Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Otoyol ve Köprü Geçişleri

5 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) devreye girmesinin ardından zamanla KGS’nin ortadan kalkacağını belirterek, ilerleyen zamanlarda OGS’nin de ortadan kaldırılarak HGS’nin tek sistem olarak faaliyet göstermesi için çalışmalarının olduğunu söyledi.

PTT Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, ücretli geçiş yapılan otoyol ve köprülerde kuyrukların önlenmesi, vatandaşların hizmeti en kısa sürede ve ucuz şekilde alabilmesini teminen OGS ve KGS dışında yeni bir sistem olan Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) tanıtımı Rixos Grand Ankara’da yapıldı. Tanıtım toplantısına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTT Genel Müdürü Osman Kural, Cahit Turhan, HGS Proje Müdürü Erhan Ark katıldı.

HGS’nin tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprülerde ve otoyollarda iki tane sistem uygulandığını ve HGS’ye bu sistemlerden dolayı ihtiyaç duyduklarını söyledi.

OGS ve KGS sistemlerinin çalışma yönlerini anlatan Yıldırım, kullanılan iki sistemden OGS’nin kart okuma sistemi olmadığı için KGS’ye göre daha seri çalıştığını kaydetti.

OGS sisteminde algılama sistemi ile otoyollardan geçiş yapıldığını anlatan Yıldırım, KGS’de geçişlerin kart okutularak yapıldığı için ciddi zaman kayıplarına yol açtığının altı çizdi. KGS’de bir aracın bazen yarım dakikayı aşan geçiş gecikmesinin olduğunu ve sıra bekleyen vatandaşlar arasında zaman zaman tartışmaların yaşandığını ve kavgaya dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, özellikle köprülerde ve ana yollarda ciddi zaman kayıplarının yaşandığını belirtti.

“KGS, HGS SİSTEMİ İLE ZAMANLA TAMAMEN ORTADAN KALKACAK”

İki tane sistem olması da aslında çok doğru bir şey olmadığını ve geçmiş dönemlerden gelen sistemin devam ettirildiğini kaydeden Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “KGS bu sistem ile birlikte tamamen kalkacak. Hemen bir günde kalkmayacak KGS sistemi ve elinde kart bulunduran 7-8 milyon vatandaşımız var. Onlar kartların içerisindeki paraları harcayacaklar. Ücretler bitince yenisini doldurmayacaklar ve HGS’ye geçecekler. Bizim amacımız ve hedefimiz KGS’nin yılbaşına kadar yani 2013 başına kadar HGS ile yer değiştirmesi. Bu hızlı geçiş sisteminin yılbaşından itibaren tam anlamı ile kullanılır hale gelmesi. İlk kullanımı 17 Eylül 2012 başlatıyoruz. 17 Eylül itibariyle köprülerde iki gişeyle başlayacağız. Peyderpey ihtiyaca göre bu sayı artacak ve yıl sonunda KGS’yi terk etmiş olacağız.”

“HGS’NİN ÜCRETİ 5 LİRA”

Hızlı Geçiş Sistemi’nin tanıtımını da yapan Bakan Yıldırım, HGS’nin OGS gibi ağır ve içi dolu bir kutu olmadığını belirtti.

OGS’yi almak için bir daire almak için ne lazımsa onu götürüldüğünü ifade eden Bakan Yıldırım, “Bir sürü evrak götürüyorsunuz. Bu öyle değil. Bu her yerde olacak. PTT olan her yerde bu var. Gittiğiniz zaman PTT’den 5 lira ödeyerek alıyorsunuz. Araç plakasını veriyorsunuz ve kayda giriyorsunuz, etiket veriliyor yapıştırılıyor iş bitiyor” diye konuştu.

HGS’nin kullanımı kadar temininde de çok ciddi kolaylık olduğunu belirten Yıldırım, “Bizim bütün işimiz gücümüz vatandaşların işini kolaylaştırmak. Başka bir derdimiz yok. Beklemeden geçsin, sistem ucuz olsun ve temini kolay olsun ve her yerde bulabilsin. Bu sistemini kurarken dikkat ettiğimiz hususlar bunlar. Vatandaşlarımız bunu çok kısa sürede benimseyecek ve artık bu yaşadıkları çile sona erecek. Bir yandan otomatik geçiş yapanlar var, bir yandan da böyle şişmiş vaziyette KGS’ye doğru zorlayanlar var. Öyle olunca otomatik geçiş yapanlarda yol kapandığı için geçemiyor. Herkes mağdur oluyor ve kavga nizam başlıyor. Bunu ortadan kaldırmak için arkadaşlar bu sistemi geliştirdi. Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT bunu yaptı. Sorumluluk noktasında da herhangi bir sıkıntısı yok. İkisi de bakanlığa karşı sorumlu oldukları için herhangi bir sorun olursa topu başkasına atma yok. Sistemin çalışması esas. Uzun süreden beri test ediliyor” dedi.

“HGS, 17 EYLÜL’DEN İTİBAREN BAŞLIYOR”

HGS’de testlerin tamamlandığını ve 17 Eylül 2012 itibariyle her yerde bu gişelerin olacağını söyleyen Bakan Yıldırım, otoyollarda sistemin olmadığı hiçbir giriş çıkış olmayacağını kaydetti.

Başlangıçta büyük plaza yenlerde iki tane gişe kuracaklarını ve küçük yerlerde tek gişe olacağını aktaran Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Bazı küçük yerlerde tek gişe zaten, tek gişe yetiyor. Ama büyük plaza dedikleri yerlerde başlangıçta iki tane koyacağız daha sonra birden bire kaldıramadığımız için vatandaşın elinde KGS’ler var, vatandaşların mağdur olmaması için zamana yayacağız. Benim önerim vatandaşlarımız biran önce şu kart işinden, bu kart illetinden kurtulsun. Bunlar PTT’nin 4 bine yakın yerinde var. Zannediyorum şuanda PTT gişelerin orada da satış noktaları kuruyor. 29 noktada bu HGS’den temin etmek için belirlenen noktalar var.

Şimdi bu HGS’nin faziletlerini anlatalım. Az önce dedik her yere bundan yerleştirildi ve eksik olan yok. 94 otoban gişesinde, 387 müstakil gişede bunlar yerleştirilecek. İki türlü ürün var. Bir tanesi bu ve 5 liradır. Birde bunun daha fiyakalısı var. Kartonlu ve cepleri olan. İsteyen ondanda alabilir oda 15 lira. Yaptıkları iş aynı ve ama görüntüleri farklıdır. Birisi daha basit. Hangisini isterseniz. Trafik akışında süreklilik olacak. Dur kalk işi ortadan kalkıyor. Temin etme imkanı fevkalade geniş. PTT olan her yerde bunu alabileceksiniz. Hatta yollarındaki benzin istasyonlarında ve konaklama yerlerinde alma imkanına sahip olacaksınız. Birbaşka güzelliği de HGS alan KGS’ye yüzde 20 daha az ödeme yapacak. Hem hızlı geçecek ve az ödeyecek. Hem de çok daha kolay temin edecek. Bunsan iyisi can sağlığı. Bütün avanajlar var. Vatandaşların bunu iyi değerlendirmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun bedeli 5 lira, diğer ürünün bedeli ise 15 liradır.”

“YILBAŞINDAN İTİBAREN KGS’DEN HGS’YE DÖNMEYİ BEKLİYORUZ”

HGS’nin nakit olarak veya banka hesabı ile alınabileceğini ifade eden Yıldırım, oto yollarda açılan müstakil mobil gişelerden de HGS’lerin alınabileceğini söyledi.

KGS’si bulunan vatandaşların kartlarındaki kredileri HGS’ye aktarma şanslarının olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, KGS bitmeden de HGS’ye geçme imkanı olacağını belirtti.

PTT bonus kart olanların etiket için 5 lira ödemeyeceğini belirten Yıldırım, “Onlara bedava olacak. PTT’nin kart sahiplerine desteği var. Tabiki bu önemli bir imkanı da getiriyor. Plaka tanımı sisteminde kaçak veya suça karışmış araçların takibi ve tespitinde de güvenlik birimlerine çok ciddi bir kolaylık getiriyor ve destek sağlıyor. 17 Eylül’de yurt genelinde başlatıyoruz. Yoğun yerlerde iki gişe, az yoğun yerlerde tek gişe olarak çalışacak. Zaman içerisinde 1 Ocak 2013 kadar da tamamen KGS’den HGS’ye dönmeyi bekliyoruz. İkinci adım belki tek sisteme indirgemektir. HGS ve OGS arasında bir çalışma var. İkinci adım tek sisteme indirmektir. Vatandaşlarımız zamanla OGS’yi terk edecek. Tek geçiş sistemi olarak HGS’ye geçiş olacak. Böylece farklı sistemlerin oluşturduğu olumsuzlukları da ortadan kaldırmış olacağız” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Bakan Binali Yıldırım, bir gazetecinin karta en az yüklenmesi gereken tutarın 60 lira olması gerektiğini ve bu ücretin yüksek bulup bulmadıklarını sorması üzerine, “Hesap şöyle yapılıyor. Otoyollarda ve köprülerde diyelim ki; sürücü girdiği noktadan çıktığı noktaya kadar ve çıktığı noktadan geri aynı dönüş yerine kadar seyahati boyunca ödemesi gereken miktar 60 liradır. Bu yüzden 60 liradır. Birde tabii ki araçların cinslerine göre geçiş ücretleri farklı olduğu için, örneğin kamyon ise gittiği mesafe bu ücrete göre daha kısa mesafe olacaktır. 60 lira yüksek bir bedel değil ve makul bir bedel. Bir sorun olacağını zannetmiyoruz. Edirne’den girdi ve Ankara’dan çıktı. İstanbul-Ankara arası ve Edirne-Ankara arası köprüler hariç gidiş geliş için zaten bu bedeli veriyor. Kartta para olmadığı zaman yolda duruyum birazda daha alayım diyecek hali yok. Yoksa millete külfet olsun diye bir düşüncemiz yok. Bunların hepsi bir hesaba dayanıyor” diye konuştu.

“HGS’nin PTT şubelerinde satılmaya başladı mı?” sorusuna ise Bakan Yıldırım, bugünden itibaren PTT şubelerinden satışlarının başladığını söyledi.

“TWİTTER VE FACEBOOK’A ANLIK MÜDAHALE ETMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Başka bir gazetenin bugün gazetelerde yer alan gerginlik oluşturabilecek bazı olaylarla ilgili sosyal medyada örgütlenmenin önüne geçebilmek için veya bunu kontrol edebilmek adına Twitter ve Facebook sosyal sitelerinde anlık bir durdurma yapıla bilmek için çalışmaların olduğu yönündeki haberlerin yer aldığının sorulması üzerine de Bakan Yıldım, böyle bir çalışmanın olmadığını ve sosyal medyada anlık bir durdurmanın olamayacağını belirterek, “Ne oluyorsa biranda oluyor” diye cevap verdi.

Açıklamalarının ardından ilk HGS’nin etiketi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın makam aracına takıldı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı