Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'10 Yılın Dünya Şahsiyeti'

9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı Resmi temaslarda bulunmak üzere Slovenya'ya gelen Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a, Ljubljana'daki temaslarının ardından geldiği Bled şehrinde Uluslararası Ortadoğu ve Balkanlar Araştırma Enstitüsü IFIMES tarafından 10 Yılın Devlet Adamı Ödülü verildi.

Ödülünü alan Başbakan Erdoğan bir konuşma yaptı. Erdoğan, 'Bu coğrafya büyük trajedilere sahne oldu. Bu coğrafya kan, gözyaşı ve çatışma ile anıldı. Tarihin hemen her döneminde çatışma ve savaşlar sona erip halklar iletişime geçtiğinde bu bölgenin ne kadar keyifli bir bölge olduğu ortaya çıkıyor. Bu coğrafya üzerinde ülke, bayrak, dillerimiz farklı olabilir, her birimizin kendimize has kültürü olabilir ama balkan ülkelerinin fertleri bir araya geldiğinde hiç yabancılık çekmediklerini görürüz. Aslında bir Türk'ün, Yunan'ın, Arnavut'un, Sırp'ın, dil farklılıklarını, inanç farklılıklarını ortadan kaldırdığınızda birbirinden farkı olmadığını görüyoruz. Bizler mutfak, müzik ağıt ve ezgileri, sevinç ve hüzünleri ile tek yürek olmuş milletleriz. Aramızda tarihin tüm dönemleri boyunca ortaya çıkan anlaşmazlıklar dostluklarımız karşısında çok kısadır ' dedi.

GELECEĞE BAKMAK ZORUNDAYIZ
Başbakan Erdoğan, 'Tarihi unutalım demiyorum. Tarih bir ibret vesikası olarak yanlışlarımızı ortala koyacak çok önemli bir derstir. Tarihin hatalarını telafi ederek bugün geleceğe bakmak zorundayız. Bugün AB denildiğinde yarım asır önceki kanlı savaşlar değil dünyanın en büyük birlikteliği akla geliyor ' dedi.

SORUNLAR İNCİR ÇEKİRDEĞİNİ DOLDURMAYACAK SORUNLAR
Başbakan Erdoğan, 'Komşularımızla aramızdaki sorunları tek tek masaya yatırdık, işbirliğini arttırmanın yollarını aradık. Gördük ki sorunlar incir çekirdeğini doldurmayacak sorunlar. Birçok sorunun aslında iletişimsizlikten kaynaklandığını gördük. Kıbrıs meselesinde çözümü zorlayan taraf biz olduk, Ermenistan ve Yunanistan ile çözüm yolları aradık ' dedi.

TARİHTEKİ ACILARI İÇİNDE BÜYÜTEN TÜRKİYE OLSAYDI BU BÜYÜME GERÇEKLEŞMEZDİ
Başbakan Erdoğan, 'Biz sadece kendi refahımızı değil bölgedeki ülkelerle refah artışına girdik. Tarihteki acıları içinde büyüten Türkiye olsaydı bu büyüme gerçekleşmezdi. Komşularımızla yaşanan gerginlikler uluslararası platformlarda eleştiri konusu yapılıyor. Biz bölgede hukuku savunduğumuz için geçici olarak bu sorunu yaşıyoruz. Süreci zorlaştıran taraf asla biz olmadık. Ne yazık ki Avrupa Birliği içindeki kimi ülkelerin ırkçı, ayrımcı, popülist yaklaşımları sayesinde sadece süreç yavaşlamıyor; Avrupa değerleri sorgulanır hale geldi. Norveç'te yaşanan hadise sıradan bir adli vakanın üstündedir. Fransa'da seçim öncesi yaşananlar ha keza. Biz umudumuzu kaybetmedik, AB'yi hedef olarak kabul ediyoruz. Son on yılın verdiği heyecanla önümüzdeki on yılın heyecanını taşıyorum. Bölgelerin daha müreffeh olacağına inanıyorum. Vizyon sahibi liderler ile Balkanlar dünyadaki haklı yerini alacaktır ' diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı