Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Mahkuma oy hakkı geliyor

11 Ağustos 2012 Cumartesi günü yayınlandı TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyeşinde oluşturulan Anayasa Yazım Alt Komisyonu'nda, AK Parti ile CHP arasında, ''laiklik'' ve ''din hürriyeti'' konularında fikir ayrılığı oluştu.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP'nin laiklik konusunu istismar ettiğini savundu. CHP'nin, AK Parti için, ''Anayasa'nın 24. maddesinin son fıkrasını kaldırıyorlar. Böylece dini siyasete alet etmenin önünü açıyorlar'' iddiasında bulunduğunu belirten Şentop, şunları söyledi:

''Anayasa'da yaptığımız değişiklikleri kendimiz için yapmıyoruz. Biz bu ülke için anayasa yapıyoruz. Kaldı ki biz laiklik değil din hürriyeti ile ilgili madde yazıyoruz. Din hürriyeti denilince akıllara laiklik endişesi gelmesi çok yanlış. Din hürriyetini kısıtlamak için mümkün olduğu kadar mekanizmayı bu maddenin içine yerleştirmeye çalışan CHP, laiklik istismarı yapıyor ve laikliğin arkasına sığınıyor.''

Şentop, Anayasa Yazım Alt Komisyonu'nda benimsenen, hükümlülerin de oy kullanabilme hakkına sahip olmalarına ilişkin soruyu da yanıtladı. Söz konusu düzenlemenin, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'a da oy kullanma hakkı sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soru üzerine Şentop, anayasanın genel hükümler içerdiğini, bu nedenle ''mahkum'' denilince bütün mahkumları kapsayacağını ifade etti.

Anayasalarda, olumlu ya da olumsuz olarak şahsa bağlı düzenleme yapılamayacağının altını çizen Şentop, ''Yani, nasıl, bir şahıs yararlansın diye bir anayasa hükmü konulamazsa, aynı şekilde bir şahıs yararlanacak diye anayasadaki bir hükmü koymaktan da vazgeçilmemesi lazım'' dedi.

Geçmişte, iradeleri sağlıklı bir şekilde sandığa yansıyamayacağı gerekçesiyle mahkumlarda seçme hakkı konusunda sınırlama getirildiğini hatırlatan Şentop, ''Ama bu, 1982'de düşünülmüş. Aradan bu kadar zaman geçmiş. Artık cezaevindeki mahkumların, cezaevi yönetiminin etkisinde oy kullanacağını düşünmek mümkün değil. Ayrıca, mahkumlar Türkiye'yi de dünyayı da sınırlı ölçüde de olsa takip edebiliyorlar'' diye konuştu.

-''Gerçekleri gizliyorlar''-

TBMM Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise komisyonda bir müzakere ortamı bulunduğunu, bunun da iktidar partisini sıkıntıya soktuğunu öne sürdü.

AK Parti'nin 24. maddesinin son fıkrasına ilişkin düşüncesinin samimi olmadığını ileri süren Kart, şunları söyledi:

''Devletin kurallarını dini esaslara dayandırmak istiyorlarsa çıksın bunu dürüst, samimi şekilde söylesinler. İktidar takiyyeci tavrıyla gerçekleri gizliyor. İktidar 'Ömer Dinçer'lerin 1995'lerde makalesindeki şartlar olgunlaştı. Ben yasal düzenlemelerle laikliğin içini boşalttım. Şimdi sıra bunun anayasal engelini kaldırmaya geldi' diyor. Biz de onlara 'demokrasi adına dur' diyoruz.''

Atilla Kart, hükümlülerin de oy kullanabilme hakkına sahip olmalarına ilişkin öneriyle ilgili, ''Biz Anayasa yapıyoruz. Kişiye özgü bir düzenleme yapmıyoruz. Hükümlü hakkında yasaklama maddesi varsa zaten onun gereği yapılıyor. Belli bazı suçlarda mahkumiyet kararı ile birlikte mahkeme ayrıca tali ceza niteliğinde seçme seçilme hakkını engelleyecek şekilde hükümler kurar. O yargı karının içeriğinde zaten mevcuttur'' diye konuştu.

Kart, hükümlünün de Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olduğunu ve vatandaşın oy kullanma hakkı bulunduğunu ifade ederek, ''Olay bu kadar net iken bunu başka yerlere çekmek yüzeysel bir yaklaşım olur'' dedi.

Muhabir: Kubilay Çelik

Yayıncı: Sefa Salantur


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı