Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Destan Tekrardan Yaşatıldı

7 Haziran 2012 Perşembe günü yayınlandı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı bünyesinde yapımı tamamlanan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından açılacak.

Kapılarını ilk kez gazetecilere açan tanıtım merkezinde Çanakkale savaşlarının öncesi ve sonrası, 11 ayrı salonda, 3 boyutlu görüntülerle ziyaretçilere aktarılıyor.

8 bin 600 metrekarelik toplam inşaat alanı üzerine yapılan ve yaklaşık 80 milyon liraya mal edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, ilk olarak gazetecileri ağırladı. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Mustafa Eldemir, gezi öncesinde kısa bir sunum yaptı. Konuşmanın ardından ise tanıtım merkezi gezildi. Hareketli salonlar ve 3 boyutlu gösterim, basın mensuplarından tam not aldı.

Tanıtım merkezi, çeşitli sahneleri en etkili şekilde göstermek maksadıyla dünyada benzeri olmayan hologram ile filmin aynı anda kullanıldığı bir tekniği barındırıyor. Çanakkale Muharebeleri, 2 salonda dağıtılan gözlükler vasıtası ile üç boyutlu olarak izleyicilere sunuluyor. Özellikle Nusrat mayın gemisi ve Ocean zırhlısının canlandırıldığı sahnelerde kullanılan hareketli platform, ziyaretçilerin ekrandaki görüntüyü bire bir yaşamalarını sağlıyor. Orijinalinde Türkçe yapılan anlatım, kulaklar aracılığıyla 8 farklı dile çevrilebiliyor.

Merkezdeki 11 salondan birincisi olan ‘Osmanlı Harbe Giriyor’ salonunda, 1914 yılı Cihan Harbi öncesi Osmanlı'nın durumu ve harbe nasıl dahil edildiği kronolojik olarak anlatılıyor. Nusret mayın gemisinin bulunduğu ikinci salonda geminin mayın döşeme işlemi, ziyaretçilere gemi üzerinde gösteriliyor. Hareketli olan platform, sarsıntılarla mayın döşeme işlemini ziyaretçilere hissettiriyor. İtilaf Kuvvetleri komutanlarının amiral gemisi Ocean zırhlısının canlandırıldığı üçüncü salonda yine hareketli platformdan oluşuyor. Gemide, itilaf devletlerinin muharebe planlarını izleyen ziyaretçiler, Ocean gemisinin top atışlarının oluşturduğu sallantıyı da hissedebiliyor. Dördüncü salonda, ziyaretçiler Mecidiye tabyasının bombalanmasını ve Seyit Onbaşı'nın tarihe geçen kahramanlığını 3D projektör ve gözlükler ile perdede izleme imkanı buluyor. Beşinci salonda, İtilaf Kuvvetleri'nin Gelibolu Yarımadası'nı işgal için geliştirdikleri planlar üç boyutlu harita üzerinde o döneme ait görüntüler ile birlikte sunuluyor. Altıncı salonda ise, 263 Rakımlı Tepe'de Mustafa Kemal'in tarihi emrinin canlandırılması için film ile hologram ilk defa bir arada kullanılıyor. Yedinci salonda ziyaretçilere siperler arasında kara muharebelerinin çeşitli kesitleri ve yaşanmış kahramanlık örnekleri anlatılıyor. Sekizinci salonda Çanakkale hava muharebeleri, hava savaşlarını seyrettirebilmek için gökyüzüne yükseliyor hissi verecek şekilde özel oluşturulmuş bir kubbede, üç boyutlu olarak 7 projektör ile yansıtılan film eşliğinde anlatılıyor. Dokuzuncu salon, ziyaretçilere, harbin sonunda İngiliz ve Anzak birliklerinin yarımadadan çekilişini anlatıyor. Onuncu salonda harbe ait hatıralar, özel alet ve ekipmanlar, özel gösterim teknikleri ile ziyaretçilere gösteriliyor. Onbirinci salonda ise 1915'ten günümüze Türkiye'deki ilerleme ve gelişmeler aktarılıyor.

Tanıtım merkezinin sergi olarak kullanılan bölümünde ziyaretçilere, tarihi mekanlarda interaktif şekilde fotoğraf çekilebilme imkanı sunuluyor. 9 Haziran’dan itibaren kapılarını ziyaretçilere açacak olan tanıtım merkezindeki gösterim, yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Tanıtım merkezi giriş ücretlerinin tam 20 TL, öğrenci 5 TL olması planlanıyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı