Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sırbistan Cunhurbaşkanı Ankara'da

5 Şubat 2013 Salı günü yayınlandı Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, AB üyeliğinin Türkiye ve Sırbistan için ortak bir arzu olduğunu, ancak iki ülkenin bu süreçte ortak zorluklarla da karşılaştığını belirterek, ''Biz ülkemizdeki çalışmalarımıza bakalım. Ondan sonra AB süreci ve üyeliği artık sadece bize bağlı olmayacak'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, burada yaptığı konuşmada, çok kısa bir süre içinde ikinci kez Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye ile Sırbistan arasında var olan dostluk ilişkilerinin kendi yönetimi döneminde başlamadığını, kendisinden önce görevde olan cumhurbaşkanı döneminde de iki ülke arasında sıcak bir dostluk ve diyalog bulunduğunu hatırlatan Nikoliç, ''Geçen yıl seçimleri kazandıktan sonra bazı reformlara karar verdik. Değiştirmeyeceğimiz ve hatta daha da geliştirmek niyetinde olduğumuz tek bir husus vardı, Türkiye ile olan dostluğumuz ve ilişkilerimiz'' dedi.

''Asırlarca yollarımız kesişti, asırlarca beraber yaşadık. Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllarca Balkanlar'daydı'' diyen Nikoliç, iki ülkenin bu süreçte zaman zaman savaştığı dönemler de yaşandığını belirterek, ''Ama savaş denildiği zaman da cesaretimizle, halklarımız kendi ülkeleri için kanlarını son damlasına kadar vermeye hazır oldukları için de ortak noktalarımız var'' diye konuştu.

-''Türkiye'nin AB üyeliği için her şeyi var''

Konuk Cumhurbaşkanı Nikoliç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şimdi enerjimizi son damlasına kadar işbirliğine, çalışmaya, diyaloğa ve dostluğa vermeliyiz. Bizim bir ortak paydamız var, canlı ve güzel bir köprümüz var. Sırbistan'da yaşayan bir Müslüman topluluğu, aynı zamanda da Sırbistan'dan göç edip Türkiye'de yaşayan insanlarımız var.

Ortak arzumuz, AB üyesi olma arzumuz var. Belki, AB yolunda ilerlerken ortak arzumuzla birlikte ortak sorunlarımız da var.''

Cumhurbaşkanı Gül ile bu konuda aynı fikirlere sahip olduğunu belirten Nikoliç, ''Biz ülkemizdeki çalışmalarımıza bakalım. Ondan sonra AB süreci ve üyeliği artık sadece bize bağlı olmayacak. Yeter ki biz kendi ülkemizdeki çalışma ve düzenlemeleri devam ettirelim. Türkiye'nin çok şükür gerekli her şeyi var'' dedi.

-''Türkiye, Balkanlar'da istikrarın ülkesi''

Türkiye ve Sırbistan arasındaki dostluk ilişkilerinin çok üst seviyelerde olduğunu ifade eden Nikoliç, ''Eğer bu dostluktan güzel bir ekonomik işbirliği çıkarsa ben çok daha mutlu olacağım'' ifadesini kullandı.

Sırbistan'da Türk yatırımcıları her zaman memnuniyetle karşılayacaklarını kaydeden Nikoliç, altyapı ve enerji alanında birlikte çalışma imkanı bulunduğunu vurguladı.

Nikoliç, ''Şu anlaşmaya vardık; ne zaman 1 milyar dolar ticaret hacmimiz olursa, ancak o zaman memnun oluruz'' dedi.

Türkiye'nin Balkanlar'daki önemli pozisyonuna da değinen Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, ''Türkiye Balkanlar'daki istikrar ve barışın önemli bir ülkesidir. Biz de Türkiye ile beraber huzur, barış ve istikrar için Balkanlar'da her türlü işbirliğine hazırız'' diye konuştu.

-Üçlü görüşme, Mayıs'ta Ankara'da yapılacak

Nikoliç, Türkiye ile Sırbistan arasında 2009 yılında başlatılan işbirliği projelerinin ne aşamada olduğu ve bu konunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan arasındaki üçlü görüşmeleri desteklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, üçlü görüşmelerin Mayıs ayında tekrar Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da yapılmasını önerdiğini ifade eden Nikoliç, Sırbistan tarafının söz konusu öneriyi memnuniyetle kabul ettiğini belirtti.

Sırbistan'ın AB sürecine ilişkin değerlendirmede de bulunan Nikoliç, Sırbistan'ın AB üyelik sürecini devam ettirmek istediğini söyledi.

Nikoliç, ''Sırbistan, AB üyesi olmak için gerekli şartlar neyse yerine getirmeye çalışacak. Ama bu demek değildir ki diğer ülkelerle ikili görüşmelerde bulunmayacağız. İlişkilerimizi ve diyaloglarımıza sürdüreceğiz, ama AB yolunda o sürece de devam edeceğiz'' dedi.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Şermin Coşkun


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı