Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Sigara Yasağı Genişliyor

12 Mayıs 2013 Pazar günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Milli içki bira değil, ayrandır'' çıkışının ardından AK Parti'den milli içki ile ilgili düzenleme teklifi geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Milli içkimiz bira değil, ayrandır. Zaten yakında alkollü içecekler yasasıyla ilgili düzenleme yapacağız" sözlerinin ardından, AK Parti, alkollü içki satışı ve reklamının düzenlenmesine yönelik yasa teklifi verdi. Teklifie göre, alkollü içki ve üreticilerin reklamı yapılamayacak, alkollü içki üreticileri festivallere sponsor olamayacak.

Hükümet, TBMM tatile girmeden önce tüm bakanlıkların acil ve öncelikli düzenlemelerinin içinde yer alacağı bir torba düzenleme hazırladı. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile arkadaşları tarafından verilen Torba düzenlemede, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçecekler İnhisarı Kanunu'nda da düzenlemeler yer aldı. Bu kapsamda alkollü içeceklere reklam yasağı da öngörüldü.

İçinde imar ve teşviklerle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı, 30 maddelik torba yasa teklifinde yer alan, düzenlemelerden bazıları şöyle:

İŞTE O YASAKLAR

* Alkollü içkilerin ve üreticilerinin her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamaz. Bu ürünlerin tüketimi özendirilemez, kullanılmasını teşvik eden kampanyalar, festivaller ve sair etkinlikler düzenlenemez. Alkollü içkileri üreten ve pazarlayanlar her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olamazlar.

* Alkollü içkiler her ne amaçla olursa olsun teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz, indirimli veya yardım olarak dağıtılamaz.

* Alkollü içkiler çocuklara satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz. Çocuklar alkollü içkilerin üretiminde, pazarlamasında ve satışında istihdam edilemez.

* Alkollü içkiler ancak izin verilen yerlerde satılabilir ve buralarda alkollü içki içilemez. Eğitim, spor ve sağlık kuruluşlarına ait tesislerde bu ürünlerin satışına izin verilmez. Bu ürünler otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi iletişim araçları aracılığıyla satılamaz ve tüketicilere kargo yoluyla gönderilemez.

* Alkollü içkiler tüketim izni verilen yerlerde, açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde dışarıda tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.

* Alkollü içkilerin satışına ve tüketilmesine izin verilen yerlerde bu ürünler işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemez.

* Türkiye'de üretilen veya ithal edilen akollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar konulur. Uyarılar resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilir. Uyarı mesajı bulunmayan alkollü içeceklerin satışı yapılamaz.

* Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti alkolsüz içecekler ve sair ürünlerde, alkolsüz içecek ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü işareti de alkollü içkilerde kullanılamaz.
* Alkollü içki kategorisinde olup olmadığına bakılmaksızın içeriğinde alkol bulunan ürünlerin ambalajları üzerine içerdiği alkol oranı, tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılır.

* Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmez.

CEZA HÜKÜMLERİ DE YENİDEN DÜZENLENİYOR

Mevcut yasanın 7. maddesinde yapılan değişiklikle düzenlemelere uymayanlara verilecek cezalar da artırıldı. Cezalar 10 bin lira ile 200 bin lira arasında değişiyor.

Yasanın 9. maddesinde yapılan değişiklikle, "Alkollü içkilerin satış ve tüketimine yönelik ticari faaliyetler, ancak mahalli mülki amirin izni ile icra edilebilir. İzinsiz faaliyet gösteren işletme kapatılır. Bu iznin verileceği ticari işletmeler ile ibadethaneler ve her türlü eğitim öğretim faaliyetinin icra edildiği tesisler arasında asgari yüz metre mesafe bulunması şarttır" düzenlemesi getirildi.

NARGİLE VE ELEKTRONİK SİGARAYA YASAK

4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanunda da düzenleme öngörüldü. Buna göre Kanunun 2. maddesi (c) bendi değiştirildi, 6. fıkrasına da "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve toplu taşım araçlarında" "Nargile ve elektronik sigara da tütün ürünü gibi bu kanun hükümlerine tabidir" ifadeleri eklendi.Sözkonusu kanunda yapılan düzenlemeyle kafe, restoran, bar gibi yerlerde açık alanlarda sigara içmeyenler için de bölümler oluşturulması öngörüldü.

BAŞBAKAN SİNAYİLİNİ VERMİŞTİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, tartışma yaratan “milli içkimiz ayrandır” sözlerini kullandığı toplantıda, alkolle ilgili düzenlemelerin mesajını vermişti. Erdoğan, Yeşilay 'ın Global Alkol Politikaları Sempozyumunda yaptığı konuşmada, şunları söylemişti:

“Uygarlaşacağız diye alkol tüketimini teşvik ettiler. Tek parti döneminde alkol teşviki o kadar abartıldı ki; lokantalara afişler asıldı, alkolün faydaları anlatıldı. Cumhuriyet 'in ilk yıllarında bazı kitaplarda maalesef alkol milli içkimiz olarak lanse edildi. Halbuki bizim milli içkimiz ayrandır. Sigara paketlerinin üzerinde nasıl uyarılar yer alıyorsa, alkollü içeceklerin de üzerinde bu uyarıların yer alması için çalışmaları başlattık. Vergileri yüksekse hiç kimse kusura bakmasın. Bizim petrol kuyularımız yok. En büyük geliri ÖTV 'den sağlıyoruz. Onların sağlığı için çalışıyoruz.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı