Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Özel yetkili mahkemelere yapılacak düzenlemeye tepki yağıyor

4 Haziran 2012 Pazartesi günü yayınlandı AK Parti, 3. Yargı Paketi'nde Özel Yetkili Mahkemeleri ya tümden kaldıran ya da tırpanlayan düzenleme hazırlığında.

silahlı terör örgütü suçları dışındaki suçlar özel yetkili mahkemelerin kapsamından çıkartılıyor. Darbe davaları böylelikle tarih olabilir. Başbakan'ın isteği üzerine bu mahkemelerin tamamen kaldırılmasının da masada olduğu belirtiliyor.

SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ DIŞINDAKİ SUÇLAR..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sinyalini verdiği ve AKP'li hukukçuların netleştirdiği özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemenin ayrıntıları ortaya çıktı. Meclis Adalet Komisyonu'nda önceki gün gece kabul edilen ve önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması planlanan 3. Yargı Paketi'ne, özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemelerin eklenebileceği belirtiliyor. Silahlı terör örgütü suçları dışındaki suçların özel yetkili mahkemelerin kapsamından çıkartıldığı düzenlemenin bazı ayrıntıları şöyle:

» Silahlı terör örgütü suçları dışındaki bütün suçlar Özel yetkili mahkemelerin kapsamından çıkartılıyor.

» Organize suçlar, çıkar amaçlı suç örgütleri, bakan, bürokrat, belediye düzeyinde yapılan yolsuzlukların tamamı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 250 kapsamından çıkartılacak.
Sadece silahlı terör örgütü

» Özel yetkili mahkemeler, sadece silahlı terör örgütü suçlarına bakabilecek.

» Yolsuzluklar ancak başbakan, bakan, vali, kaymakam izin verirse soruşturulabilecek.
Ergenekon ve KCK'yı etkileyecek

» Bürokrat ve belediye başkanlarının yanında askerler de ancak izinle yargılanabilecek. Böylece silahlı terör örgütü kapsamına girmeyen darbe yargılamaları ancak izin verilirse yapılabilecek.

» Bürokratların yargılama iznini bakan, belediye başkanlarının yargılama iznini içişleri bakanı, askerlerin yargılama iznini ise, rütbesine göre milli savunma bakanı ve başbakan verecek.

Özel Yetkili Mahkemelerin tamamen kaldırılması seçeneğinin de halen masada olduğu öğrenildi. Ancak, Başbakan Erdoğan'ın, özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılması yönünde görüş bildirdiği, AKP'li hukukçuların ise böyle bir durumun kaos çıkartabileceği uyarısında bulundukları öğrenildi.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının, Ergenekon, Balyoz ve KCK, PKK gibi silahlı terör örgütü davalarını yakından etkileyeceği belirtiliyor.

Milletvekillerine Meclis yolu, tutuklulara tahliye

Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ve adlî kontrol için üst sınırı kaldırarak tüm yetkiyi hakime bırakan 3. Yargı Paketi ile tutuklu vekiller ve binlerce kişi tahliye olabilir.

TUTUKLU VEKİLLERE TAHLİYE YOLU

Adalet Komisyonu'nda önceki gece kabul edilen 3. Yargı Paketi'nde kabul edilen maddeler arasında, alt komisyonun Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 109. maddesinde yaptığı değişiklikle soruşturma ve kovuşturmalar dahil olmak üzere, adlî kontrol sisteminin uygulanmasında şuan üç yıl olan ceza üst sınırını kaldırdığı madde de bulunuyor. Pakette üç yıllık üst sınırın beş yıl olarak değiştirilmesine yönelik bir düzenleme yer alıyordu ancak komisyon, süre sınırını kaldırarak tutuklu vekillere de tahliye yolunu açtı. Değişiklik kabul edilirse Ergenekon'dan tutuklu CHP'li Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve MHP'li Engin Alan ile KCK'dan tutuklu 5 milletvekili tahliye olabilecek. Yine değişikliğin yasalaşması halinde, Ergenekon, Balyoz ve KCK davaları da dahil olmak üzere binlerce tutukluya da tahliye yolu açılabilecek.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı