Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Komisyonda Atatürk gerilimi

16 Ekim 2012 Salı günü yayınlandı TBMM İçişleri Komisyonu’nda 13 ili büyükşehir belediyesi kapsamına alan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması'na dair tasarının görüşülmesi sırasında Atatürk tartışması yaşandı.

Diğer parti temsilcilerinin, BDP'li Sırrı Süreyya Önder'e Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tepki göstermesi ve Altan Tan'ın 'Atatürk’ü herkes sevmek zorunda mı?' sözleri üzerine başlayan gerginlik nedeniyle, Komisyon Başkanı Muammer Güler toplantıya 5 dakika ara verdi. TBMM İçişleri Komisyonu’nda bu sabah Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması'na dair tasarı görüşüldü. Görüşmelerde BDP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in konuşması sırasında gergin anlar yaşandı.

Ana muhalefet partilerinin yasaya ‘Kürtler fayda görecek’ diyerek karşı çıktığını savunan Önder, “Muhalefeti bu yasanın karşısına dikmek için bundan Kürtler fayda görecek demek lazım. Kürdün bu ülkede Hereke halısı kadar kıymeti yok mu?” diye sordu. Salondan yükselen sesler üzerine Önder, herkesi sabırla dinlediğini belirterek, sözünün kesilmemesini istedi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, sakin konuşmaya davet etmesi üzerine Önder, “Sen o kadar kabadayı isen, yüreğin yetiyorsa git Başbakan’a 'bu kadar öfkeli konuşma' de.” diyerek karşılık verdi. ‘Kürtleri katmadan’ muhalefetin hiçbir tasarı hakkında tavır almadığını yineleyen Önder, CHP’nin tasarı ile 'köylerin tüzel kişilikler kalkıyor' şeklindeki eleştirisini hatırlattı. Önder, “Tüzel kişilikler kalkmış. Bu gökten şeriatla mı indi?” diye sordu. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, ‘Kürtler bizim kardeşimiz’ şeklindeki sözlerine de tepki gösteren Önder, “Kürtler bizim kardeşimiz lafı, en kibirli haldir. Bir de abimiz, desenize. Kardeşimiz lafı ile hiçbir yere varılamaz. Eşitimiz denilmeli. En büyük savaş, kardeşler arasında çıkmıştır.” şeklinde konuştu.

KOMİSYONDA ATATÜRK TARTIŞMASI YAŞANDI
Sırrı Süreyya Önder’in bazı sözleri üzerine komisyonda Atatürk tartışması yaşandı. Önder’e komisyon üyeleri tepki gösterdi. Önder ise Atatürk’e hakaret etmediğini, Atatürk’ün bu yüzyılın en büyük dehası olduğunu söyledi.

Bakan İdris Naim Şahin’in, ‘Çevir kazı yanmasın’ şeklindeki sözleri üzerine Önder, “Benim adım İdris Şahin mi? Çevir kazı yanmasın ise emniyet müdürüne sahip çıksaydın.” diyerek Bakan Şahin’e karşılık verdi. O sırada MHP milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, "Atatürk’ü sevmiyorsan, çıkarsın dışarı. Sen Atatürk’e laf söyleyecek adam mısın?” diye konuştu.

Önder ise “Sen böyle düşünüyor olabilirsin, ben düşünmem. Neden çıkayım. Şimdi ben 'Marks en yüce değerdir, böyle düşünmeyen çıksın' desem…” ifadesini kullandı. Bunun üzerine bazı üyeler ‘Marks ile Atatürk’ü kıyaslıyorsun.’ diyerek tepki gösterdi. BDP’li Altan Tan da tartışmaya “Atatürk’ü herkes sevmek zorunda mı?” sözleri ile katıldı. Sırrı Süreyya Önder, “Genel kabul gören değerler umurumda değil. Bunlar örfi şeylerdir.” dedi.

Gerginliğin daha da artması üzerine Önder, konuşma hakkının kısıtlandığını ifade ederek, konuşmasına ara verdiğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Güler’in, konuşmasına devam etmesini istemesine karşılık Önder, “Ben tane tane konuşuyorum. Neyi provoke ediyorum. Ben herkese saygı gösterdim. Sayın Başkan arkadaşları uyarın, buna Bakan da dahil.” diye sözlerine devam etti. Bazı vekiller, Önder’i, “Devletin bakanına saygılı ol, böyle de davranılmaz.” diyerek eleştirdi.

Çıkan tartışmalar nedeniyle toplantıya 5 dakika ara verildi.

Arada da tartışma devam etti. Bakan İdris Şahin, Önder’in kendisine yönelik sözlerine karşılık, “Parmak da sallarım, el de sallarım. Ne diyorsun kardeşim. Gürültü ile bu memlekete hizmet ettiğinizi mi sanıyorsunuz?” diye konuştu.

Bazı MHP’li vekiller, Bakan Şahin’e, “Getirdiğiniz düzenleme bunları cesaretlendiriyor. Atatürk’ün Meclis’inde Atatürk’e hakaret ediliyor, sesiniz çıkmıyor.” eleştirilerinde bulundu. Öte yandan komisyonda CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler tasarıya, 'idari federalizmin önünü açtığı' gerekçesi ile karşı olduklarını söyledi.

AK Parti'nin başkanlık sistemi projesi olduğunu kaydeden Güler, "Seçim sonuçlarını etkileyen bir seçim kanunu ile karşı karşıyayız." ifadesini kullandı. MHP Grubu adına söz alan milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz ise "Bu tasarı ile girilmemesi gereken bir konuyu tartışmaya açtınız. Ülkemiz şartlar itibariyle son derece hassas dengeler üzerine kurulmuş. MHP devletin üniter yapısını bozacak, PKK'nın yıllardır dillendirdiği siyasi hedefi olan bu yasaya karşıdır." şeklinde konuştu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı