Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İlker Başbuğ Savunma Yapmayacağını Söyledi

28 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı "İnternet Andıcı" davasının öğleden sonraki oturumunda tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, çapraz sorgusu sırasında Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin 2. Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz arasında kendisi ile ilgili geçen telefon konuşmalarına tepki göstererek salondan ayrıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumuna Başbuğ'un çapraz sorgusu ile başlandı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, çapraz sorgu için ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'e söz verdi. Bunun üzerine duruşma savcısı Pekgüzel, "Sayın Başkan, aslında İlker Başbuğ'a sormak için çok sayıda soru hazırlamıştık. Ancak öğleden önceki oturumda soruların hiçbirine cevap vermeyeceğini açıkladığı için susma hakkını kullandığı şeklinde değerlendirdik ve doğrudansoru sorma hakkımızı ileride değerlendirmek için saklı tutuyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

ÜYE HAKİMİN "AĞLAMA DUVARI" SORUSUNA AVUKAT İTİRAZ ETTİ
Sanıklardan ve sanık avukatlarından Başbuğ'a soru yönelten kimse olmaması üzerine üye hakim Hüsnü Çalmuk soru sormak için söz aldı. 51 nolu DVD'nin kopyasının Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiğini hatırlatan Çalmuk, "DVD içindeki video başlıklı klasörde 001 isimli bir video kaydı var. Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ başlıklı çeşitli görüntüler de var. Çekim gizli değil. Ağlama duvarı konusu geçmektedir. Bu konu hakkında bilginiz var mı?" diye sordu

Bunun üzerine Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, "Hakimin sorduğu soru din ve vicdan hürriyetiyle birlikte değerlendirilmesi söz konusu ki, bu konuya bile girmiyorum. Sorularla asılsız internet sitelerinde dolaşan iddialara müvekkil cevap vermeye zorlanıyor" dedi.

Hakim Çalmuk 51 nolu DVD içeriğine ilişkin sorularına devam ederken, avukat Sezer'in 51 nolu DVD içeriğinin kendilerine verilmediğini gerekçe göstererek itiraz etmesi üzerine Başkan Özese, "Sanığın, 'evet gördüm, bilmiyorum, hatırlamıyorum ya da inceledikten sonra cevap vereceğim' şeklinde cevap verme seçenekleri var. Hakimin ne soracağı yönünde itiraz hakkınız yok" uyarısında bulundu. Hakim Hüsnü Çalmuk, daha sonra 2. Ergenekon davasının tutuksuz sanıkları Münir Kemal Yavuz ve Arif Doğan'ınifadelerinden bazı bölümler okuyarak, Özel Harp Dairesi ile ilgili olarak derin devlet tarafından bazı mühimmatların gömüldüğü şeklinde beyanları bulunduğunu hatırlattı. Hakim Çalmuk'un bu konuda bilgisi olup olmadığını sorması üzerine Başbuğ yanıt vermeyerek sessiz kaldı.

SES KAYITLARI DİNLETİLİNCE BAŞBUĞ SALONU TERK ETTİ
Daha sonra Mahkeme Başkanı Özese, "Başka sorularım da vardı ama susma hakkınızı kullanarak soruları cevaplamayacağınızı söylediğiniz için onları sormuyorum" diyerek Başbuğ'a bazı telefon numaralarının kendisine ait olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Başbuğ, bu numaraları kontrol ettikten sonra cevap vereceğini söyledi.

Başkan Özese, daha sonra da 2. Ergenekon davasının tutuklu sanıkları İbrahim Şahin ve Fatma Cengiz arasında geçen bazı telefon konuşmalarını dinleterek, bu kişileri tanıyıp tanımadığınısordu. Konuşmalarda kendi adı ile birlikte Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ve Çevik Bir'in isminin geçtiği konuşmalara sanık Başbuğ ilk etapta yanıt vermezken, Mahkeme Başkanı Özese'nin tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Başbuğ tanımadığını ifade etti.

Mahkeme Başkanı, daha sonra Fatma Cengiz ve İbrahim Şahin arasında geçen Cengiz'in "Ekibim hazır Ağrı'da yapılanmaya başlayacağım", Şahin'in ise "Başbuğ Ağrı'daki yapılanmayı bekliyor. Başbuğ bana malzemelerin yenileneceğini söyledi" şeklindeki konuşmalarınıdinletti.

Mahkeme Başkanı Özese'nin bu kayıtları dinletmesi üzerine Başbuğ, "Bu ciddi bir mahkeme, magazinleşti. Türk adaletine kara bir lekedir. İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz'in nasıl kişiler olduğunu siz benden daha iyi biliyorsunuz" ifadesini kullandı. Başbuğ'un bu sözlerinin ardından izleyicilerin alkışlaması üzerine Başkan Özese, öğleden önceki oturumda da alkışlayanların çıkarılacağını söylediklerini hatırlattı. Özese, "Burada ciddi bir dava görülüyor. Dışarı çıkarırım" uyarısında bulundu. Bunun üzerineBaşbuğ, "Çıkarın efendim, çıkarın ama bu konuşmaların burada dinlenmesi bile ciddiyetsizliktir. Madem öyle konuşmalarda isimleri geçen kişileri de buraya çağırın" dedi.

Başkan Özese, "Biz sizin savunma hakkınızı kullanabilmeniz için bunları dinletiyoruz" diyerek diğer bir telefon konuşmasının dinletilmesi talimatını verdi. Bu sırada İlker Başbuğ'un yerinden kalkarak salondan çıkmak üzere yürümeye başladığı görüldü.

Özese ise, "İlker Bey, nereye gidiyorsunuz size bu konuşmalarla ilgili sorular soracağız"dedi.

Ancak sanık Başbuğ dinlemeyerek salonu terk etti. Bunun üzerine izleyici bölümünden tekrar alkış sesleri yükselirken, Başkan Özese alkışlayan kişilerin kamera kayıtlarından tespit edilerek duruşma salonundan çıkarılması talimatını verip, duruşmaya ara verdiklerini açıkladı

SALONA GERİ DÖNEN BAŞBUĞ SORULARI YANITSIZ BIRAKTI
Duruşmaya ara verilmesinin ardından bazı sanıklardan da Cengiz ile Şahin'in konuşmasının dinletilmesine yönelik itiraz sesleri yükseldi.Duruşmaya ara verildikten 5 dakika sonra İlker Başbuğ salona tekrar geldi ve Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel'e yaklaşarak, "İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz'i tanımıyor musunuz? Bunları en iyi siz bilirsiniz" dedi.

Pekgüzel ise, "Savunma hakkınız kapsamında dinletildi" cevabını verdi. Başbuğ, daha sonra da sanık bölümüne geçerek kendi yerine oturdu ve oturduğu yerden bazıavukatlar ve sanıklarla sohbet etti.

Duruşmanın başlamasından sonra Mahkeme Başkanı Özese, sanık Başbuğ'un izinsiz olarak duruşma salonunu terk ettiğini ve duruşma disiplini konusunda kendisinin uyarıldığını tutanaklara geçirdi. Özese, daha sonra da çapraz sorgu kapsamında İlker Başbuğ'a sorular sordu. Başbuğ, Mahkeme Başkanı Özese'nin sorularına herhangi bir yanıt vermezken, duruşmada şu sıralar Başbuğ'un avukatı savunma yapıyor


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı