Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sivil anayasa çalışmaları

5 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı Melda Çetiner - Yeni anayasa ile Yüce Divan'ın yapısında değişikliğe gidiliyor.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal başkanlığında toplandı. Komisyon, ''Yüce Divan'' ve ''HSYK'' ile ilgili maddeleri müzakere etti.

Varılan uzlaşmaya göre, Yüce Divan; Cumhurbaşkanı'nı, TBMM Başkanı'nı, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay başkanlarını, başsavcılarını, Yüksek Hakimler Kurulu Başkanı'nı ve Sayıştay Başkanı'nı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılayacak.

CHP ve MHP; Genelkurmay Başkanı'nı, BDP ise bölge başkanlarının da Yüce Divan tarafından yargılanması önerisinde bulundu.

Yüce Divan, 11 üyeden oluşacak. Yüce Divan Başkanı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı olacak. Üyelerinden altısı Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ikisi Anayasa Mahkemesi, ikisi Danıştay üyeleri arasından kendi genel kurulları huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek.

Yüce Divan üyesi olarak görev yapanlar hariç olmak üzere Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yüce Divan yargılamalarında temyiz merci olarak görev yapacak.

Yüce Divan'da, savcılık görevini Cumhuriyet Başsavcısı yapacak.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili maddede ise uzlaşma sağlanamadı. Her parti, kendi önerisini sundu.

Yazım Komisyonu, çalışmalarına yarın devam edecek.

Yayıncı: Ali Eyvaz


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı