Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Nasrettin Hoca Unesco adayı

25 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı Eskişehir’in UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği kapsamında düzenlenen Gölge-Kukla Oyunları Festivali’nin açılışında Nasrettin Hoca’nın dünyaya duyurulması gündeme geldi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, yapAcakları çalışma sayesinde Nasrettin Hoca’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydettirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Oğuz, “Mayısın ikinci yarısında Çin’den, Sudan’a Bangladeş’ten Moritanya’ya kadar Nasrettin Hoca fıkralarını çocuklarına anlatan ülkeleri ve kültürleri bir araya getiren, 30’un üzerinde ülkenin katılımı ile çok amaçlı bir çalışma yapacağız. Oradan çıkan sonuçla da Nasrettin Hocamızı UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedeceğiz.” diye konuştu.

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği kapsamında düzenlenen Uluslararası Gölge-Kukla Oyunları Festivali ve Çok Uluslu Dosya Hazırlama Yuvarlak Masa Toplantısı'nın açılış törenine katıldı.

Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki törende Koçdemir’in yanı sıra UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, şehir protokolü ve çok sayıda vatandaş yer aldı.
İnsana bahşedilen önemli nimetlerden birisinin kendisinden öncekilerin edindiği birikimi devralması olduğunu belirten Koçdemir, “Zaman zaman insanlık bu birikimlere sırtını dönüp belli alanlarda yeniden başlangıç yapmaya teşebbüs etmiştir. Bunun bedelini de daha fazla zahmet ile ödeyerek tekrar geriye dönebilmiştir.” dedi.

Gölge ve kukla tiyatrolarının, insanlığın dünyanın muhtelif yerlerinde ve muhtelif biçimlerde eğitim, eğlence ve kendini tanıma vesilesi olarak geliştirdiği bir kültür unsuru olduğunu ifade eden Vali Dr. Koçdemir, şunları söyledi: “Bu oyunların tekrar hatırlanması, çocuklarımızın insanlığın birikimini kaldığı yerden devralıp onu daha da zenginleştirip, daha da çeşitlendirmesini sağlayacaktır. Geleneksel kukla ve gölge oyunlarının bugün tekrar canlandırılması ve dünyanın muhtelif kültürlerinde aldığı biçimlerin burada sergilenmesi, başta Eskişehir’deki çocuklarımız olmak üzere bize böyle bir imkân verecektir.”
Festival kapsamındaki etkinliklerin 2 boyutu olduğunu belirten UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da, birinci boyutu dünyadaki gölge ve kukla tiyatrolarını Eskişehir’e getirmek olarak açıkladı.

İkinci boyutun gölge tiyatrosunun geleceğini araştırmak ve buradan çıkacak sonuçları bilim dünyası ile paylaşmak olduğunu dile getiren Oğuz, Eskişehir’de gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Oğuz, şunları söyledi: “Mayıs’ın ikinci yarısında Çin’den, Sudan’a Bangladeş’ten Moritanya’ya kadar Nasrettin Hoca fıkralarını çocuklarına anlatan ülkeleri ve kültürleri bir araya getiren, 30’un üzerinde ülkenin katılımı ile çok amaçlı bir çalışma yapacağız. Oradan çıkan sonuçla da Nasrettin Hocamızı UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedeceğiz.”
Konuşmaların ardından festivale katılan gruplardan Azerbaycan Bakü Devlet Kukla Tiyatrosu, Çin Tangshan Gölge Kukla Tiyatrosu, Tataristan Ekiyet Devlet Kukla Tiyatrosu ve Tacettin Diker Gölge Kukla Tiyatrosu küçük birer gösteri sundu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı