Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İkinci randevu yarın

23 Şubat 2013 Cumartesi günü yayınlandı Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) İmralı’ya göndereceği ikinci heyette yer alan Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Pervin Buldan yarın sabah İstanbul’dan hareket edecek.

İmralı’ya 3 Ocak 2013 tarihinde Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata tarafından yapılan ilk ziyaretin ardından BDP’nin ikinci heyeti de İmralı’ya gitmeye hazırlanıyor. İmralı'ya gidecek ikinci heyete Adalet Bakanlığı’nın onay vermesinin ardından heyetteki isimler BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yarın İstanbul’dan İmralı'ya hareket edecek.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?

Heyette yer alan Sırrı Süreyya Önder 7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da dünyaya geldi. Türkmen asıllı Önder, 1978 yılında Adıyaman Lisesi'nde öğrenciyken Maraş Katliamı'nı protesto ettiği için tutuklanarak cezaevine girdi. Tahliye olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak Ankara'ya gitti. 12 Eylül’de Ankara'da tutuklandı. Uzunca bir yargılama sürecinin ardından 12 yıl hapse mahkum edildi. Açlık grevleri vb. protestoları ve eylemleri nedeniyle infazlarının yakılması sonucu çeşitli cezaevlerinde 7 yıl hapis yattı.

Önder, BKM Film tarafından çekilen senaryosunu da kendisinin yazdığı Beynelmilel isimli filmde ilk yönetmenlik deneyimini yaşadı. Muharrem Gülmez'le birlikte yönettiği film 2006 yılında çekildi ve 2007 Ocak ayında gösterime girdi. Filmde 12 Eylül 1980 sonrası sıkıyönetiminin, doğuda yerel halk ve çalgıcı sınıfı (gevende) üzerine etkileri trajikomik bir şekilde anlatıldı.

Sırrı Süreyya Önder, bu filmi ile 14. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü, En İyi Senaryo Ödülü ve Halk Jürisi Ödülü, 18. Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Film Ödülü ve Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü, 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali Jüri Özel Ödülü, 7. Karaçi Uluslararası Film Festivali En iyi Yönetmen Ödülü ve Barselona Uluslararası Politik Filmler Festivali Jüri Özel Ödülü ve Halk Jürisi Ödülü’ne layık görüldü.

Önder son olarak 2012 yılında çekilen F Tipi filminin yönetmenliğini yaptı.

Yönetmenlik, sinema oyunculuğu, senaristlik, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yapan Önder, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu (BDP'nin desteklediği bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. Önder, milletvekilliğinin yanında köşe yazarlığına da devam ediyor. PERVİN BULDAN KİMDİR? Buldan, Kasım 1967’de Hakkari’de dünyaya geldi. Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (Yakay-Der) bir süre başkanlığını yapan Buldan, 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Iğdır'dan aday olarak seçildi ve Meclis’e girdi. Buldan, 5 Temmuz 2011 tarihinden itibaren BDP’nin grup başkanvekilli olarak görevini sürdürüyor. ALTAN TAN KİMDİR? 11 Eylül 1958 yılında Batman'da doğdu. Aslen Mardinli olan Tan’ın ailesi Midyat'ın Narlı köyünden kan davası nedeniyle 1840'lı yıllarda Midyat-Estel'e göç etti. Dedesi Hacı Yusuf Tan 1948 yılında Estel'den ayrılınca ailenin bir kısmı Diyarbakır’a, bir kısmı ise İstanbul’a yerleşti.

Annesi Türk olan Tan'ın Kürt kökenli olan babası Bedii Tan 12 Eylül sonrasında Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde işkence görerek hayatını kaybetti. Altan Tan 1969 yılında Diyarbakır Mehmetçik İlkokulu'ndan, 1976 yılında Diyarbakır Maarif Koleji'nden, 1981 yılında Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Askerliğini 1982-1984 yılları arasında İstanbul Tuzla Piyade Okulu, Manisa ve Ankara'da tamamladı. 1984-1985 yılları arasında yaklaşık 1 yıl Ankara Keçiören Belediyesi'nde başkan yardımcılığı görevinde bulundu. 1990-1991 yıllarında Refah Partisi MKY'da, 2000-2002 yıllarında HADEP Parti Meclisi'nde görev yaptı.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır milletvekili adayı oldu ve seçildi. Tan, Türkiye-Angola Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliğini sürdürüyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı