Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Asgari ücret rakamları açıklandı

28 Aralık 2012 Cuma günü yayınlandı Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret belli oldu.

Asgari ücret yeni yılın ilk 6 ayında 774 TL, ikinci 6 ayında 804 lira olarak uygulanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yaptığı 4. toplantının ardından açıklama yaptı.

Çelik şunları söyledi: 'Enflasyonun çok üzerinde artış gerçekleştirildi. Aylık brüt asgari ücret 940 TL'den ilk 6 ay için 978, 75 TL'ye, ikinci 6 ay için 1021 TL'ye yükseltildi. Aylık net ücret ise 739,79 TL'den 774 TL'ye, ikinci 6 ay içinse 804,70 TL'ye yükseltildi. İlk 6 ay için yüzde 4.1, ikinci 6 ay için yüzde 4.4 artırıldı. Yıllık artış yüzde 8.61'i bulacak '

Çelik, asgari ücretin oy çokluğuyla belirlendiğini söyledi.
Hükümet 2013'te asgari ücretin yüzde 3+3 oranında artırılmasını öngörürken, TİSK asgari ücrete yüzde 3+2, 3 oranında zam yapılmasını istiyordu. Türk-İş de asgari ücret hesaplanırken TÜİK tarafından belirlenen net bin 25 liranın baz alınmasını ve bunun üzerine enflasyon oranında zam yapılmasını talep ediyordu.

15 KİŞİLİK KOMİSYON KARAR VERİYOR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.
Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940,50, net 739,79 lira olarak uygulanıyor.

DİSK'TEN BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM
Bu arada Ankara'da TRT Arı Stüdyoları önünden yürüyüşe geçen DİSK üyesi bir grup, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı.




HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı