Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kore'de savaş korkusu

13 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan G8 Dışişleri Bakanları toplantısı sona erdi.

Toplantının sonuç bildirisinde, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve uzun menzilli füze programlarının ‘en sert şekilde’ kınandığı belirtildi. Suriye’de gün geçtikçe artan insanlık trajedisi konusunda ‘derin endişe’ duyulduğu vurgulanan bildiride, savaşlarda kadınlara yönelik cinsel şiddetin önlenmesi yönünde güçlü şekilde kararlılık ortaya kondu.İngiltere'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G8 Grubu üyesi dışişleri bakanları, 17-18 Haziran'da Kuzey İrlanda'da yapılacak 'Devlet Başkanları Zirvesi' öncesi dün Londra'da bir araya geldi. İki gün süren toplantıya G8 üyeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, G8 üyesi tüm dışişleri bakanlarının Kuzey Kore’nin agresif retoriğini sert bir şekilde kınadığına dikkat çekerek, Pyongyang yönetiminin bu söylemini devam ettirmesi durumunda Kuzey Kore’nin kendini daha fazla izole edeceğini belirtti.

Hague, kişisel gündeminde ise 'savaş zamanlarındaki cinsel şiddet ve taciz olaylarının cezalandırılmasına' yönelik başlattıkları girişim olduğunu ve tüm bakanların kendisine bu konuda güçlü destek verdiğini vurguladı.Amerikalı ünlü aktris ve BM Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angelina Jolie de, William Hague'in öncülüğünde başlatılan 'çatışma alanlarındaki cinsel şiddeti önleme' girişimine destek vermek amacıyla G8 toplantısına katıldı.

Hague ve Jolie, toplantı sonrasında konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. İkili, geçtiğimiz haftalarda dünyanın dikkatini çekmek için Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki mülteci kamplarını ziyaret etmişti.Toplantının birinci gününde yapılan ikili görüşmeler çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriyeli muhaliflerle bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulunmuştu.Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptıkları ikili görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise, "Kuzey Kore konusunda ABD ile görüş ayrılığı içinde değiliz." demişti. Lavrov ayrıca, Amerikalı Dışişleri Bakanı'ndan, Suriye muhalefetine Beşşar Esed rejimi ile görüşmesi yönünde baskı yapacakları garantisi aldığını belirtmişti. Rusya'nın Kuzey Kore'nin nükleer tehdidini kınama noktasında diğer G8 üyeleriyle hemfikir olduğu, ancak Suriye meselesindeki görüş ayrılığını devam ettirdiği bildirildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı