Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İlk 3 madde açıklaması

16 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, anayasanın ilk üç maddesi ile ilgili bir öneri sunmadıklarını belirterek, “İnsan haklarına saygılı devlet, ifadesi var orada. Belki de doğru olan, şahsi kanaatim, 'insan haklarına dayanan devlet' olabilir. Çok daha özgürlükleri genişletici yorum yapabiliriz. Ama onun dışında, onların ruhu ile çelişen bir düşüncemiz şu anda yok.” dedi.

Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Anayasanın ilk üç maddesinde değişiklik yapılacağına dair çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Aydın, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına devam ettiğin hatırlattı. Yeni bir anayasa yapıldığına işaret eden Aydın, “ Yeni Anayasa yaparken de ilk üç madde ile şu anda çelişen bir durumumuz yok. Ancak orada mesela insan haklarına saygılı devlet ile insan haklarına dayanan devlet arasında özgürlükler bakımından çok genişletici yorum yapabiliriz ancak onun dışında ilk üç madde ile ilgili hiçbir öneri de yok ortada. Henüz ilk üç maddenin görüşmelerine başlanmadı. Başlandığında hangi partinin hangi öneri ile geldiği görülecek.' diye konuştu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in mevcut anayasada kullanılan dil ile ilgili eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Aydın, “Yeni anayasa olduğu için tüm maddeler ele alınıp değerlendirilebilir Ama o maddelerin ruhuna ilişkin getirmek istediğimiz bir şey şu anda yok. Ancak ‘insan haklarına saygılı' devlet ifadesi var orada, belki de doğru olan şahsi kanaatim ‘insan haklarına dayanan devlet' olabilir. Çok daha özgürlükleri genişletici yorum yapabiliriz. Ama onun dışında, onların ruhu ile çelişen bir düşüncemiz şu anda yok. Yeni bir anayasa yaptığımız için metinler üzerinde yeni değerlendirmeler yapılacak. Anayasa madde madde değil bütün olarak elden geçiriliyor.” dedi.

“CHP'NİN HANGİ GÖRÜŞÜNE İTİBAR EDECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK”

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, eşit yurttaşlık ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Aydın, “Bu Atilla Kart'ın görüşü. CHP'nin hangi görüşüne itibar edeceğimize biz de şaşırdık. Her milletvekili, CHP grubu adına konuşuyor adeta. Ne CHP Genel Başkanı, ne yardımcıları ne grup başkanvekillerine de milletvekillerinin söylediği birbiri ile örtüşmüyor. Bu konuda CHP netleşmeli. Parti grubu olarak hem Türkiye'nin gündemleri hem de anayasa konusunda açık ve net şekilde söylemlerini ortaya koymalılar. Bizim önerimiz açık. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, anayasal vatandaşlık terimini getirmek arzusundayız. İdeolojiler üzerinde, etnik yapılar üzerinde anayasa kurgulanmasın istiyoruz. Anayasal vatandaşlık ve herkesin bu vatandaşlık içinde kendini ait hissetmesini sağlar. Bizim önerimiz açık ama CHP'nin farklı farklı söylemleri var. Hangisinde itibar edeceğimizi şaşırdık.” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, “Bu anlamda Atilla Kart'ın eşit yurttaşlık tanımına destek veriyorsunuz.” sözleri üzerine Aydın şunları dile getirdi: “Hayır, bizim zaten kendi önerimiz ortada. Anayasal vatandaşlık ama onların farklı bir önerileri oldu. Uzlaşma Komisyonu'na gelen parti önerileri açık. Partinin önerisine baktığınızda çok daha farklı bir öneri sunmuş. Peki CHP'nin hangi önerisini dikkate alacağız. Oradaki önerimiz, geniş tabanlı, anayasal vatandaşlık terimi ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı tabiri ile kucaklayan bir vatandaşlık. Böyle bir önerileri var, diyorsanız; CHP grup olarak bu öneriyi veriyorsa, o zaman problem yok demektir. Aynı öneride birleşebiliriz.”

“4. YARGI PAKETİ SİHİRLİ BİR DEĞNEK DEĞİL”

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen tasarı ile ilgili muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Aydın, “4. Yargı Paketi somut olaylarla alakalı düzenlenen bir paket değil. Komisyonlarda belki değişebilir ancak tutuklu vekillerle ilgili olarak şu anda değişiklikle ilgili benim bildiğim bir durum yok.” ifadesini kullandı. Paketin, AİHM'in ihlal kararlarını bertaraf edecek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin uygulanmasını sağlayacak, ifade ve düşünce hürriyetini geliştirecek bir çalışma olduğunu aktardı. 4. Yargı Paketi'nin aynı zamanda sihirli bir değnek de olmadığını vurgulayan Aydın, “Belki bundan sonra da paketler gelecek. Bu bir süreçtir, dedik zaten. Her şeyi konuşuyor, her şeyi tartışıyoruz. İçinde cebir, şiddet olmadıktan sonra bunun suç olmaması lazım. Bu manada ne kadar aykırı konuşursak konuşalım suç olmaması lazım. Getirdiğimiz paket de ağırlıklı olarak bunu içeriyor. Zira, Türkiye'nin AİHM'de sicili çok iyi değil.” dedi.

İmralı'ya 3. heyetin ne zaman gideceği yönündeki soruya karşılık Aydın, “Zannediyorum bir hafta içinde bir karar verilir. Ama bunun kararını verecek olan yetkili makamlardır.” cevabını verdi.

AK Parti Grup Salonu'nun isminin Kanuni Sultan Süleyman Salonu olarak değiştirilmesi için verilen teklifin hatırlatılması üzerine ise Aydın, “Sizden duydum. Bizim gündemimizde böyle bir şey yok. Oturulur konuşulur. Ayak üstü verilecek bir karar değil.” değerlendirmesinde bulundu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı