Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

CHP'den alternatif rapor

29 Aralık 2012 Cumartesi günü yayınlandı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, komisyonun hazırlayacağı rapora katılmadıklarını ve muhalefet şerhi niteliğinde yeni bir rapor yazacaklarını açıkladı.

Gök, partisinin İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ile Uludere olayının yıldönümü dolayısıyla Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

Gök, Uludere olayının ardından Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon oluşturulduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Ancak komisyon incelemelerini sürdürdükçe her türlü engelle karşılaştı. Kritik soruların hiçbirinin cevabı komisyonumuza gelmedi. Neydi bu 4 kritik soru; ‘Heron görüntülerini kim değerlendirdi, hedef tayinini kim yaptı, istihbarat paylaşımı nasıl oldu ve vur emrini kim verdi? Bu soruların yanıtı hâla dosyamıza intikal etmemiştir. Komisyonun AKP’li üyeleri, iktidar ve Genelkurmay’ın Uludere olayının unutturulmasına, karartılmasına ve soğutulmasına yönelik çalışmalarının parçası olmuşlardır” Alt Komisyonun, sonuncusu 13 Haziran’da olmak üzere 9 toplantı yaptığını bildiren Gök, şunları söyledi: “13 Haziran’da hangi bilgi ve belgelere sahipsek, aynı bilgilerle raporun yazım kararı alınmıştır. Yani komisyonumuz 5 ay önceki bilgiler ışığında raporunu yazmaya çalışıyor. 5 ay önce de bu rapor yazılabilirdi. Uludere Alt Komisyonu raporunu açıklandığı zaman öncelikle göreceğiniz bölümü AKP’lilerin görüşüdür. Biz o görüşleri paylaşmıyoruz. Onun için CHP olarak kendi görüşlerimizi hazırlıyoruz” İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Ayhan Sefer Üstün ve Uludere Alt Komisyonu Başkanı İhsan Şener’in Uludere raporunun yazım sürecine iki saat arayla çok farklı açıklamalar yaptıklarını belirten Gök, Şener’in BM Raportörüne bile raporun 15 Aralık’ta tamamlanacağını söyleyerek yanılttığını kaydetti.

YA ÜSTÜN YA DA ŞENER İSTİFA ETMELİDİR

“Uludere olayı AK Parti’yi esir almıştır. AKP Uludere’nin altında ezilmiştir. AKP’nin Uludere Komisyonu üyelerinin hiçbir inandırıcılığı kalmamıştır” diyen Gök, alt ve üst komisyon başkanının çelişkili açıklamalarının AK Partililer arasında ciddi bir kriz olduğunu gösterdiğini ifade etti.

AK Parti’nin zikzaklı yaklaşımının başından beri koydukları teşhisi doğruladığını savunan Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP ve Genelkurmay Uludere olayını unutturmaya, karartmaya çalışıyor. Yılbaşından sonra son bir çağrıda bulunacağız. Kabul etmezlerse partimizin alacağı karar çerçevesinde hareket ederiz. Bu komisyonun bu haliyle devam etmesi mümkün değildir. Ya Alt Komisyon Başkanı İhsan Şener istifa edecektir ya da Üst Komisyon Başkanı Ayhen Sefer Üstün istifa edecektir” Uludere raporunu hangi bilgiler ışığında hazırlayacaklarının sorulması üzerine Gök, şöyle konuştu: “CHP’nin muhalefet şerhi olarak açıklayacağı raporda, kamuoyunun cevabını aradığı tüm soruların yanıtlarını bulacaksınız” CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, muhalefet partisi olarak devletin belgelerine ulaşma imkanları bulunmadığını belirterek şunları söyledi: “Komisyon yeterli bilgi alamadığını ifade ediyor. Genelkurmay Başkanlığı kime bağlı? Başbakana bağlı. Teorik Başbakanlık esas itibariyle bilgiyi başbakanlık saklıyor” Tanrıkulu, bir yıldır Meclis çatısı altında ve dışarıda Uludere konusunda adalet aradıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama aradan geçen bir yılda dışarıda yargının engeliyle, Meclis’te de AK Parti engeli ve duvarıyla karşı karşıya kaldık. Failler ortaya çıkarılamadı. Bu olay faillerin bulunması açısından çok basit bir olay; karmaşık bir olay değil. Gerçekten bu uçaklar kaldırılmak istenmedi mi? Bir direniş mi oldu? Siviller olabileceği konusunda bir direniş mi oldu? Ondan sonra bir yazılı talimat mı oldu? O yüzden mi adli soruşturma bu kadar uzuyor. Meclis komisyonu da raporu yazmakta bu yüzden mi ayak diriyor?”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı