Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bekir Bozdağ'ın hasta ziyareti

19 Ağustos 2012 Pazar günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin, azınlıklar konusunda uluslararası hukuk ve anlaşmalar çerçevesinde üstlendiği tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini belirterek, komşu ülke Yunanistan'ın da aynı şeyi yapmasını beklediğini söyledi.

Batı Trakya'da temaslarını sürdüren Bozdağ, Gümülcine-de ziyaret ettiği kapatılan Türk Gençler Birliği'nde soydaşlara hitap etti.

Bozdağ, ilk kez geldiği Batı Trakya'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan ve Türkiye'deki 75 milyon kardeşlerinizden sizlere selam getirdim'' dedi.

-''Yunanistan yükümlülüklerini yerine getirsin''-

Konuşmasında azınlıklar konusuna değinerek, Batı Trakya'da yaşanan sorunların bilincinde olduğunu belirten Bozdağ, sorunların Yunanistan'ın uluslararası hukuk ve anlaşmalar temelinde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesi durumunda çözüleceğini vurguladı.

Bozdağ, Batı Trakya'da yaşanan sorunlardan birinin de müftülük konusu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

''Şu anda yaşanan bazı sorunlar var. Uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınmış olduğu halde müftü seçilmesi resmen mümkün olamamaktadır. Bu uluslararası hukuk açısından fevkalade yanlıştır. Yunanistan'ın bu noktada uluslararası hukukun kendisine yüklediği yükümlülüğü yerine getirmesinde fayda vardır. Çünkü imzayı devlet atıyor ve onun adına yapılıyor. Bunun gereğini yerine getirmek, bu imzaya sahip çıkmak, yapılan taahhüdü yerine getirmektir. Ahde vefa ilkesinin gereği de bunun gereğini yerine getirmektir.''

Türkiye'nin bu konuda üzerine düşeni yaptığı ve yapmaya da devam ettiğini belirten Bozdağ, çıkarılan yeni kanunlar ve bakanlık kararnameleriyle aralarında azınlıklara ait vakıfların da bulunduğu tüm vakıflara tüzel kişilik kazandırılarak, haklarını kullanma imkanı verildiğini ve azınlık mallarının da iade edilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

-''Türkiye'nin azınlıklar konusunda içi rahat''-

Bozdağ, ayrıca Akdamar Kilisesi gibi bazı tarihi yerlerin restorasyonunu bizzat Türkiye tarafından yürütüldüğünü, Sümela Manastırı'nda Patrik Bartolomeos'un önderliğinde dini ayinler yapıldığını, diğer yerlerde de talep halinde ayin yapılmasına izin verildiğini kaydetti.

Türkiye'nin bu konuda içinin rahat olduğunu ve herhangi bir çekincesi olmadığını ifade eden Bozdağ, Yunanistan'ın da aynı şeyi yapmasını ümit ve arzu ettiğini belirtti.

Bozdağ, ''Komşumuz Yunanistan'da yaşayan Müslüman Türk toplumunun uluslararası hukuktan kaynaklanan ve anlaşmalarla teminat altına alınmış bulunan hakları var. Dileriz ve arzu ederiz ki bu haklar konusunda da uluslararası hukuk tarafından teminat altına alınanlar Yunanistan tarafından da yerine getirilir'' ifadesini kullandı.

-''Türk-Yunan ilişkileri geçmişle mukayese edilemeyecek derecede gelişti''-

Bozdağ, Türkiye ve Yunanistan arasında olumlu yöndeki gelişmelerin Müslüman Türk Azınlığın haklarının iadesi konusunda olumlu etkisi olabileceğini belirtti.

Son zamanlarda Türkiye ve Yunanistan arasında olumlu yönde gelişmeler başladığını ve pek çok alanda iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişle mukayese edilemeyecek derecede olumlu noktaya ulaştığını ifade eden Bozdağ, ''Dileriz ki bu olumlu gelişmeler bundan sonraki süreçte de devam eder ve bu olumlu gelişmelerden Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk toplumu da istifadeyi daha üst düzeyde temin eder. Temennimiz odur'' diye konuştu.

-Türkiye kardeşlerinin yanında-

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin, her zaman kardeşlerinin yanında olduğunu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğini söyledi.

Batı Trakya'da yaşanan acı ve sevinçlerin aynen Türkiye'ye de yansıdığını belirten Bozdağ, ''Batı Trakya'da yaşayan kardeşlerimizin ayağına diken battığı zaman bilesiniz ki, o diken bizim ayağımıza batmıştır. Bu her zaman böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır. Bir iyilik bir güzellik olduğu zaman da bu aynen sizler gibi bizi de sevindirir, sizler gibi mutlu eder'' dedi.

Bu arada, GTGB'de Türk ve Yunanlı gazetecilere Batı Trakya ziyaretiyle ilgili açıklama yapan Bozdağ, Atina'da cami konusuyla ilgili bir soru üzerine, bunun bölgede yaşayan çok sayıda Müslümanın bir ihtiyacı olduğu gibi, ülkenin turizmi açısından da bir gereksinim olduğunu kaydetti.

Bozdağ, Atina'nın, Avrupa'da camisi bulunmayan yegane başkent olduğunu belirterek şunları kaydetti:

''Bu konuda birtakım çalışmalar olduğunu biliyoruz, ancak bunlar henüz nihai noktaya gelmedi. Umarız bu çalışmalar bir noktaya gelir ve Atina'da da bir cami yapılmış ve ibadete açılmış olur. Çünkü orada da epeyce Müslüman var, Atina aynı zamanda hayli turist çekiyor. İslam dünyasından da turist geliyor. Bunların ibadet ihtiyacı var bu ihtiyaçları karşılamak için de böylesi bir mabede ihtiyaç bulunmaktadır.''



-Hasta soydaşa ambulans helikopter-

GTBG'nin ardından merhum Dr. Sadık Ahmet-in kurduğu Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'ni ziyaret eden Bozdağ, daha sonra da Gümülcine'nin Kalkanca Mahallesi'ndeki Şahin Şerif isimli hasta bir soydaşın evine ziyarette bulunarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Bozdağ, bir süre sohbet ederek rahatsızlığıyla ilgili bilgi aldığı soydaşın Türkiye'de tedavi olması için, telefonla Sağlık Bakanlığı'nı arayarak yardımcı olmalarını istedi.

Bozdağ'ın isteğine olumlu yanıt veren Sağlık Bakanlığı'nın, hastanın Türkiye'ye nakledilmesi için Gümülcine'ye bir ambulans helikopter göndereceği öğrenildi.

Muhabir: Gümülcine

Yayıncı: İbrahim Uyar


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı