Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

BDP'li Kaplan isyan etti

23 Şubat 2013 Cumartesi günü yayınlandı TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’nun dünkü toplantısında telefonla dinleme cihazı için aradığı bir satıcıyla pazarlık yapan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Çin malı mı, ABD malı mı, Kore malı m? Rekabet o noktaya gelmiş.

İnsan haklarının bu kadar ayağa alınmasına şaşmamak gerekir.” dedi.

Hasip Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dinleme cihazlarının leblebi ve çekirdek gibi piyasada satışının yapıldığını belirterek, “Çin malı mı, ABD malı mı, Kore malı mı? Rekabet o noktaya gelmiş. İnsanların haklarının bu kadar ayağa alınmasına şaşmamak gerekir. Bu kadar başıboşluk olursa bu kadar da dinleme olur.” diye konuştu.

Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’nun dünkü toplantısında internetten bulduğu bir numarayı arayarak, komisyonda bulunanlar önünde pazarlık yaptığını aktaran Kaplan, şöyle devam etti: “Cihaz o kadar çok ki. Rastgele bir numara çevirdim. 'Beni dinliyorlar mı dinlemiyorlar mı?' diye cihaz almak istediğimi söyledim. ‘Bir cihazımız var, böcek falan ne varsa bulunuyor’ dendi. ‘Ben dinlemek istersem’ dedim. ‘O çeşit çeşit’ dedi.

Bu konuşmayı komisyon üyeleri, emniyet, jandarma yetkilerinin huzurunda yaptım.” ifadelerini kullandı.Bu konuşma karşısında tepkilerin ne olduğunun sorulması üzerine Kaplan, “Tek kelime ile şaşkınlık. Sanki hiç bilmiyorlarmış gibi. Bu şaşkınlık da bizi şaşırttı.” değerlendirmesinde bulundu.TİB yetkililerinin dinlendiği toplantıda, telefon konuşmaları sırasında gelen cızırtıların dinleme alameti olup olmadığının sorulduğunu aktaran Kaplan, “Bunlar 'dinleme alameti değil' denildi. 'Biz ruh gibi dinliyoruz, huzur içinde. Kimse çakmıyor' denildi.” şeklinde konuştu.

“AVUKATLIĞA BAŞLADIĞIM TARİHTEN BU YANA DİNLENİYORUM”

Kendisinin avukatlığa başladığı tarihten bu yana dinlendiğini, bu nedenle mümkün olduğunca telefonla konuşmadığını aktaran Kaplan, dinlemeye önlem olarak akıllı telefon kullanımını bırakıp bırakmadığının sorulması üzerine, “Benim teknoloji merakım var. Akıllı telefonu bırakmadım. 'Her nimetin bir riski vardır' diyoruz ama dikkatli davranıyoruz.” açıklamasında bulundu.Eskiden yapılan analog dinlemelerin dijital hale geldiğini dile getiren Kaplan, “Dijital dinleme uydu üzerinden oldu. Uydularımızı da izleyen uydular var. Büyük kulaklar büyük ülkelerde var. Gerçekliği bilerek önlemi ona görmek almak lazım.” ifadesini kullandı.

"DİNLEMELERİ BİRKAÇ BASİT ÖNLEMLE YÜZDE 70 AZALTIRSINIZ"

Hükümetin izin vermesi halinde dinleme sorununu üç günde büyük oranda çözeceğini iddia eden Kaplan, “Birincisi piyasada leblebi çekirdek gibi satışa bir düzen koyarım. İkincisi mahkeme kararı ile sınırı çizili ve denetlenebilir bir dinleme. Üçüncüsü kayıtların silinmesi konusunda yargı önünde ve ilgilinin avukatı önünde silme. Basit birkaç önlemle yüzde 70 önlersiniz. Biraz daha önlemleri geliştirirseniz yüzde 10 daha azalır. Ama yüzde 10 her zaman kalır.” diye konuştu.

Öte yandan Kaplan, basın toplantısında bir basın mensubu ile bilgisayardan böcek satışı yapan firma araması yaptı. Basın mensuplarının numarayı çevirmesi isteğini, “Ben komisyonda bu aramayı yaptım. İsterseniz siz arayabilirsiniz.” diyerek reddetti.

“GÖRÜŞMELER MUHATABINI BULMUŞTUR”

Kaplan’a, İmralı’ya gidecek heyetteki isimlerin MİT tarafından belirlenerek gönderildiği yönündeki iddialar da soruldu. Kaplan, “Görüşmeler muhatabını bulmuştur. Onun ötesi önemli değil. Bizim de başından beri söylediğimiz çözüm adresi orasıydı. Biz inanıyoruz ki en kritik günlerde Ortadoğu kaynarken, barışa ve çözüme yönelik umutlar daha da gelişecek. Onu o noktada değerlendirmek gerekiyor.” cevabını verdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı