Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türkiye-Kazakistan ilişkileri

13 Ekim 2012 Cumartesi günü yayınlandı Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki 4 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yeterli olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, ''Biz Kazakistan'ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Kazak kardeşlerimizin de Türkiye'yi kendi evleri olarak görmelerinden ayrıca memnuniyet duyarız'' dedi.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin her geçen yıl daha ileri bir düzeye ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kardeşlik bağlarımızı; güçlü siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerle tahkim ediyor, güçlendiriyoruz. Görüşmelerimizde karşılıklı olarak, stratejik ortaklığımızı, gündemimizdeki çalışmaları süratle ilerleterek, derinleştirme kararlılığımızı açıkça ortaya koyduk. Bizim şu anda aramızdaki dış ticaret hacmi 4 milyar dolar. Bu bizim için yeterli değil. Biz en geç 2015'e kadar 10 milyar dolarlık hedefi tayin ettik ve bunu inşallah gerçekleştireceğiz.''

Yatırımcılara çağrı

Kazak yatırımcıların petrol ve turizm sektörleri başta olmak üzere Türkiye'de giderek artan yatırımlarından memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, ''Yeterli bulmuyoruz, daha yeni yeni yatırımları da yapmalarını bekliyoruz. İki ülke arasındaki ortak projeler çoğaldıkça, yaygınlaştıkça karşılıklı yatırımların da giderek artacağına inanıyorum. Bunun için karşılıklı ticareti, yatırımları çeşitlendirmemiz gerekiyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandıracağına inandıkları Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu 2013 yılında faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini de söyledi.

''Türkiye turizm tecrübelerini paylaşmaya hazır''

Türkiye'nin turizmdeki tecrübelerini Kazakistan ile paylaşmaya hazır olduğunu anlatan Erdoğan, ''Geçtiğimiz aylarda yerli ve uluslararası sermaye ayrımını yapmaksızın bütün yatırımcılar için Türkiye, çok önemli avantajlar sağlayan yeni bir teşvik paketi açıkladı. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artıyor. Araziyse arazi tahsisi. Belli bölgelerde bunu ayırdık. Vergi muafiyetiyse vergi muafiyeti. Yine belli bölgelerde bunu ayırdık. Her bölgenin kendine has özellikleri var. Bu teşviklerle beraber istiyoruz ki küresel sermaye Türkiye'ye gelsin'' diye konuştu.

Çok daha süratle bu adımların atılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''Biz dostluk ve kardeşlik ilişkileri yanında yatırımlar konusunda da öncelikle Kazak kardeşlerimizi yanımızda görmek istiyoruz. Özel sektörlerimiz arasında işbirliği ve dayanışmanın artması için her türlü desteği vermeye hazırız. Bu doğrultuda karşılıklı ticaretimizin geliştirilmesinde önemli rolü olan kara ulaştırması konusundaki sıkıntıları dün görüştük. Onları da süratle gidereceğiz. Kotalı geçiş belgesi sisteminden daha serbest bir sisteme geçişi bir an önce sağlamamız gerekiyor'' dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı