Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türkiye'nin Ab üyelik süreci

5 Şubat 2013 Salı günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı Avrupalı liderlerin Türkiye'yi 50 yıldan fazla süredir neden AB kapısında beklettiklerini ikili görüşmelerde ifade ettiklerini söyledi.

Erdoğan, "Bunları biliyoruz. Ama bilmemize rağmen bilmemezlikten geliyoruz. Ha gayret diyoruz. Sabırlıyız, ama bir yere kadar." dedi.

Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu’nda konuşan Erdoğan, "Bugün artık Türkiye’nin AB’ye değil, AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Eğer AB güçlü bir küresel ekonomik ve siyasi aktör olmak istiyorsa Türkiye’den istifade etmelidir. Küresel finans krizi Avrupa’nın Türkiye’ye olan ihtiyacını çok net şekilde ortaya koymuştur." dedi.

Hükümet olarak AB hedeflerinde bir sapmanın asla söz konusu olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu konuda bir gönülsüzlük içinde değiliz. Yeni arayışların peşinde değiliz. Ancak üzüntülüyüz. Ben Şanghay İşbirliği konusunu gündeme getiriyorum. Bundan birileri rahatsız oluyor. Yahu niye rahtsız oluyorsunuz? Şanghay İşbirliği konusu AB’nin alternatifi midir? O ayrı bir yapılanmadır, bu ayrı bir yapılanmadır. Hiç rahatsız olmaya gerek yok. Onlarla ticari ilişkilerini AB üyesi ülkeler gayet rahat bir şekilde yapıyor. Ama Türkiye de her türlü arayışın tabii ki içinde olacak. Niye? Ayaklarımızın üzerinde duracağız. Güçlü olmamız lazım. Bu adımları atmamız gerekiyor. Müzakerelerin de ilelebed devam edemeyeceğini, ilelebed sürüncemede bırakılamayacağını herkes görmeli ve anlamalıdır. Nereye kadar? 54 yıl, kolay değil. 54 yıl sabır çeken AB üyesi ülkeler içerisinde başka ülke yok. Sadece Türkiye var. Nedir? Engel ne? Neden dolayı? Bunların cevabı yok. Ama bazı samimi olanlar ikili görüşmelerde çok açık, net söylüyorlar. Bunları biliyoruz. Ama bilmemize rağmen bilmemezlikten geliyoruz. Ha gayret diyoruz. Sabırlıyız, ama bir yere kadar." Türkiye'nin AB'ye yapacağı katkılar konusunda örnekler veren Erdoğan "1,5 milyarlık İslam dünyası Türkiye’nin AB içerisinde yer almasını bekliyor, istiyor ve destekliyor. Irkçılığın engellemesinde, Avrupa’nın geniş bir coğrafya ile iletişimine katkı sağlayabilir." dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupalı liderlerin vizyon sahibi olmalarının Avrupa’nın yararına olacağını ifade ederek, "Aksi takdirde zarar verir, diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı