Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Eyalet sistemi'' tartışması

30 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, terör örgütü mensuplarının sınır dışına çekilmesi ile ilgili yasal bir düzenleme yapılmasına imkan olmadığını belirterek, “Onu ifade edenler ne anlama geldiğini herhalde bilmiyorlar.

Hükümet bu konuyu üstlenmiştir. Hükümet, Başbakan bu konuda güvenceyi vermiştir. Silahlı örgütlerin sınır dışına çıkmasını garanti ediyoruz, demiştir." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Başbakan Erdoğan’ın Akdeniz milletvekilleri ile ilgili yaptığı toplantıda eyalet sistemi ile ilgili bazı açıklamaları yansıdı, 2023’te bunu gündeme getirebiliriz, diye. Ne diyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Elitaş, “Şu anda Türkiye bu konuya hazır değil, 2023‘te ancak tartışılabilir, dedi.

” şeklinde konuştu.

Her konunun tartışılabilir olduğunu ifade eden Elitaş, milletin kanaati doğrultusunda sonuca ulaşmak gerektiğini söyledi.

Bu konuda muhalefetten gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Elitaş, “Ufukları bir metreden öteye gitmeyen muhalefet 2023 ten sonrasını nasıl değerlendirebilir, milletimizin takdirine bırakıyorum.” ifadesini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARININ ÜLKEYİ TERK ETMESİ

Terör örgütü mensuplarının sınır dışına çıkması ile ilgili yasal bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Elitaş, “TBMM bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapmaz, yapamaz. Onu ifade edenler ne anlama geldiğini herhalde bilmiyorlar. Hükümet bu konuyu üstlenmiştir. Hükümet, Başbakan bu konuda güvenceyi vermiştir. Silahlı örgütlerin sınır dışına çıkmasını garanti ediyoruz, demiştir. Bütün amacımız, milletin huzuru, refahıdır.” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Başbakan’ın sözlü güvencesi şeklinde mi olacak?” sorusuna karşılık Elitaş, “Bu işte hukuki düzenleme olmasına imkan yok. Terör örgütünün mensuplarının ülkemizi terk edin şeklindeki çağrımıza verecekleri cevap, nasıl gideceklerse o şekilde gidecekler, ülkenin dışına çıkacaklar. Bunu TBMM’de yasal olarak düzenlemek mümkün değil.” dedi.

“Bu sürecin tıkanmasına sebep olur mu?” sorusu üzerine Elitaş, “Biz, terör örgütüne ‘Türkiye içinde terör faaliyetlerini yapmanıza müsaade etmeyiz. Bununla ilgili şiddetli mücadelemize devam ederiz. Türkiye’yi terk ettiğin takdirde buna da müsaade ederiz, diyoruz. Olayın özü budur.” şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde belirlenen 31 Mart tarihine birkaç günün kaldığının hatırlatılması üzerine Elitaş, şunları dile getirdi: “AK Parti olarak, 31 Mart 2013’e kadar süreyi uzatma imkanı vermiştik. 31 Aralık 2012 tarihine kadar Anayasa Uzlaşma Komisyonu kendi aldıkları prensip kararında o tarihte bitirelim demişlerdi. Sonra Meclis Başkanı’nın iradesi ile siyasi genel başkanları gezmesi ile herkesten bir görüş aldı. MHP, 23 Nisan tarihine kadar, dedi.

Yani medya öyle ifade etti.

AK Parti’de 31 Mart, dedi.

CHP, ne yapacağı belirsiz şekilde bu işler baskı ile tehdit ile zorlama ile sınır çizme ile olmaz, dedi.

BDP olabilir dedi.

Ama bu süreç içinde eğer partiler, milletin verdiği talimata uygun şekilde anayasa yapmak istiyorlarsa, bunu en kısa zamanda bitirirler. Yoksa biz kendi teklifimizi komisyona veririz.”Nisan ayında, AK Parti’nin Anayasa teklifinin Komisyon'a sunulup sunulmayacağının sorulması üzerine Elitaş, “Bunu Komisyon üyesi arkadaşlarımızla görüştükten sonra söylemek lazım. Komisyon üyesi 2 tane genel başkan yardımcımız var. Onların fikrini aldıktan sonra, diğer siyasi parti gruplarının samimiyetleri ile ilgili değerlendirme yaptıktan sonra bakılır. Ama şu ana kadar ki tespitimiz 31 Mart Pazar günü süre doluyor. Sonraki süreçte onlar samimi şeklide iyi niyetle kısa zamanda bitireceklerine dair beyan vermedikleri takdirde biz Anayasa teklifimizi veririz.” açıklamasında bulundu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı