Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Emevi Camii'ni vurdular

26 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı Suriye'de Esed'e bağlı ordu ile muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep'teki tarihi Emevi Camii adeta harabeyi andırıyor.

UNESCO'nun dünya tarihi mirası listesinde yer alan camide bombardıman ve kurşunlar sebebiyle sağlam hiçbir bölümünün kalmadığı dikkat çekiyor. Caminin bugün de minaresinin yıkıldığı belirtildi. Resmi haber ajansı SANA, muhalif savaşçıların minareyi patlayıcıyla infilak ettirdiğini iddia etti. Muhalifler ise minarenin tank ateşiyle yıkıldığını öne sürdü.
Suriye'de iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarda on binlerce insanın hayatına mal olmasının yanı sıra geride yıkılmış şehirler bıraktı. Ülkedeki yoğun çatışmalar da ise en çok zararı tarihi mekanlar alıyor. Halep'te tarihi Emevi Camii muhalifler ile Esed güçleri arasındaki çatışmalar sonrasında adeta harabeyi andırıyor. Uzun süre yaşanan çatışmaların ardından camiyi ele geçirmeyi başaran muhalifler ile camiyi tekrar almak isteyen Esed güçleri arasında çatışmalar sürüyor.
Yönetime bağlı ordu ile ile muhalifler için stratejik öneme sahip cami, Esed'in askerlerinin kuşatıldığı kaleye yardım götürülen yolun ortasında bulunması bakımında önem taşıyor. Esed'e bağlı askerler ise kendileri için stratejik önemi olan camiyi geri almak amacıyla saldırılarını sürdürüyor.

Çatışmaların sürdüğü camide ateda bir tarih yok oluyor. Yaşanan çatışmaların yanı sıra Esed'e bağlı askerlerin ayrılırken çıkardıkları yangınlar sebebiyle camide yüzlerce yıllık camide büyük hasar olduğu dikkat çekiyor. Caminin kolonlarda ve duvarlardaki kurşunlar sebebiyle delik deşik olurken, bombardımanda kubbe ve minarenin hasar gördüğü görülüyor.
Muhalif askerlerden Ebu Ömer, Emevi Camii'nin uzun çatışmalar sonrasında Esed güçlerinin elinden almayı başardıklarını belirterek, bu şekilde Halep Kalesi çevresindeki Esed'e bağlı güçlere giden yardımları kestiklerini söyledi.

Esed'e bağlı güçlerin Camii almak için saldırdıklarını ifade eden Ebu Ömer, camii ellerinde tutmak amacıyla sonu kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Emeviler döneminde 13. yüz yılda yapılan tarihi camide Hz. Zekeriya'nın kabrinin yanı sıra Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sakalı şerifi ve mübarek dişleri gibi kutsal emanetler bulunuyordu. Çatışmalar sonrasında camide bulunan çok sayıda el yazması Kur'an-ı Kerim'in de yağmalandığı belirtiliyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı