Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Fotoğraflarla Tunus

12 Mart 2012 Pazartesi günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen hafta gerçekleştirdiği Tunus ziyaretinde yaşadıklarını twitter'da takip edenleriyle paylaştı.

Mağrip ülkeleriyle Türkiye arasında dostluğun güçlü olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, kırmızı-beyaz, ay ve yıldız bayrakların ortak sembolleri olduğuna dikkat çekti.

Mağrip ülkelerini Endülüs 'ün akıbetinden koruyanın Osmanlılar olduğuna dikkat çeken Gül, 'Türkler de Mağripli leventlerin desteğiyle Akdeniz 'i göl haline getirdi. 400 yıl süren bu beraberliğin hatıralarına ve izlerine Tunusluların sahip çıkıyor olması ve gururlanması bizleri de çok mutlu etti. Arap Baharını ilk başlatan ve 14 Ocak Demokrasi Devrimi 'ni gerçekleştiren Tunuslu liderlerin hepsinin, çok zulüm ve eziyet görmüş insanlar olmasına rağmen vakur duruşları hepimizi etkiledi. Cumhurbaşkanı Merzuki, sol gelenekten gelen, Arap dünyasında insan hakları mücadelesiyle bilinen bir doktor ve ömrü uzun yıllar tutukluluk ve sürgünde geçmiş. İçişleri Bakanı Ennahda Partisi 'nden Seyit Ali de hapiste 17 yılını işkencelerle geçirmiş birisi. Kendisinin vaktiyle çektiği işkencelerle ilgili çok hikâyeler dinledim. Ennahda Partisi 'nden Başbakan Hammadi Cibali ise 14 'ü hücrede olmak üzere 17 yıl hapiste kalmış biri. Olgunluk ve hoşgörülü tavırlarına baktığımda sanki hiç hapiste yatmamış izlenimi veriyordu. Bunların hepsi de sadece siyasi düşüncelerinden dolayı. Devrimin esas liderlerinden Raşit Gannuşi ise bir düşünür ve filozof. Kendisinin sadeliği ve bunun yanında etkin önderliği Tunus 'un geleceği ile ilgili büyük güvence veriyor. Kendisini eskiden beri tanırım ve düşüncelerine de çok değer veririm. O da yıllarca hapis hayatından sonra 20 yıl sürgünde yaşadı. ' dedi.

Tunus Ulusal Meclisi 'nde bir konuşma yaptığını hatırlatan Gül, 'Beni büyük bir heyecan ve coşku ile dinlediler. Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer de en zor zamanlarda yanlışlara direnmiş saygın bir insan. ' ifadesini kullandı. Ziyaret ettiği Sadıki Koleji ilgili de bilgi veren Gül, kolejin 1875 'te Hayrettin Paşa tarafından kurulduğunu hatırlatarak, 'Uzun süre Tunus 'un aydın ve devlet adamlarını yetiştirmiş bir okul. Hayrettin Paşa, reformist nitelikleriyle bilinen bir Osmanlı paşasıydı ve Sultan Abdülhamit 'in sadrazamlığını yapmıştı. Bu okulda öğrencilerle sohbet ettim. Kız çocuklarından birisi, Tunus 'ta Türkçenin okullarda seçmeli dil olmasını istemesi çok dikkat çekiciydi. Yanımda bulunan Tunuslu Milli Eğitim Bakanı da buna müspet baktı. ' şeklinde aktardı.


Raşit Gannuşi ile cuma namazına giderken kapalı çarşıda bir hanımın kendisine sürpriz yaptığını vurgulayan Gül, ailesinin vaktiyle Kayseri 'den geldiğini söylediğini kaydetti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı