Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

29 Ekim kutlama kavgası

29 Ekim 2012 Pazartesi günü yayınlandı Antalya'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni sırasında CHP İl Başkanlığı ve bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de anıta çelenk koymak istemeleri nedeniyle partililer ile polis arasında arbede yaşandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması için tören düzenlendi.

Törene Vali Ahmet Altıparmak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz ve diğer ilgililer katıldı.

Bu arada CHP İl Başkanlığı binasında toplanan ve aralarında CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP İl Başkanı Devrim Kök, bazı sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile partililerin bulunduğu grup, Cumhuriyet Meydanı'na kadar slogan atarak yürüdü.

Çelenk konulan alanı bariyerlerle çeviren polis ekipleri, CHP'li gruba, sadece Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'ın alana girebileceğini, diğer kişilerin ise giremeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine partililer, bariyerleri yıkarak ve üzerlerinden atlayarak tören alanına girdi. Bu sırada partililer ile polis ekipleri arasında arbede yaşandı.

Arbedenin ardından polis ekipleri, protokol üyeleri ile partililer arasında güvenlik şeridi oluşturdu.

Vali Altıparmak'ın anıta çelenk sunacağı sırada bazı kişilerin 'İstiklal Marşı okuyun' şeklinde konuşması üzerine Vali Altıparmak, önce çelenk konulacağını, sonra İstiklal Marşı okunacağını söyledi.

Daha sonra Vali Altıparmak, Garnizon Komutanı Korkmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törenin ardından CHP İl Başkanı Devrim Kök ile sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de anıta çelenk koydu.

-Antalya Valisi Ahmet Altıparmak-

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bayrama sabotaj uygulandığını belirtti.

Yönetmeliğin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Bayramı'ndan önce çıktığını hatırlatan Altıparmak, 19 Mayıs ya da 30 Ağustos'ta herhangi bir olay yaşanmadığını, Antalya'ya yakışır bir şekilde törenlerin tamamlandığını kaydetti.

Ancak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda böyle bir olayın yaşanmasına bir anlam veremediğini, törene sabotaj uygulandığını ifade eden Altıparmak, ''Bugün ne oldu peki, nedir bu yani militanca tavırlar- Bu doğru bir şey mi- Tören alanına gelip bariyerleri kaldırıp atmak, polise zor kullanmak, tören alanını işgal edip törenin uygulanmasına engel olmak, buna hangi tabirle nitelemek lazım. Sabotaj değil de nedir bu-'' dedi.

Provokasyonun uzaktan bağırma ve rahatsız etme şeklinde olduğunu, ancak bugünkü olayda bizzat fiili müdahale yaşandığını kaydeden Altıparmak, olayla ilgili soruşturma açılacağını kaydetti.

Altıparmak, ''Fiili müdahalede kimler bulunduysa elbette ki onlarla ilgili yasal işlem yapılacaktır'' diye konuştu.

Antalya'nın, ortak yaşama kültürünün en yaygın ve geçerli olduğu il olduğunu dile getiren Altıparmak, bugüne kadar böyle bir olay yaşanmadığını belirtti.

Bu olayı sıradan insanların yapmadığına işaret eden Altıparmak, ''Kimlerin yaptığını ve yaptırdığını gördünüz'' dedi.

Kanunu, yönetmeliği ya da tüzüğü Antalya Valisi olarak kendisinin değiştirmediğini vurgulayan Altıparmak, kanunu Meclis'in çıkardığını, yönetmeliği de bakanlıkların değiştirdiğini, ancak yönetmeliklere karşı bugüne kadar açılan bir davanın olmadığını bildirdi.

Yapılan olayı asla doğru bulmadığını vurgulayan Altıparmak, şunları söyledi:

''Benim karşımdaki A partisi ya da B partisi, kim olursa olsun... Böyle bir olayı kim yaparsa aynı tavrı gösterirdim. Türkiye Cumhuriyeti bir aşiret devleti değildir. Yönetmelikleri, tüzükleri, kanunları vardır. Herkes buna uymak zorundadır. Valiliğin ve polisin görevi de bu yönetmeliklere uymaktır. Bunun dışında benden ekstra başka bir yönetmelik varmış gibi davranmamı kimse bekleyemez. Yönetmelik neyse ben onu uygularım. Ama başvururlar, iptal ederler, o zaman onu uygularız. Kendileri iktidar olur, değiştirirler onu uygularız. Biz bürokratız.''

Vali Altıparmak, Antalya halkının az sayıdaki insanın aşırı tutumlarını zerre destek vermediğini belirterek, bundan dolayı vatandaşlara teşekkür etti.

Toplumda herkesin bir olduğuna işaret eden Altıparmak, ''Kim olursa olsun bu toplumda Kürdü, Türkü, Lazı hiç fark etmez bizim milletimizdir, bizdendir. Bu bayram cumhurun bayramıdır, cumhur birlikteliğin bayramıdır. Bir olmaktır, biz de bir olmak ve dayanışma içinde olmak zorundayız'' diye konuştu.

Türk halkının sadece Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana değil, geçmişte de gelenekleri olan, devlet adabı ve erkanını bilen bir toplum olduğuna dikkat çeken Altıparmak, Antalya halkının da bu davranış içinde olacağından ve sağduyulu davranacağından zerre kadar şüphe etmediğini kaydetti.

-CHP İl Başkanı Devrim Kök-

CHP İl Başkanı Devrim Kök de Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden itibaren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Türk halkı için çok önemli olduğunu belirtti.

Töreni sabote etme gibi bir davranış içine girmediklerini dile getiren Kök, ''Çok yakışıksız bir söz. Biz hiçbir şey yapmıyoruz. Biz sadece Mustafa Kemal Atatürk'e Türk halkı olarak minnet borcumuzu göstermek için Atamızın huzuruna çelenk koymaya geliyoruz. Bunu da hiç kimse engelleyemez'' dedi.

Haklarında soruşturma açılması konusunda ise Kök, ''Biz gereğini yaptık, onlar da ne istiyorlarsa onu yapsınlar. Gelecek 29 Ekim'de yine CHP'liler burada olacak'' diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da İl Başkanı Kök'ün sözlerine katıldığını ifade ederek, ''Bizim yaptığımız Atatürk'e, onun devrimlerine, Cumhuriyetine sahip çıkmaktır'' dedi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise Antalya halkının Cumhuriyete sahip çıktığını belirtti.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı