Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yeni anayasa çalışmaları

7 Mayıs 2013 Salı günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye ve Portekizli işadamlarının gerek Kafkaslarda, Ortadoğuda, Asyada ortak yapabileceği çok işler olduğu kanaatindeyim. AB'nin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik kriz, Portekiz'in de içinden çıkmakta olduğunu düşündüğümüz bu ekonomik krizde dışarıda ortak iş yapmak eminim ki büyük fırsatlar verecektir Portekizli firmalara" dedi.

Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı- Anibal Cavaco Silva ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmelere geçildi. Ziyaretinde Gül'e eşlik etmek üzere sabah saatlerinde Lizbon'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de görüşmelerde hazır bulundu.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, Cavaco Silva'ya teşekkür etti. Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve çok sayıda milletvekili, işadamları ve yatırımcılarla beraber Portekiz'e geldiklerini anımsatarak, Portekiz ve Türkiye arasındaki ilişkilerin daima dostane olduğunu vurguladı.

Gül, imparatorluk geçmişi olan iki ülke olarak ilişkilerin tarihten alınan destekle bugün de mükemmel bir şekilde geliştiğine işaret ederek, NATO üyesi olan iki ülkenin ilişkilerinin her bakımdan gayet iyi olduğuna vurgu yaptı. Gül, "Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde hem ikili ilişkilerimizi, hem bölgede cereyan eden konuları gözden geçirme fırsatı bulduk. Bugün gerek askeri sahada işbirliği ile ilgili gerekse ekonomik işbirliği ile ilgili bazı anlaşmalar imzalanacaktır. Bunlar da ilişkilerimizin ulaştığı boyutu göstermektedir" dedi.

Gül, Cavaco Silva'nın Türkiye'ye yaptığı ziyarette, ilişkilerin güçlendirilmesine ilişkin bir strateji belgesi imzalandığını anımsatarak, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Portekiz hükümetine ve halkına Cavaco Silva'nın şahsında teşekkür etti. Bu desteği bundan sonra da görmeyi arzu ettiklerini belirten Gül, bu ziyarette öne çıkacak konunun ekonomik işbirliği olacağını vurguladı. İki ülke arasında 1 milyar dolar civarında ticaret hacmi bulunduğunu, ancak işbirliği yapılacak alanların çok geniş olduğunu söyleyen Gül, Türkiye'nin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu, GSMH'nin 1 trilyon dolara yaklaştığını, nüfusun da büyük olduğu için yatırım imkanlarının çok olduğuna işaret etti. Gül, Portekiz firmalarının Türkiye'de yaptıkları faaliyetlerden memnun olduklarını, özellikle enerji sektöründe yapılan yatırımları desteklediklerini dile getirerek, "Türkiye ve Portekizli işadamlarının gerek Kafkaslarda, Ortadoğuda, Asyada ortak yapabileceği çok işler olduğu kanaatindeyim. AB'nin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik kriz, Portekiz'in de içinden çıkmakta olduğunu düşündüğümüz bu ekonomik krizde dışarıda ortak iş yapmak eminim ki büyük fırsatlar verecektir Portekizli firmalara. O bakımdan bugün yapacağımız iş toplantısı da önemlidir. Demin söylediğim gibi çok sayıda yatırımcı ile beraber geldik. Sayın Cumhurbaşkanı ile beraber onlara hitap edeceğiz ve daha çok beraber çalışmalarını teşvik edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Turizmin işbirliği ve ekonomik bir faaliyet alanı olduğunu belirten Gül, nisan 2013'ten itibaren Portekiz vatandaşlarına sadece kimlik kartları ile hava alanlarında vize verilmeye başlandığını ve Türkiye'yi serbestçe ziyaret edebileceklerini hatırlattı. Gül, "Aynı tip kolaylıklar burada da gösterilirse eminim ki çok sayıda Türk Portekiz'in bütün bu güzelliklerinden, tarihi, kültür, mirasını görmek için çok daha fazla buraya geleceklerdir" diye konuştu.

Gül, görüşmede bölgesel konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarına dikkati çekerek, "Özellikle Suriye ile ilgili gelişmeler hakkında Sayın Cumhurbaşkanı benden komşu olduğumuz için daha çok bilgi almak istediler. Ben de bu konu ile ilgili görüşlerimizi, hem de olup bitenleri kendisi ile paylaşma fırsatı buldum" dedi.

-"Türkiye'nin dinamik bir yapısı var"-

Portekiz Cumhurbaşkanı- Cavaco Silva ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Ben de kendimde 2009 yılında Türkiye'ye çok güzel bir ziyaret gerçekleştirmiştim. Bizi güzel ağırlamıştınız. Umuyorum ki, burada da Sayın Cumhurbaşkanına aynı şekilde ev sahipliği yapabiliriz" dedi.

Cavaco Silva, Türkiye ile Portekiz arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığına dikkat çekerek, ziyaretin siyasi, ekonomik, kültürel, bilimsel düzeyde ilişkileri geliştireceğini kaydetti.

Portekiz'in Türkiye'nin AB'ye entegrasyonuna çok önem verdiğini ve Türkiye'nin AB üyesi olması yönünde görüş bildiren ülkelerden bir tanesi olduğunu dile getiren Cavaco Silva, "Biz Türkiye'nin AB üyelik sürecinin tam üyelik hedefi ile birlikte yürütülmeye devam etmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Umuyoruz ki yakın zamanda İrlanda'nın dönem başkanlığındaki olumlu işaretler devam eder. Bu şekilde gelişmeler ile bir dönüm noktası oluşturabiliriz. Çünkü Türkiye ile Avrupa Birliği'nin stratejik ortak çıkarları söz konusu. Türkiye'nin dinamik bir ekonomisi var. Coğrafi olarak da çok özel bir konumda bulunuyor. Ayrıca Türkiye barış, istikrar ve bölgenin güvenli açısından çok önemli bir noktada bulunmakta" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sesinin çok önemli olduğunu, Türkiye'nin çalışmalarının Suriye'de meydana gelen insanlık trajedisinin üstesinden gelinebilmesi konsundaki önemine vurgu yapan Cavaco Silva, bu nedenle Türkiye'nin bu süreçte Suriye'deki halkın sıkıntılarını ortadan kaldırmak için çok şeyler yaptığını belirtti.

Türkiye'nin topraklarında önemli sayıda Suriyeliye ev sahipliği yaptığının altını çizen Cavaco Silva, "Gerçekten de Türkiye'nin çalışmaları önemli. Bunun yanısıra Ortadoğu'da barış görüşmelerinin devam etmesi bakımından Türkiye'nin önemli bir pozisyonu var" dedi.

Cavaco Silva, Türkiye ile Portekiz arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu ifade ederek, makul sayılabilecek bir düzeyde ekonomik ilişkiler olduğunu söyledi.

İki ülke arasında ciddi potansiyel bulunduğunu ve imzalanacak anlaşmaların bu neden önemli olduğuna dikkati çeken Cavaco Silva, anlaşmaların kültürel, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da çok geliştirileceğini belirtti.

Türkiye-Portekiz İş Forumu'na Gül ile katılacaklarını anımsatan Cavaco Silva, Türkiye'nin Kafkas ülkeleri ve Asya ülkeleri ile yakın ilişkilerinin, Portekizli girişimciler açısından Türk meslektaşlarıyla yapacakları işbirliği ile bu piyasalara erişim sağlayabileceklerini dile getirdi. "Türkiye de zaten Portekiz'in Afrika ülkeleri ve Latin Amerika ülkeleri ile tarihten gelen çok geniş kapsamlı ilişkileri olduğunun bilincinde" diyen Cavaco Silva, Türk işadamlarının da Portekizli işadamları ile bu piyasalara erişebileceğine vurgu yaptı.

Cavaco Silva, kültürel anlamda iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin planlandığını ifade etti.

Muhabir: Eda Ünlü Özen / Yusuf Çelebi

Yayıncı: Ertuğrul Cingil


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı