Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'Milli Kaynaklarımıza Güvenmeliyiz'

19 Mayıs 2012 Cumartesi günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'ya hareketinden önce Uludere olayıyla ilgili Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberi değerlendirdi.

Gül, “Başka yerlerde bu tip olaylarda, Türkiye’deki olayla ilgili geniş bir bilgi veriyorlar. Biz, kendi mili kaynaklarımıza güvenmemiz gerekiyor. İlgili kurumlar açıklama yaptı ise buna güvenmemiz gerekir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Chicago’da yapılacak NATO zirvesine giderken, Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, Uludere olayıyla ilgili Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere ilişkin soruya karşılık son dönemlerde bu konularda tartışmaların yaşandığını söyledi.

Haberin 'bu kaygılarla ele alındığı'na işaret eden Gül, Türkiye’nin daha geniş bir açıklama yaptığını söyledi.

İnsansız hava araçlarının, zaman zaman yanlışlıklar yaptığına dikkat çeken Gül, “Pakistan'da ABD’nin bu yönde acı tecrübeleri oldu. Pakistan'la ABD ilişkileri çok bozuldu.” ifadelerini kullandı. “Bu bir dedikodu ise bu ayrı bir durum.” diyen Gül şöyle konuştu:“Ama açık bir yazı ile bir metin ile bu söylendi ise buna inanmak gerekir. Bu tip olaylarda ABD ile işbirliğimiz söz konusu, onların imkanlarından yararlanıyoruz. Dolayısıyla bizim önce kendi kaynaklarımızdan daha sonra görüntü olduğuna göre siz de çekersiniz, onlar da çeker ve size gönderir. Onun için çok gereksiz polemiğe girmenin doğru olmadığı kanaatindeyim. Orada bir olay var. Orada bir yürüyüş var. Orayı gözleyen herkes o fotoğrafları çekebilir. Daha sonra da başka yerlerden de bu tip görüntüler gelebilir. Bunlar gayet normalidir.”

“KUZEY IRAK YÖNETİMİ İLE PKK'YI KONUŞTUK”

Gül’e Irak bölgesel yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin ne tür temasları olduğu da soruldu. Irak’taki bütün siyasi aktörlerle konuştuklarının altını çizen Gül, tüm gruplarla temas halinde olduklarına değindi. “Dolayısıyla, önem veriyoruz Irak’a, çünkü komşumuz.” ifadelerini kullanan Gül; “Ancak Kuzey söz konusu olduğunda PKK ile mücadelede onların işbirliği çok önemli. Bu işbirliği güvenlik birimlerimizin hepsi ayrı temas halinde. Bu görüşmemizde bunlar konuşuldu. Diğer güvenlik birimleri ile yaptığı görüşmelerde bunlar konuşuldu. Ancak, Irak’ın kendi içlerinde yaşadığı problemler var. Biz, kendi halkı ile barışık Irak istiyoruz, eğer olmazsa, çok büyük bölünmüşlük, boşluklar olursa o ülkenin enerjisi boşa gider. Maalesef bu gün durum böyle. Ve komşusu olarak biz izliyoruz bu durumları. İstikrarsızlık bölgede bizim için en büyük tehdittir. İstikrarın korunması o ülkeyi yönetenlere düşer. Hele Irak gibi bu kadar büyük çalkantılardan sonra kendisini yeniden imar eden bir ülkede böyle bir problemin yaşanması gerçekten üzüntü verici. Bu noktada görüşlerimizi paylaştık.” şeklinde konuştu.

“ESAD’IN SÖYLEMLERİ KABUL EDİLEMEZ”

Gül, Suriye lideri Esad’ın Türkiye aleyhinde yaptığı değerlendirmeler ile ilgili de şunları söyledi: “Suriye ile ikili problemimiz olsa idi bazıları bu söylemlere hak verebilirdi. Biz de haklıyız onlar da kendi açılarından haklı derlerdik. Ama olay insani, Türkiye ve Suriye arasındaki bir durum değil ki. Bu olay, Suriye halkı ile yönetimi arasında yaşanan bir olay. Bu tip insan haklarını ilgilendiren olaylar bütün dünyanın meselesi. BM’de bu kararlar alınırken bütünü ülkeler nasıl bunların içine girdiler. Bu bütün dünya ile ilgili meseledir. Bu açıdan Türkiye ile ilgili açıklamaları kabul etmek mümkün değildir. Dünyada bu tip sıcak olaylar vardır. Bunlardan biri Suriye’dir. BM’nin gündemindedir. Şu anda kan akmaktadır. Birçok platformda konuşulmaktadır. Ama, NATO’nun resmi gündeminde değildir, Onun dışında fazla konuşulacak bir durum söz konusudur.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı