Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kutlukan Hakk'a yürüdü

14 Şubat 2013 Perşembe günü yayınlandı Balkan Savaşı sırasında üstün mücadele örneği gösteren Edirne müdafii Şükrü Paşa'nın torunu Sevgi Edirne Kutlukan’ın eşi Mustafa Necdet Kutlukan (89), son yolculuğuna dualarla uğurlandı.

Balkan Savaşları'nda 1912 yılında Bulgarlar tarafından kuşatılan Edirne şehrini 5 ay 5 gün boyunca zor koşullar altında savunan Edirne müdafii Şükrü Paşa’nın torunu Sevgi Edirne Kutlukan’ın eşi Mustafa Necdet Kutlukan, 89 yaşında vefat etti.Zincirlikuyu Camii'nde 89 yaşında vefat eden Mustafa Necdet Kutlukan'ın cenaze namazı kılındı. Bir dönem Sümer Bank ve Paşabahçe gibi kurumlarda üst düzey yöneticilik de yapan Kutlukan’ın cenazesine; eşi Sevgi Edirne, kızı Arzu Kutlukan Yakıt, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin kardeşi Mesih Gülen, Samanyolu TV Spikeri Kemal Gülen’in yanı sıra çok sayıda seveni katıldı.

Kutlukan’ın cenazesi, namazın ardından Zincirlikuyu Aile Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Babasının vefatına duyduğu üzüntüyü dile getiren Arzu Kutlukan Yakıt, “Çok acı bir şey. Musalla taşında yatanın babam olduğuna inanamıyorum. Kendimi başkasının cenazesine gelmiş gibi hissediyorum. Babam, mümtaz, dürüst, kibar ve kimseye yük olmak istemeyen biriydi. İyi ki onun kızı olarak dünyaya geldim. Yine dünyaya gelme şansım olsa, onun kızı olarak gelmek isterdim.” ifadelerini kullandı.

Mustafa Necdet Kutlukan’ı birkaç yıldır tanıdığını belirten Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kardeşi Mesih Gülen de, Kutlukan’ın yakınlarına baş sağlığı diledi. “Necdet Ağabey, sonradan tanıştığımız kıymetli bir insandı.” diyen Kemal Gülen ise, “Kendisinin, değerli büyüğümüz Hocaefendi’ye karşı fevkalade bir saygısı vardı. Son dönemlerde onunla vakit geçirebilmek için can atacak kadar uzaktan uzağa muhabbetleri oldu. Hocaefendi evlerinde de misafir olmuştu. Burada da onu son yolculuğuna uğurladık. Allah yakınlarına sabırlar versin.” diye konuştu.

ŞÜKRÜ PAŞA KİMDİR?Erzurum'da 1857 yılında doğan Şükrü Paşa, Erzincan Askeri İdadisi'nde başladığı askeri eğitimine İstanbul'da Sütlüce Topçu Okulu'nda devam etti. Süvari Korgenerali İmrahor Manastırlı Nuri Paşa'nın kızı Zafer Rabia Hanım ile evlendi. Bu evlilikten 9 çocuğu dünyaya geldi. Almanca, İngilizce ve Fransızca'yı iyi bilen Şükrü Paşa, çeşitli askeri görevlerinin yanı sıra Harbiye ve Darüşşafaka'da matematik ve balistik öğretmenliklerinde bulundu. Şükrü Paşa, 1912'ye kadar Redif Müfettişliği, Çanakkale Boğazı Muhafızlığı gibi görevlerde bulundu. I. Balkan Savaşı başlayınca Edirne Müstahkem Mevkii Komutanlığı'na atandı. Edirne'nin savunması görevi verilen Şükrü Paşa'ya şehrin kuşatılması halinde 50 gün savunulması emri verilmişti. Bu sürede ya Bulgar ordularının geriletileceği ya da İstanbul'dan destek gönderileceği öngörülmüştü. Ancak Mehmed Şükrü Paşa, kurmayları Kâzım (Karabekir), Remzi (Yiğitgüden) ve Fuat Bey ile, İstanbul'dan destek alamamasına rağmen, Bulgar ve Sırp ordularının saldırılarına 5 ay 5 gün süreyle direnerek tarihe geçen bir savunma gerçekleştirdi. Sonunda Bulgarlara esir düştü. Şehri kahramanca savunması Avrupa basınında büyük yer bulduğu ve kamuoyunda takdir uyandırdığı için eğitim gördüğü Almanya'da adına küçük çaplı anıtlar dikildi. 5 Haziran 1916'da vefat etti .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı