Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''İstihdamda Engel Yok''

4 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “İstihdamda Engel Yok” programında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Herkesin şundan emin olmasını istiyorum.

Engelli kardeşlerimizin kamuda, özel sektörde istihdamıyla ilgili bu süreç bundan sonra da kesintisiz bir şekilde devam edecek” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "İstahdamda Engel Yok" programına katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de katıldığı programa ayrıca çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Akşit ve bazı AK Parti Ankara milletvekilleri katıldı.

Engelli vatandaşlar yoğun ilgi gösterdiği programın başında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müzik Grubu çaldıkları türkü ve şarkılarla salondakileri coşturdu.

1970'li yılların ünlü sanatçılarından Asu Maralman da programda sahneye davet edildi. "İstihdamda Engel Yok" programının sloganı olarak "Olur olur, bal gibi olur" sözü seçilirken, sanatçı Asu Maralman da kendisine ait olan "Olur olur, bal gibi olur" şarkısını salondakilerle birlikte söyledi.

Maralman sahneye geldiğinde ise Başbakan Erdoğan'a seslenerek, "Ben sizi 3 yıldır rüyamda görüyorum. Gelip derdinizi anlatmadan gidiyorsunuz. Arkadaşlarım genellikle gelip derdini anlatıp gidiyorlar ama siz bir türlü derdinizi anlatmıyorsunuz. Ne derdiniz var? Ama kısmet bugüneymiş" şeklinde konuştu.

Maralman daha sonra ise Başbakan Erdoğan'a bir hediye vermek istediğini söyleyerek Erdoğan'a hediyesini verdi. Maralman "Olur olur, bal gibi olur" şarkısını söyledikten sonra sahneden indi.

Programda Gazeteci - Yazar Orhan Miroğlu da bir konuşma yaptı. Miroğlu, oğlu Zerdeşt'in de salonda bulunduğunu söyleyerek onunda işe girmek için can attığını söyledi.

Miroğlu kürsüde konuşurken oğlu Zerdeşt Miroğlu da Başbaan Erdoğan'ın yanına giderek fotoğraf çektirdi.

Orhan Miroğlu da engelli vatandaşlarla ilgili atılan adımlardan dolayı hem Başbakan Erdoğan'a hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e teşekkür etti.

"ANNEM BENİM İÇİN HAPİS YATTI" Otizmli bir birey olarak programda bir konuşma yapan Üniversite öğrencisi Seyda Özaydınlık, ailesine teşekkür ederek, "Annem beni bu duruma getirmek için ağır cezada yagılandı. Sürgün yedi, hapis yattı" şeklinde konuştu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir de programda bir konuşma yaptı. Engelli vatandaşlarla ilgili gerçekleştirdikleri sınav düzenlemelerini anlatan Ali Demir, engelliler için gerçekleşen sınavın başarıyla gerçekleştiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, programın sunuculuğunu gerçekleştiren engelli sunuculardan Buket Demirel'in kendisini anlatmasını istedi. Buket Demirel, işitme engelli olduğunu, dudak okuyarak anlayabildiğini söyleyerek, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'ni bitirdikten sonra ÖMMS'yi kazandığını ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda işe başladığını söyledi.

"HEPİMİZ GALATASARAYLIYIZ DEĞİL Mİ?" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, engelli vatandaşların işe yerleştirme işinin tamamlandığını söyleyerek, "Olur olur, bal gibi olur, bal gibi memur olunurmuş demek ki" dedi.

Kısa zaman içerisinde de özel sektördeki engelli açığının kapatılmasının da takipçisi olacaklarını söyleyen Bakan Çelik, "AK Parti olarak 'vicdanların sesiyiz' diyerek yola çıktık ve şuandaki tabloyu oluşturduk. Ve şuandaki tablo vicdanların sesi olması bakamından önemlidir, o yüzden hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.

Bakan Çelik kürsüden ayrılmadan önce ise akşam oynanacak olan Real Madrid-Galatasayar maçını hatırlattı. "Ben inanıyorum ki hepiniz Galatasaraylı'sınız değil mi?" diye soran Bakan Çelik, "Pardon yanlış söyledim. Hepimiz Galatasaraylıyız diye düşünüyorum ve Galatasaray'a başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

"SİZİN YARDIMA İHTİYACINIZ YOK, TOPLUMUN SİZE İHTİYACI VAR" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, sağlıkta, eğitimde, istahdamda, ulaşılabilirlikte 'önce engelliler' dediklerini belirterek, "Bir insanı diğer insandan üstün kılan onun yüreğidir" dedi.

"Bizim için engelli kardeşimizin, engelsiz kardeşimizden hiçbir farkı yoktur" diyen Bakan Şahin,"Yeni bir yapıyla yolumuza devam ediyoruz. Sizin yardıma ihtiyacınız yok. Bu toplumun kalkınma hamlesinde bizim size ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

14 asır önce Peygamber Efendimizin Yemen'e engelli bir vali tayin ettiğini söyleyen Bakan Şahin, "Engelli kardeşlerimiz gökkuşağındaki en önemli renktir bizim için diyorum" dedi.

Bakan Fatma Şahin'in konuşmasının ardından ise engellilerin istihdamını anlatan bir sinevizyon gösterisi ekrana yansıtıldı.

“MİLLETİMİZDEN ÇOK SAMİMİ DUALAR ALIYORUZ” "İstihdamda Engel Yok" programında bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son 10 yıl içinde kamuda engelli istihdamını artırma noktasında engelli vatandaşların topluma, üretime, iş gücüne katılmaları noktasında çok büyük adımlar attıklarını söyledi.

Geçen yıl 29 Nisan 2012 tarihinde cumhuriyet ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Engellilerin adil bir ortamda yarışabilmesi amacıyla şuandaki adıyla ÖMSS, ama yakın bir zamanda EMSS olarak değiştiriyoruz, 'engelli memur seçme sınavı' adıyla bir sınav gerçekleştirmiştik" diye konuştu.

Bu sınavlarla 7 bin 746 engellinin atamasını yaptıklarını belirten Erdoğan, "Bu istihdam süreci inşallah bundan sonra da devam edecek demiştik. Daha önce verdiğimiz bütün sözler gibi bu sözümüzün de takipçisi olduk, bu sözümüzü de yerine getirdik ve engelli kardeşlerimizin istihdamıyla ilgili adımlarımızı atmaya devam ettik" şeklinde konuştu.

Toplamda 5 bin 926 engelli vatandaşın da 14 Mart 2013 tarihi itibariyle kamuda işe başladığını kaydeden Erdoğan, "Hamd olsun bu atamalarla birlikte milletimizden gerçekten çok samimi teşekkürler, kalpten dualar alıyoruz" diye konuştu.

Nizam Kırsakal isimli 44 yaşındaki engelli bir vatandaşın kendisine yazdığı mektubu da okuyan Erdoğan, "Lise mezunu sınava girmiş ve kazanmış Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ataması yapılmış. İnşallah bir kaç gün içerisinde de orada göreve başlıyor" diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE 10 YILLAR BOYUNCA UMUTSUZLUK POMPALADILAR” Engelli vatandaşların kendilerini kader mahkumu olarak görmemesi gerektiğini söyleyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Demek ki, Arzu hanımın ifade ettiği gibi 'olur olur, bal gibi olur. psikolog da olur, sosyolog da olur, mühendis de olur, sanatçı da olur, yazar da olur, her şey olur. Bütün mesele inanç ve özgüvendir. Bunun önünü açtığınız anda mesele biter. Bu iki kelimenin, bu iki kavramın üzerinde özellikle durmalıyız. Umutsuzluk ve kendine güvensizlik hiçbir şart altında bize musallat olmayacak. Mukadderat altında olduğu sürece olmaz diye, yapılamaz, ulaşılamaz diye bir anlayış bu milletin fertlerinin lügatinde yer almayacak.

Şunu burada özellikle hatırlatma istiyorum; bir lüke bir millet sadece güçlü ekonomisiyle, sadece güçlü dış politikasıyla, güçlü ordusuyla büyük olmaz. Bir ülkeyi bir milleti büyük yapan o ülkenin o milletin fertlerinin kendilerine olan özgüvenidir. Kendilerini büyük hissetmeleridir.

Türkiye'ye bu aziz millete 10 yıllar boyunca umutsuzluk pompaladılar. Güvensizlik pompaladılar, ‘siz yapamazsınız’ dediler, ‘siz beceremezsiniz’ dediler. ‘İmkansız’ dediler, olmaz dediler, daha da ileri gittiler, yapanın önüne geçtiler. Üretenin önüne geçtiler. Kendine güven içinde olanın güvenini kırmak için ellerinden ne geliyorsa onu yaptılar. Hiçbir millet korkularla ayakta duramaz. Hiçbir millet korkularla ayakta duramaz. Hiçbir millet hergün korkutularak, hergün ürkütülerek ayakta kalamaz. 10 yıllardır bu ülkede korku üreterek, tehdit üreterek, sanal düşman üreterek her türlü üretimin, her türlü farklılığın önüne geçtiler, engel çıkarttılar.

Fiziki engel. Engel değildir sevgili kardeşlerim. Fiziki engel yaşanır. Allah az önce de değinildi yeter ki kalplere engel vermesin. Allah kalpleri mühürlemesin. Bir insanın kalbinde engel varsa, mühür varsa, kalbinde özür varsa bununla bir yerde gönlü kastediyorum, işte onu aşmak zordur. Ne yazık ki biz millet olarak, ülke olarak, kalbinde gönlünde engel olan, korku olan bu anlayış sahipleri tarafından her dönemde, her alanda engellendik. Bunlar hiçbir farklılığa tahammül göstermediler. Bunlar kendilerine benzemeyene, kendileri gibi olmayana müsamaha göstermediler. İmkan sunmadılar, fırsat sunmadılar hatta yaşam alanı sağlamadılar.

İnsan için sevgili kardeşlerim standart belirleyemezsiniz. Fikir için standart belirleyemezsiniz, vatandaşlık için standart belirleyemezsiniz. Eğer bunu yaparsanız, eğer standart belirlersiniz bu ırkçılık olur, bu ayrımcılık olur, bu faşizm olur. ‘Bunun gözleri görmüyor bunu kenara al’, ‘bu yürüyemiyor kenara al, bunun inancı budur, mezhebi şudur dışlayın’. Bu insani bir tavır değildir ve olamaz değerli kardeşlerim. Doğuştan gelen yaradılıştan gelen biz Allahın takdiridir diyoruz, olağan bir farklılıktan dolayı hiç kimse, hiç kimseyi dışlayamaz, ötekileştiremez, ayrımcılığa tabi tutamaz.

Hükümet olarak bu konuda tavrımız da anlayışımız da, yolumuz da istikametimiz de son derece nettir, açıktır ve bellidir. Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü. Yaratılanı hoşgör,yaratandan ötürü. İşte onun için hiç kimse boynunu bükmeyecek, hiç kimse kendisine yapılan ayrımcılığı sineye çekmeyecek. Benim milletimin hiçbir bireyi, hiçbir ferdi umutsuzluk, güvensizlik, eziklik içinde olmayacak. Büyük bir ülke olacaksak böyle olacağız, büyük düşünülecek büyük adımlar atacak, büyük hedeflere hep beraber ulaşacağız." “ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN İSTİHDAMI BUNDAN SONRA DA DEVAM EDECEK” Başbakan Erdoğan, enerjisini sanal tehditlere, teröre sarf eden bir ülke olunmayacağını belirterek, "Bunu da inşallah beraber yapacağız" dedi.

Erdoğan engelli vatandaşlarla ilgili olarak, "Herkesin şundan emin olmasını istiyorum. Engelli kardeşlerimizin kamuda, özel sektörde istihdamıyla ilgili bu süreç bundan sonra da kesintisiz bir şekilde devam edecek" diye konuştu.

2005 yılında engelli vatandaşlarla ilgili çıkarılan kanunun devrim niteliğinde olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, bu kanunla birlikte engellilerin birçok hakkını teslim ettiklerini söyledi.

2002 yılı itibariyle memur olarak çalışan engelli sayısının 5 bin 777 olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu rakam Mart ayı itibariyle ne oldu biliyor musunuz? 33 bini geçti. Bakınız nereden nereye. Şimdi bu yıl içersinde yapacağımız ikinci bir atamayla bu sayı inşallah 35 bini geçecek. Şimdi bu memur olma özelliği sebebiyle ayrı bir önem taşıyor. 2002 yılında kamu ve özel sektörde çalışan toplam engelli sayısı 49 bin. Şimdi bu sayı 101 bine ulaştı. Yani yüzde yüz bir artış. Engelli istihdamını daha da artırmak için kredi, hibe teşvik gibi düzenlemeler yaptık" diye konuştu.

Zihinsel engelli ve otizm engelli vatandaşlar için de düzenlemeler yapacaklarını kaydeden Erdoğan, "Türkiye’nin, hükümetimizin ilk otizm eylem planını açıkladık. Bu planla otizm tanısı konulmuş çocuklarımız ve ailelerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini artırmak ve onlara destek vermek amacıyla otistik çocuklarımıza ve ailelerine inşallah destek olacağız. Ben de Başbakan olarak bir kardeşiniz, hizmetkarınız olarak bu eylem planının bizzat takipçisi olacak, süreçleriyle, sonuçlarıyla yakından ilgileneceğim. İnanıyorum ki bu eylem planı dolayısıyla otizmle mücadalede otistik çocuklarımızın, ailelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında çok daha verimli çalışmalar yapacak, toplumsal şuuru çok daha ileri noktaya taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Engellilerle ilgili olarak düzenlemeleri anlatan Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde de engelliler için gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi.

"Bizim için esas olan insandır, bizim için esas olan candır" diyen Başbakan Erdoğan, "Bizim kriterlerimizde, bizim hizmet anlayışımızda, bizim siyasetimizde bu topraklar üzerinde yaşayan her insan birinci sınıf insandır. Yaradanın bize emanetidir" dedi.

ENGELLİ PSİKOLOG’DAN BAŞBAKAN’A TEKLİF Başbakan Erdoğan’a konuşmasının ardından ise İzmir’de işveren olan İlknur Peder isimli engelli bir psikolog çiçek verdi. Bir konuşma yapan İlknur Dede, Başbakan Erdoğan’a, “Siz yoğun çalışıyorsunuz. Yoruluyorsunuz. Bir psikologla görüşmek isterseniz her zaman hazırım” dedi.

Başbakan Erdoğan ise gülümseyerek, “Değerli kardeşimizi Ankara’ya transfer etmemiz lazım” dedi.

Başbakan Erdoğan’an ATO Congresium’dan ayrılırken vatandaşlarla yakından ilgilendi. Bir vatandaşın baygınlık geçirdi

Erdoğan ayrıca ATO içinde bulunan bir mobilya sergisinin de açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan’ın açılış öncesinde engelli sanatçı Metin Şentürk ile sohbet ettiği görüldü.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı