Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gurbetçinin 'oy' çilesi bitiyor

11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanması, 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun' ile bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaştı.

Artık gurbetçiler bulundukları ülkelerde (yurt dışında) oy kullanabilecek.AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, bugüne kadar önemli sorunlardan olan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların, Türkiye'deki seçimlerde oy kullanma ile ilgili yaşanan sıkıntıların sona erdiğini belirtti.

Öksüzkaya, “Artık Türk vatandaşlarının bulundukları ülkede oy kullanması kolaylaşacak ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılmış olacaktır.” dedi.

Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, kanun ile gelen yenilikleri şöyle sıraladı:
“Kanunda, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'nun görev ve yetkileri ayrıntılı olarak düzenleniyor. Kanunla, sandık alanı, sandık yeri ve düzenin sağlanması konusunda yurt dışında belirlenen mahallelerde ve gümrüklerde, sandık kurulu başkanına, uzaklık ve mesafe belirlenmesinde takdir yetkisi veriliyor. Yurt dışında seçmenlerin oy kullanmasında; sandık, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinin birlikte veya ayrı ayrı uygulanmasına, seçim türüne ve yabancı ülkenin durumuna göre Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından karar verilecek. Oy kullanma saatleri, mahalli saat ile 08.00-17.00 arasında olacak. Yabancı ülkenin durumu göz önünde tutularak, seçmenlerin, hangi yurt dışı temsilciliğinde tatil günleri dahil 24 saat, hangilerinde daha az süreyle oy kullanabileceğine Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınaraky YSK tarafından karar verilecek ve bu karar elektronik ortamda ilan edilecek.”

Hangi yurt dışı temsilciliğinde ve mahalde sandık kurulacağına ilişkin düzenlemenin de yapıldığı kanunda, oy kullanma ile ilgili sağlanan diğer kolaylıkları ise şöyle:
Sandık kurulunun hangi görevlilerden oluşacağı, Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak YSK tarafından belirlenecek. Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlere ve altsoylarına verilecek Mavi Kart, değerli kağıtlar arasında sayılıyor. Bu kişiler elektronik ortamda tutulan 'Mavi Kartlılar Kütüğüne' kaydedilecek. Bu kütüğe kaydedilenler, her türlü nüfus olaylarını yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere beyan etmekle yükümlü olacak. Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 'Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları yaşadıkları ülkenin ve şehrin adı itibarıyla tutulur' fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da yurt içinde yaşayanlar gibi açık adres esasına göre kayıt altına alınacak .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı