Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Almanya'da sünnet tartışması

6 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı Almanya'da Köln Eyalet Mahkemesi'nin, yaralama suçu kapsamına girdiği gerekçesiyle sünnetin yasa dışı etmesinin ardından süren tartışmalar sürüyor.

Mahkemenin aldığı yasak kararını ilk aşan eyalet Berlin oldu. Berlin eyalet hükümeti yeni bir düzenleme ile sünneti bir doktorun yapması, ailenin müdahalenin tıbbi riskleri konusunda bilgilendirilmesi ve dini bir gerekçenin sunulması halinde sünnete yeşil ışık yaktı. Baden Württemberg eyaletinde de Başbakan Winfried Kretschmann sünnet yasağının nasıl aşılacağı konusunda Müslüman ve Yahudi din temsilcileriyle görüştü.

Berlin eyaleti Müslüman ve Yahudi aileleri yakından ilgilendiren erkeklerin sünnet edilmesi uygulamasına geçici bir çözüm buldu. Federal Meclis konuya el atıp Almanya genelinde bir çözüm getirmeden harekete geçen Berlin eyalet hükümeti geçici bir çözüm ile sünneti yasallaştırdı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Berlin Eyaleti Adalet Bakanı Thomas Heilman, "Berlin'de Müslüman ve Yahudi yaşamının varlığını özellikle hoş karşılıyor, istiyoruz. Ancak bunun için dini yaşamı da mümkün kılmamız gerekmektedir." dedi.

Heilman ayrıca, “Zor olan bu geçiş dönemi için en azından belli bir rahatlığı sağlama ümidini besliyorum.” ifadelerini kullandı.

Heilman'ın ifadelerine göre Berlin'de savcılık erkek çocuğunu sünnet ettirmek isteyen ailelere üç şart koşuyor. Buna göre sünnetin bir doktor tarafından yapılması, ailenin müdahalenin tıbbi riskleri konusunda bilgilendirilerek rızasını vermesi ve sünnetin dini gerekçelerle yapıldığının belgelenmesi durumunda sünnet yasal olacak. Sünnet için aileden hem anne hem de babanın imza vermesi gerekirken sünnetin dini gerekçeler ile yapıldığı ise dini bir cemaatten bir belge alınması ile gösterileceği gibi anne babanın kendi ifadeleri de yeterli olacak. Ayrıca sünnet sadece Doktorlar tarafından yapılacak. Tıbbi bir eğitimi olmayan sünnetçiler çocukları sünnet edemeyecek. Sünnetin sadece hastanede yapılması şart koşulmuyor. Ancak sünnet yapılan ortamın steril olması, tıbbi malzemelerin hazır bulunması, mümkün olan en büyük acı dindirici ve kanamayı durdurucu tedavinin uygulanması gerekecek.

Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünneti "yaralama suçu" olarak kabul eden kararından sonra Müslüman ve Yahudi aileler, çocuklarını sünnet ettirme konusunda büyük bir tedirginlik yaşamıştı. Bunun üzerine Almanya sınırlarını da aşan büyük bir tartışma başlamıştı. Başbakan Angela Merkel Almanya'nın sünneti yasaklaması halinde dünya önünde komik duruma düşeceğini söylemişti. Federal Meclis ise hükümeti bu konuda yasal bir düzenlemeye giderek Müslüman ve Yahudi ailelere hukuki bir güvence sunma çağrısında bulunmuştu. Federal hükümetin bu sene içinde konuyu gündemine alıp yasal bir çözüme kavuşturması bekleniyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı