Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tutuklu vekillere çıkış yolu aranıyor

11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak, “Eğer Sayın Başbakan ‘bu sorun bizim sorunumuzdur, Türkiye’nin sorunudur’ derse bu sorun en kısa sürede çözülür.

Siyasi iktidarın, Sayın Başbakanın bu sorunu görmezden gelerek veya muhalefet partilerine atarak kendini kurtarması mümkün değil. Türkiye’yi Türk milleti adına yönetiyorsa, milletin iradesinin tutuklu kalmasına engel olmak mecburiyeti ve sorumluluğu AKP iktidarının ve Sayın Başbakanındır” dedi.

Şandır, Meclis’te gazetecilerin Adalet Komisyonu’nda 3. Yargı Paketi görüşülürken denetimli serbestliğin kapsamının genişletildiğinin hatırlatılması ve bunun tutuklu vekilleri de kapsayacağı yönündeki yorumlara ilişkin sorularını cevaplandırdı. Şandır, tutuklu milletvekilleri sorunun bu kadar uzun süredir çözülmemiş olmasının Türkiye’ye yakışmadığını söyledi.

Bu sorunu çözmek için Meclis Başkanı’nın samimi ve gayretli çalışmalarının sonuç getirmesini umut ettiklerini ifade eden Şandır, “Meclis Başkanı tarafından başlatılan süreç devam ederken, bir başka çözüm üretilir midiye, yeni arayışlar da bulunmaktadır. Dolayısıyla dün yaşanan hadise bu yeni arayışlardan biridir. Umut ederiz ki süreç iyi yönetilirse, Sayın Başbakan ve iktidar grubu ikna edilirse buna bir çözüm üretilecek” dedi.

Konunu yargıda olduğunu ve yargının Anayasa’nın verdiği imkanları kullanarak tutuklu vekilleri demir parmaklıklardan kurtarabileceğini ifade eden Şandır, “Bu süreci dikkatlice takip etmek gerekiyor, özen de göstermek gerekiyor. Meclis Başkanını bu yöndeki çalışmalarına MHP Grubu olarak destek verdiğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.

Denetimli serbestlikle ilgili düzenlemenin diğer muhalefet partileri tarafından ‘sulandırma’ olarak nitelendirildiğinin hatırlatılması üzerine ise Şandır, “Bir arayıştır, sorunu çözmek için samimi arayışlardır. Ümit ederiz ki sonuca ulaşır. Ama daha önce başlatılan süreç daha net ve hukukun içinde kalarak, siyasi istismar konusu da yapmadan, oluşturulabilecek bir çözümdü. Artık hangisi sonuçlanırsa, biz milletin iradesinin daha fazla tutuklu kalmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerinin tutuklu milletvekilleri ile ilgili çözüm formülüne hala AK Parti’den yanıt gelmemesi ile ilgili olarak, Meclis Başkanı’na bir çağrısı olup olmadığının sorulması üzerine, şunları söyledi: “Bu sorun, Türkiye’nin sorunudur. Sorun, milli iradenin tutuklu kalmasıdır. Darbelerin soruşturulduğu bir süreçte, milli iradenin tutuklu kalmasını kimse kabul etmemelidir. Sorun TBMM’nindir, Türk demokrasisinindir, Türkiye’yi Türk milleti adına yöneten siyasi iktidarın, AKP’nin ve Sayın başbakanınıdır. Eğer Sayın Başbakan ‘bu sorun bizim sorunumuzdur, Türkiye’nin sorunudur’ derse bu sorun en kısa sürede çözülür. Yasal zeminde 4 partinin oluşturacağı bir mutabakatla bu sorun çözülür. Siyasi iktidarın, Sayın Başbakanın bu sorunu görmezden gelerek veya muhalefet partilerine atarak kendini kurtarması mümkün değil. Türkiye’yi Türk milleti adına yönetiyorsa, milletin iradesinin tutuklu kalmasına engel olmak mecburiyeti ve sorumluluğu AKP iktidarının ve Sayın Başbakanındır.”

“MİLLET, CUMHURİYETİ KORUYUP KOLLAMA OLGUNLUĞUNA ULAŞMIŞTIR”

TSK İç Hizmet Kanunu’nun darbelere gerekçe gösterilen 35. maddesinde değişiklik öngörülmesi ile ilgili bir soru üzerine Şandır, “Teklif önümüze gelince değerlendireceğiz. Ancak artık cumhuriyetimizi koruyup kollama olgunluğuna milletimiz ulaşmıştır. Ümit ederiz ki, artık cumhuriyetimiz, demokrasimiz bir tehdit algılamasıyla, özel tedbirler almak gereğini duymak gereğini duymayacaktır. Ama hükümetin hazırladığı teklif MHP’ye geldiği takdirde partimizin yetkili kuralları gereken değerlendirmeyi yapacaktır” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı