Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yozgat'a gurbetçi ilgisi

6 Şubat 2013 Çarşamba günü yayınlandı Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, yabancılara taşınmaz satışında Yozgat'ın, İstanbul ve Antalya'yı geride bırakarak ilk sırada yer almasına açıklık getirdi.

Yazıcı, yurt dışında yaşayan ve çifte vatandaşlık hakkını elde etmiş Yozgatlıların elde ettiği birikimleri kendi memleketlerinde değerlendirmek istemesinden böyle bir durumun ortaya çıktığını açıkladı.

Makamında basın toplantısı düzenleyen Vali Yazıcı şehir efsanesine dönüşen yabancılara taşınmaz satışıyla ilgili açıklama yaptı. Yazıcı, ''Son 10 yıl içerisinde Yozgat'ta 517 arazi satışı gerçekleşmiş. Toplam 10 bin dönüm arazi satılmış, el değiştirmiş. 517 vatandaşın aldığı 10 bin dönüm arazinin 122 dönümü bizim yabancı diyebileceğimiz tipte insanlar. Yani bu arazileri Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre değil de daha önce mülk edinmiş, yabancı sayabileceğimiz 18 kişi almış. Bunlar yüzde 1'i oluşturuyor.'' dedi.

Yozgat'ın Türkiye'nin ortasında yer aldığını, ülkenin her noktasına hemen hemen aynı mesafede olduğunu belirten Vali Yazıcı, “İlimiz organik tarıma uygun araziler ve termal turizm açısından önemli bir kent. Yabancıların en çok mülk aldığı kentte gurbette yaşayan Yozgatlılardır. Yabancı derken şöyle bir ayrıma gitmek lazım, Türk vatandaşlığından izinle çıkan veya Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun geçirdiği değişiklikten sonra 5900 Sayılı Kanun'a uygun olarak Türk vatandaşlığından çıkan hemşehrilerimiz var. Özellikle bu hemşehrilerimiz Almanya'da ve Avustralya’da yaşıyor. Bizde ki arazi satışlarının yüzde 99'u ilimizde dünyaya gelip, yurt dışında çalışmaya giden, belki de orada da dünyaya gelen ama hem de Türk vatandaşı olan hemşehrilerimizin aldığı arazilerdir. Bu da 'yabancıya satış' diye geçiyor. Tapu kaydında ve kütüğünde yabancı şeklinde yad edilse de bunlar kendi vatandaşımızdır.'' diye konuştu.

Taşınmazları İsrail ya da Yunan vatandaşlarının almadığını vurgulayarak, " Alanlar Yozgatlı hemşehrilerimiz. Bu da bizim için sevindirici bir konu. 10 bin dönüm arazinin satılmış olunması, malik edinilmesi, yatırımlarını burada değerlendirmeleri, Yozgat açısından önemli bir konu. Bu geleceğin olduğunu gösteriyor. Arazinin kıymetli olduğunu gösteriyor. Organik tarım konusunda ilimiz her konuda müsait. Özellikle 6-7 ilçemizdeki termal kaynaklar, Türkiye genelinde, saniyede 600 litreyi aşan sıcak su kaynağımız var. Hemşehrilerimizin tarzını, teveccüh olarak görüyorum.'' şeklinde konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı