Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Mısır'ı 4 yıl asker yönetecek

14 Haziran 2012 Perşembe günü yayınlandı Londra merkezli Global Strateji Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Mamun Fendi, Müslüman Kardeşler ile askerler arasında ülkeyi yönetme konusunda anlaşma yapıldığını iddia etti.

Fendi, önümüzdeki 4 yıl boyuncu Mısır'ı askerlerin yöneteceğini illeri sürdü. Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini "şov ve tiyatro" olarak nitelendiren Fendi'ye göre; parlamento dini kesimlerin, cumhurbaşkanlığı makamı ise askerin kontrolünde olacak. Mısır'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna günler kala Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi ile asker kökenli eski başkanlardan Ahmet Şefik arasındaki rekabet artarken, süreçle ilgili her gün değişik senaryolar ortaya atılıyor. Ahmet Şefik'in Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması durumunda Muhammed Mursi taraftarlarının Tahrir Meydanı'na ineceği, Mursi'nin kazanması durumunda ise askerlerin Müslüman Kardeşler ile karşı karşıya geleceği tahminleri yürütülüyor.

Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na konuşan Londra merkezli araştırma merkezi müdürü Fendi, Mısır'daki süreçle ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

"PARLAMENTO DİNİ KESİMİN, CUMHURBAŞKANLIĞI ASKERİN OLACAK"
Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından askerler ile Müslüman Kardeşler arasında görüşmeler yapıldığını ifade eden Fendi," Görüşmeyi eski istihbarat başkanı Ömer Süleyman organize etti. Bu anlaşma parlamentoyu dini kesime, asıl yönetim veya Cumhurbaşkanlığını ise askere bırakmayı amaçlıyordu. Böylelikle parlamentoda dini kesimin etkisi artırılırken aynı zamanda güvenlik, Mısır'ın bölgesel sınırlarını korumak gibi birçok konu silahlı kuvvetlere bırakılması öngörüyordu. Anlaşmanın içeriği bu." İddiasında bulundu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ŞOV VE TİYATRODAN İBARET"
Anlaşmanın içeriğinin Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlarını belirleyeceğini belirten Mamun Fendi, "Gerek parlamento gerekse Cumhurbaşkanlığı seçimleri bir ‘şov ve tiyatrodan’ ibaret olacak. Bu şekilde sokağın kabulü alınacak." dedi.

"MISIR'I ÖNÜMÜZDEKİ 4 YIL ASKER YÖNETECEK"
Parlamento seçimlerinden öncesinde ve sonrasında protestolar yapıldığını hatırlatan Fendi, "Mübarek ile ilgili karar açıklanmasının ardından da gösteriler oldu. Bu anlaşma Mısır'a istikrar getirmeyecek. Askerlerin önümüzdeki 4 yılda Mısır'ı yönetme konusundaki ısrarlarına rağmen çalkantılar olacak. Cumhurbaşkanı kim olursa olsun, parlamentoda kimler olursa olsun, asker önümüzdeki 4 yılda yönetimi bırakmak istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"DEVLET İÇİNDE DEVLET OLACAK"
Oluşturulacak yeni anayasa konusuna da değinen Fendi, "Oluşturulacak yeni anayasada orduya devlet içinde devlet olma hüviyeti verecek. Ordunun ne bütçesi ne de silahı tartışma konusu olmaması gibi bir durum söz konusu. Bu da Hüsnü Mübarek'in 1971 Anayasası’ndan farksız. Bunu bir çok yerde söylediğim gibi 'Mübarek Plas' olarak adlandırıyorum" diye konuştu.

"Tüm bunlara rağmen devrim bir şey değiştiremedi" diyen Fendi, "Halkın memnuniyetsizliği sebebiyle bu anlaşmaya ve devrimlerini çalmaya çalışanlara karşı tepki olarak devrimde yeni bir dalga olabilir" ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı