Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

CHP sessiz kaldı

26 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Hükümet, Sayıştay’ın yaptığı denetim sonucunda tespit etmiş olduğu usulsüzlük ve yolsuzluklara yönelik hazırladığı raporların Meclis’e gönderilmesini istemiyor." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Sayıştay’ın görevlerinin budanmaya çalışıldığını savundu. AK Parti tarafından Sayıştay’ın yapısını değiştiren bir kanun teklifinin Meclis’e sunulduğunu kaydeden Hamzaçebi, “Sayıştay’ın yaptığı denetim hükümet tarafından sınırlandırılmak istenmektedir. Yapılan bütçe hakkının içini boşaltılmasıdır. Hükümet denetim istemiyor. Hükümet Sayıştay’ın yaptığı denetim sonucunda tespit etmiş olduğu usulsüzlük ve yolsuzluklara yönelik hazırladığı raporların Meclis’e gönderilmesini istemiyor. “ diye konuştu.

"HÜKÜMET, SAYIŞTAY'A ETKİ ETTİ..."

2013 yılı bütçe görüşmeleri sırasında, hükümetin, Sayıştay’a etki ederek kamu kurumları ile ilgili düzenlenen 132 raporun TBMM’ye gönderilmesini engellediğini savunan Hamzaçebi, "2011 yılı kesin hesap kanunu görüşmeleri bu nedenle Sayıştay raporları olmaksızın, Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlükler hakkında Parlamento bilgilendirilmeden yapılmıştır." dedi.

132 raporun Meclis’e gönderilmemesine dayanak yapılan yasa hükmü, Anayasa Mahkemesi’nce 27 Aralık 2012 tarihinde iptal edildiğini, bunun gerekçeli kararının da 13 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatan Hamzaçebi, "TBMM Başkanlığına, CHP olarak başvuruda bulunduk. 132 raporun, Sayıştay Başkanlığı’ndan temin edilerek Meclis’e getirilmesini istedik. Meclis Başkanı o zaman gerekçeli kararın yayınlanmasını bekleyelim dedi.

Gerekçeli karar da 13 Nisan’da yayınlandı. O tarihten bugüne kadar bu raporların TBMM’ye gönderilmesi gibi bir zorunluluk ile karşı karşıyayız. Meclis Başkanı’na düşen görev, bu raporların TBMM’ye sunulmasıdır. Sayın Meclis Başkanı’ndan Cuma günü bir talepte bulunduk, yazılı başvuru yaptık. Meclis Başkanı’ndan, raporların TBMM’ye intikal ettirilmesinin gerçekleştirilmesi görevinin yerine getirilmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Böyle bir tablo varken AK Parti’nin Sayıştay’ın kamu kurumlarına, bakanlıklara ilişkin düzenleyeceği denetim raporlarını Meclis’e göndermemesi yönünde bir düzenlemeyi teklif ettiğini kaydeden Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Bunun kabulü mümkün değildir. Sayıştay hükümeti denetleyecektir, yürütme organının harcamalarını denetleyecektir ama bu denetim sonuçlarını TBMM’ye göndermeyecektir. Bu tam anlamı ile bir darbedir. AKP bir darbeyi gerçekleştirmek üzeredir. Bu darbeyi engellemek tüm milletin görevidir. Milletimize çağrıda bulunuyorum. Bu teklif, hükümetin yolsuzluklarının üstünü örtmeye yönelik bir tekliftir. Sayıştay’ın düzenlediği denetim raporlarının TBMM’ye intikalini hiçbir güç engelleyemez. 12 Eylül darbesini gerçekleştirenler bile hesaplarının Sayıştay tarafından denetlenmesini engellemeyi düşünmediler. Kurtuluş Savaşı döneminde dahi Sayıştay hükümetin harcamalarını denetlemiş ve sonuçlarını Meclis ile paylaşmıştır. Osmanlı padişahları, Sayıştay’ın devlet harcamalarını denetlemesini kendileri istemiştir."
Sayıştay yasa teklifi ile kurumun bağımsızlık ve tarafsızlığının yok edilmek istendiğini dile getiren Hamzaçebi, “Benim AK Parti grubuna tavsiyem şudur. Niyetinizi açık şekilde ifade edin. ‘Sayıştay, AKP dönemi harcamalarını denetlemeyecektir’ diye tek maddelik kanun teklifi getirin." ifadelerini kullandı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı