Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Her yer kapsama alanında

21 Şubat 2013 Perşembe günü yayınlandı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile GSM Operatörü Turkcell arasında imzalanan anlaşma ile 1799 köy daha mobil kapsama alanına dahil olacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu projenin 300 milyon TL ile bir defada en büyük kamu hizmeti olduğuna dikkat çekerek, bu çalışmanın ardından Türkiye’nin yüzde 100’ünün mobil kapsama alanına gireceğini söyledi.

Bakanlığın başlattığı ‘Mobil Kapsama Alanı Dışında Kalan Yerlerde Altyapı Kurulması ve İşletilmesi’ projesi dahilinde Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımı ile sözleşme imzalandı. Daha önce açılan ihaleyi 312 milyon 773 bin lira ile en düşük teklifi vererek kazanan Turkcell sistemin alt yapısını kuracak. İmza töreninde Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv yüklenici firma adına katılırken, bu altyapı yararlanabilecek olan diğer operatörlerin yetkilileri de hazır bulundu. Proje hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, bu projenin ticari bir iş olmadığını, tamamen vatandaşa hizmet olduğunu belirtti.

Yıldırım, nerede bir insan yaşıyorsa devletin oraya ulaşmasının sosyal bir görevi olduğuna dikkat çekerek, projenin bir defada kamuya sunulacak en büyük proje olduğunun altını çizdi. Evrensel hizmet yükümlülüğüne değinen Yıldırım, daha önce sadece sabit hatların bu yükümlülük altında olduğunu, fakat artık GSM operatörlerine de bu zorunluluğun getirildiğini bildirdi. Altyapı çalışmalarına bakanlığın da destek vereceğini anlatan Yıldırım, bu altyapıdan diğer operatörlerin de yararlanabileceğini söyledi.

Bunun tamamen hizmet olduğunu aktaran Yılıdırım, bu şekilde hem her operatörün kendi baz istasyonunu kurmasına gerek kalmayacağını hem de kaynak israfı olmayacağını kaydetti.

"GERÇEK TESTİNİZİ BURADA YAPACAĞIZ"Bakan Yıldırım, Süreyya Ciliv’e dönerek, “2 sene dedi, 2 sene çok. En geç 1 buçuk senede biter bu. Yani iletişimde Amerika’dan, İngiltere’den daha öndeyiz diye hava atıyorsunuz. Burada hızınızı görelim. Gerçek testinizi burada yapacağız.” diye seslendi. Proje ile kapsama alanının yüzde 100’e kavuşacağını vurgulayan Yıldırım, yaklaşık 250 bin kişilik bölgeyi kapsadığını kaydederek, hizmetin önemine işaret etti. Bütün operatörlerin kullanabileceği projenin öneminin altını çizen Yıldırım, bu projenin ortak çalışma alışkanlığını geliştirecek bir proje olduğunu dile getirdi. Vatandaşların baz istasyonları ile ilgili sıkıntılarına da değinen Bakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:"Bakanım bizim orada telefon çekmiyor, ADSL çekmiyor. Baz istasyonuna gelince ‘Bunu buraya niye kurdunuz bakanım? Sağlığımıza zararlı, nasıl yapacağız?' Bir yandan telefon çekmiyor, ADSL çekmiyor diyorsun, bir yandan baz istasyonunu niye kurdun diyorsun. O baz istasyonları olmadan ne internet olur, ne telefon olur. Sadece güvercin uçurarak, boru üfleyerek haberleşirsin.”"TÜRKİYE'DEKİ BAZ İSTASYONU ORTALAMASI DÜNYA STANDARTLARININ 4'TE 1'İ KADAR"Baz istasyonlarının güvenliği ile ilgili bilgi veren Yıldırım, bu konunun titizlikle araştırıldığını aktararak, Dünya Sağlık Örgüt’ünün verilerini paylaştı. Standartın 41 Volt/metre olduğunu bildiren Yıldırım, bunun üzerine çıkılması halinde mutlak olmamakla birlikte riskli olduğunu belirtti.

Bakan Yıldırım’ın, "Yalnız bizim Tayfun Başkan tedbirli bir adam. Bu 41’i çok bulmuş ve 10’a indirmiş. Ya dünya 41’i kabul ediyor sana ne oluyor." sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Daha sonra eline elektro manyetik ölçer aleti alan Yıldırım, salondaki elektrik voltajını ölçtü."2 SENE ÇOK, 1 BUÇUK SENE KARDEŞ"Ciliv’e yönelik “Bir buçuk sene kardeş” sözlerini yineleyen Yıldırım, bakanlık yetkililerini de uyararak hazır olun talimatında bulundu. Yıldırım, yine diğer operatörlere de seslenerek, "Sizde alo demeye hazır olun. Ortaklaşa kullanacaksınız, burada kıskançlığa hiç gerek yok. Müslüman’ın malı ortaktır, dayanışma esastır. Amaç millete hizmet gerisi teferruat." ifadelerini kullandı. Bu tür çalışmaların terör açısından da önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, hizmetlerin millete ulaşmasının terörü bitereceğini vurguladı. Projeyi kuracak olan GSM Operatörü Türkcell’in Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Türkiye’nin 2011’de mobil kapsamada birinci olduğuna dikkat çekerek, bu proje ile Türkiye’nin yüzde 100’ünün mobil kapsama alanına gireceğini söyledi.

Ciliv, Turkcell olarak projeyi 2 yılda tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek, çalışmalarının bütün hızıyla devam edeceğini dile getirdi. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Süreyya Ciliv, Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik ve diğer yetkililer imzaya geçti. İmzaların ardından Yıldırım, projenin vatana millete hayırlı uğurlu olmasını diledi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı