Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kazakistan Fahri Konsolosluğu Açıldı

26 Şubat 2012 Pazar günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kazakistan Bursa Fahri Konsolosluğunun açılışına katıldı.

Kazakistan'ın 20 yıldır istikrar abidesi olarak Asya'nın parlayan yıldızı olduğunu belirten Arınç, 'Kazakistan, gönlümüzde yerini almış ve bütün dünyada da dikkatleri üzerinde toplamış bulunmaktadır'' dedi.

Konsolosluğun açılışı münasebetiyle Çelik Palas Otel'de yapılan toplantıda, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ''fahri konsolos'' unvanı aldı. Törende konuşan Bülent Arınç, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazandığında yanında ilk Türkiye'yi bulduğunu, iki ülkenin birbirlerinin varlığına büyük heyecanla sahip çıktığını ifade etti. Asya'da birçok ülke bulunduğunu, özellikle Türkçe konuşan ülkeler arasında Kazakistan'ın ayrı bir yere sahip olduğunu belirten Arınç, 'Kazakistan, siyasette güçlüiktidarı ve liderlikte çok başarılı insanlarıyla, ekonomide katettiği mesafelerle, dünyada her yönüyle dikkati çeken ülke olmasıyla hepimizin görmesi, tanıması ve ziyaret etmesi gereken büyük bir devlettir. Türkiye'den 3.5 misli daha fazla toprağı var. 16 milyona yaklaşan nüfusu var. Türkiye ile arasındaki ticaret hacmi 3 milyar dolara yaklaştı. Karşılıklı olarak yatırımlar, işadamlarımızın, sanayicilerimizin kurduğu ticaret firmaları var. Türkiye'den Kazakistan'a yapılan yatırım tutarı 2 milyar dolarayaklaştı. Kazakistan'dan Türkiye'ye yapılan ise 500 milyon dolar seviyesinde. Bu yatırımlar karşılıklı artarak devam edecek. Türkiye ile Kazakistan birbirlerinin ekonomik gelişmesine destek verecek ' ifadelerini kullandı.

Kazakları sevdiklerini ifade eden Arınç, 'Manisa'nın Salihli ilçesinde Abaylardan gelen Kazak dostlarımız var. Türkiye'nin muhtelif illerinde var. Kazakistan ilk kez fahri konsolosluk açmıyor. 9 fahri konsolosluk var. Bunlardan birisi Nevşehir'deki fahri konsolosluktur. Bunların içinde şüphesiz temsil ettiği önem itibarıyla Bursa'nın daha verimli, başarılı olacağına inanıyoruz. Fahri konsoloslarımız, Kazakistan'ın tanıtımı ve karşılıklı iş birliği noktasında mutlaka iyi ilişkiler kuracaklardır.Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye'ye sadece resmi ziyaretlerde değil, dinlenmek için de yılda birkaç kez geliyor. Kendisine ait yeri var, yerini söylemeyeyim, gidersiniz yoksa. Bu, Türkiye'yi bir dinlenme yeri ve ev olarak gördüğünün de işaretidir. Çevresindeki ülkelerde istikrar zaman zaman kesintiye uğruyor, hükümetler değişiyor ve iç karışıklıklar çıkıyor. Kazakistan, 20 yıldır bir istikrar abidesi olarak, Asya'nın parlayan yıldızı olarak gönlümüzde yerini almış ve bütün dünyada dadikkatleri üzerinde toplamış bulunmaktadır'' diye konuştu.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de 2 Mart'ta Kazakistan ile Türkiye arasında kurulan diplomatik ilişkilerin yıl dönümü olacağını belirterek, 'Bağımsızlığına kavuşan genç devletimiz, büyük ilerleme kaydetti. Başkentimiz sıfırdan inşa edildi. İç ve dış politikada önemli gelişme gösterdik. Kardeş devletler arasında kültürel ilişkiler geliştirdik. Ekonomik ilişkilerimiz iyi gelişme gösterdi. Sanayi hızla gelişiyor. Dünya siyasetinde önemli yere sahip ülke oldu. Orta Doğu, İran, Irak veAfganistan'daki meselelerin çözümünde Türkiye'nin etkisini daha da göstereceği bir gerçek. Bu başarılar kardeş ülke olarak bizi sevindiriyor'' şeklinde konuştu.

Ahmet Çalık ise, Kazakistan'ın Orta Asya'da potansiyeli yüksek, çok değerli kaynakları olan, büyük bir ülke olduğunu ifade etti. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da artması gerektiğini anlatan Çalık, işadamlarını yatırım yapmaya davet etti. Konuşmaların ardından, Büyükelçi Tüymebayev, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'a fahri konsolosluk belgesini verdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı