Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Alman heyeti Türkiye'de

26 Mart 2013 Salı günü yayınlandı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşmasıyla 1995 yılından bu yana Türkiye’nin ciddi bir haksız rekabet ortamında bırakıldığını belirtti.

Zafer Çağlayan, böyle devam etmesi durumunda konuyu masaya yatıracaklarını dile getirdi.Çağlayan, Almanya’nın Baden Württenberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid ile ortak ticaret anlaşması imzaladı. İmza töreninde Türkiye ile Baden Württenberg Eyaleti arasında 6 milyar Euro ticaret hacmi olduğunu aktaran Çağlayan, otomotiv ve makine sanayiinde ortak yatırım imkanlarının bulunduğuna işaret etti.Avrupa Birliği (AB)’nin Türkiye’ye haksız uygulamaları olduğundan yakınan Çağlayan, “Türkiye’ye maalesef iş adamlarına vize uygulaması yapılıyor. Oysa AB’nin üyelik standartlarına hiçbir şekilde ulaşamayacak olan konumu itibariyle gerek Kanada, gerek Brezilya, gerek Japonya, gerek Güney Kore ve Ukrayna vatandaşlarına ise vizesiz geçiş imkânı tanınıyor. Bu haksız bir uygulamadır, çifte standarttır.” dedi.

Bu konuda meslektaşından destek beklediğini dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:“Ayrıca Serbest Ticaret Anlaşması konusunda 1995’te yapılan bir hatanın bedelini AB maalesef Türkiye’ye ödettirmeye devam ediyor. AB yapmış olduğu üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarında maalesef Türkiye’nin taraf olduğunu karşı tarafa iletmiyor. Bundan dolayı Türkiye haksız bir rekabet ortamında bırakılıyor. AB’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkeler Türkiye’ye elini kolunu sallayarak girebilmektedir. Oysa o ülkeler Türkiye’ye ortalama yüzde 40-50 gümrük vergisi uygulayarak haksız rekabet oluşturmaktadırlar.”Zafer Çağlayan, AB ile ABD arasında serbest ticaret anlaşmasının müzakere sürecinin başladığına temas etti. Türkiye’nin bu anlaşmanın dışında kalması durumunda ABD ile ticari ilişkiler açısından önemli bir haksız rekabet oluşturacağı uyarısı yaptı. Bu konuda AB’nin samimi olmadığını ifade eden Çağlayan böyle devam etmesi durumunda gümrük birliği anlaşmasını masaya yatırmak durumunda kalacaklarını söyledi.

Konu ile alakalı çekincelerini Başbakan Erdoğan’ın bir mektupla ABD Başkanı Obama’ya ilettiğini aktaran Bakan Çağlayan, “Bizim beklentimiz vize kolaylığından ziyade vizenin kaldırılmasıdır.” dedi.

İSRAİL’İN ÖZRÜ HAKLILIĞIMIZIN VE KARARLILIĞIMIZIN GÖSTERGESİBakan Çağlayan İsrail’in Mavi Marmara olayıyla alakalı özür dilemesini diklenmeden dik durduk sözleriyle değerlendirdi. Hükümetin önemli bir duruş sergilediğini savunan Çağlayan, “Kuşkusuz önemli bir gelişme ama bu hayatını kaybeden 9 insanı geri getirmeyecektir. Bu olay tarihte yerini almıştır. Bu özrün dilenmesi acıların hafifletilmesinde etkili olacaktır. İsrail ile ticari ilişkilerimiz 3 sene öncesine kadar önemli bir seviyedeydi. Umarım yeni süreçte de yine önemli bir seviyeye çıkar. Yine diliyorum ve umut ediyorum bu süreç, ekonomimize olumlu yansıyacaktır.” diye konuştu.

AB TÜRKİYE SAYESİNDE GÜÇLENECEKTİRBaden Württenberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı Dr. Nils Schmid Marmara Bölgesindeki ekonomik etkinlikleri bir fuar düzenleyerek ülkelerinde göstermek istediklerini dillendirdi. AB’nin Türkiye sayesinde güçleneceğine inandığını kaydeden Schmid, Türk ve Alman şirketlerle vize problemini görüştüklerine değinerek vize konusunu yumuşatmak amacıyla çalışmalar olduğunu belirtti.

AB ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’yi doğrudan etkilediğinin farkında olduklarını anlatan Schmidy, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de Türkiye ziyaretinde bu konuya değindiğini ve Türkiye’nin AB ile birlikte kabul edilmesinin büyük avantaj sağlayacağını sözlerine ekledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı