kocaeli Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi tarafından organize edilen ’Para Politikaları’ konulu konferansta konuşan Erdem Başçı, Türkiye'nin ekonomide önemli aşamalar aldığını, enflasyonu tek haneli rakamlara indirdiğini dile getirdi. Başçı, Türkiye'nin yüzde 5 hedefini mutlaka gerçekleştireceğini vurgularken; şunları kaydetti: ''Enflasyon beklentisi 6 seviyesinde. Beklenti 6 seviyesinde olunca bunun üzerine reel faiz koyuyorlar, reel faiz daha yüksek oluyor. Enflasyon beklentisi 5 olsa muhatap olacağınız faiz daha yüksek. Dolayısıyla enflasyon oranının 5'e düşmesi iyi bir şey. 2012 Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama yine de yüzde 5'e düşmeyecek. Enflasyonun 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz.'' Başçı, gelişmekte olan ülkelerin enflasyon ortalamasının yüzde 5 civarında olduğunu ifade etti.

Ne yapıp edip bu ülkelerle makası kapatacaklarını belirten Merkez Bankası Başkanı, şöyle devam etti: "Çekirdek enflasyon epey düşüyor. Bu ay da çekirdek enflasyonda düşüş devam edecek. Gelecek ay da sonraki ay da devam edecek ve çekirdek enflasyon daha erken bir vakitte büyük ihtimalle yüzde 5 seviyesini görecektir. Ama manşet enflasyon, enerji ve gıda nedeniyle daha geç yüzde 5'e ulaşacaktır.''

Erdem Başçı, temel mallarda enflasyonun düşmeye devam edeceğini ama hizmet enflasyonunun büyük ihtimalle bu seviyede kalacağını da aktardı. Başçı, Enflasyon beklentisinin bir yıl sonrası için 6,5 civarında olacağının hedeflendiğini bildirip ''Ondan sonraki yıl için 6,2 civarında ama bizim hedefimiz yüzde 5. Dolayısıyla bunların da aşağı doğru gelmesini bekliyoruz. Bizim kendi tahminimiz, yüzde 6-7 arasında bir enflasyon tahmini şu anda makul görünüyor. Ama kamu zamlarını izlememiz lazım. Kamu, eğer bir ayarlama yaparsa yıl sonundan önce yukarı doğru bir risk oluşturabilir ama şu anda yukarı yönde bir risk görmüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

"KREDİ MALİYETLERİNDE ORTALAMADA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR"

Başçı, konuşmasının ardından katılımcıların yönelttiği soruları da cevapladı. Erdem Başçı, Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst kısmında indirime gitmesinin, bankaların kredi maliyetlerine ne zaman yansıyabileceğinin sorulması üzerine “Bunu gördük bile. Dün elime ulaşan veriye göre kredi maliyetlerinde ortalamada ciddi bir düşüş var. Bankalar buna devam ederler. Biraz güven geldikçe, rekabet koşulları içerisinde de yavaş yavaş tekrar müşterilerin peşinden koşmaya başlarlar diye tahmin ediyorum ama bu yavaş olacak. Çok hızlı olmayacak. Fiyatlara kısmen şu anda yansıdı bile diyebiliriz." cevabını verdi. Merkez'in faiz koridorunun alt sınırında indirim yapıp yapmayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Başçı şunları söyledi: "Bu alt sınır yüzde 5 seviyesinde. Yüzde 5 de şöyle bir öneme sahip. Şu anda likiditeyi biraz bol verdiğiz için bankalar arası piyasa yüzde 5’te oluşuyor ve fazla para olursa da getirip Merkez Bankası'na 5'den satabiliyorlar. Dolayısıyla önemli bir politika aracı. Onunla ilgili hiçbir sinyal vermedik. Ne enflasyon raporunda, ne politika kararında hiçbir sinyal vermedik. Şu anda da kurul üyelerinde izin almadan ben, hiçbir sinyal veremem."


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı