Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tbb, Karar Yanlış Yorumlandı

8 Mart 2012 Perşembe günü yayınlandı Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, tüketicilerin bankalardan aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücreti kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebileceklerini söyledi.

Tüketici Hakları Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Topaloğlu, dernek binasında yaptığı açıklamada, tüketicilerin bankalardan aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücreti kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebileceklerini ve aksi halde ödenmeyen bedellerin faizi ile birlikte tahsili için yasal yolların tüketicilere açık olduğu bir kez daha hem de kanun yararın bozma kararıyla sabit olduğunu belirtti. Topaloğlu, “Bankalar yıllardır yoksul der gelirli yurttaşları soydu soğana çevirdi. Siyesi iktidarlar bu konuda hiçbir adım atmadı, yasal düzenlemeler yıllardır parlamentoda bekliyor. Zaten bankalara boğazına kadar borçlandırılmış tüketiciler üstüne üstlük kredi kartı yıllık aidatı adı altında soyuluyor. Bugüne kadarki uygulamalarda, bankalar tarafından yıllık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatlar hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek 2 yıllık zaman aşımına tabi tutuluyordu. Oysa genel hükümlerine göre alacak hakkı 10 yıllık zaman aşımına tabi olması gerekiyordu. Yargıtay, bu konuda çok önemli yeni ilke kararı verdi. Buna göre, tüketiciler tarafından aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği 2011/4736 esas, 2011/11579 sayılı kanun yararına bozma kararı uyarınca, kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak 10 yıl boyunca talep edilebileceği sabit oldu. Yargıtay'ın bu kararına göre, bundan böyle tüketiciler bankaların aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücreti (aidat) kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebileceklerdir. Tüketicilerin geçmişte bankalara ödemiş oldukları geriye dönük 10 yıllık tüm yıllık üyelik aidatlarının defaten kendilerine iade edilmesini istemelerini aksi halde ödenmeyen bedellerin faizi ile birlikte tahsili için yasal yolların tüketicilere açık olduğu bir kez daha hem de kanun yararın bozma kararıyla sabit olmuştur. Konuya ilişkin örnek dilekçeler derneğimizden temin edilebilir. Ayrıca tüketicilerimiz konuya ilişkin izlenecek yol konusunda bilgi alabilirler” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı