Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Doğu Anadolu heyeti çalışmalara başladı

11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı Çözüm Süreci kapsamında oluşturulan ve Türkiye’nin 7 bölgesi için 9’ar kişilik heyetler halinde çalışmalar yürütmesi öngörülen ‘akil insanlar’ın Doğu Anadolu Heyeti, ilk toplantısını Malatya’dan başlattı.

Heyette bulunan Mahmut Arslan, İzzettin Doğan ve Mehmet Uçum’un, önceden planladıkları program nedeniyle bugünkü programa katılamadıkları, akşam Malatya’da olacakları bildirildi.

Malatya Ramada Altın Kayısı Otel’de, Malatya’nın sivil toplum kuruluşlarıyla, kanaat önderleriyle, yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen heyet, 11 Nisan Perşembe günü saat 17.00’de Belediye Kültür Merkezi’nde Malatya halkıyla görüşecek.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti’nin üyelerinden olan ve heyetin sekreterliğini yürüten Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, 8 haftalık bir çalışma planladıklarını, bunun 7 haftasının bölgedeki görüşmelere, 1 haftasının İstanbul’da raporlaştırma çalışmalarına ayrılacağını belirtti.

Ayhan Oğan, bölgedeki çalışmalar kapsamında kapalı salon toplantıları ve açık hava buluşmaları yanında bölge halkıyla, esnafla, sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli ziyaretler ve temaslarda bulunulacağını kaydetti.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti’nde yer alan ve bugünkü toplantının moderatörlüğünü, AK Parti Milletvekili Abdurrahman Kurt yaptı.

Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Paker ise yaptığı konuşmada, arabulucu olmadıklarını, sadece halkın görüşünü almak için il il toplantılar düzenleyeceklerini ifade edip, şunları söyledi: “Bu grup arabulucu, taraflar arasında müzakereye katılan bir grup değildir. Yıllardır devam eden Kürt sorununun ancak barış içinde çözülebileceğini düşünen insanların bir araya gelmesidir. Silah olmadan barış ortamı içerisinde çözüleceğine inanıyoruz. Barış ortamı Türkiye’yi daha fazla demokratikleştirmeye yönlendirecektir. Hepimizin inancı budur. Sizlerin sorularını buradakiler cevaplayacaktır. Silahlar konuşmadığı zaman çözüm çok daha kolay olacaktır. Çözümün mutluluk getireceğini düşünen insanlarımız; çözüm ve süreçle ilgili bize vereceğiniz fikir ve şüpheleriniz çok önemlidir. Biz bunları Ankara’ya ileteceğiz.” Başkanvekili gazeteci-yazar Sibel Eraslan da, “Çözüm üreten siyasetçiler olacaktır ancak, bir anne ve kadın olarak buradayım. 30 yılda çözümsüzlük, aynı zamanda siyasal ve ekonomik ranta dönüşmüştür. Ama artık terörle beslenen vesayetlerin çözüme karşı olan ve teklifleri olmayanların da aslında kan dökülmesine razı gelmeyeceklerini düşünüyorum. Hangi insan kan dökülmesini ister ki çözümsüzlük adına? Herkesin siyasi görüşü ve düşüncesi var ancak, bir araya gelişimizin özünde hayata dokunuş var” ifadelerini kullandı.

Zübeyde Teker ise, “Etkileneler büyük acılar yaşadı. Bu ülkede yıllarca bir arada dostluk içinde yaşamak önemlidir. Birileri sürekli üstün olma isteği, ırk kimlikleriyle bu ülkede hayat bulmuşlardır. Bunun bedelini ödemek istemiyoruz. Hiçbir inanç ve düşüncenin egemen olmasını istemiyoruz. Malatya halkı nasıl bir barış istiyor? Neleri esas almak gerekiyor? Bunları dinlemek için buradayız. Önemli olan tabanın ne istediğidir. Vicdanınızın aktardığını, sizin sesinizi duyurmak için buradayız” şeklinde konuştu.

Sekreter Ayhan Ogan da, “Üç kişi eksik olarak bugün çalışmaya başladık. Önceden iptal edemedikleri programları nedeniyle İzzettin Doğan, Mehmet Uçum ve Mahmut Aslan beyefendiler bu akşam şehre intikal edecekler” diyerek, şunları kaydetti: “Vatandaş bu süreçten ne anlıyor? Ne beklentileri var? Halkı dinlemek ve sivil toplum kuruluşları dinlemek için buradayız. Tarih, buraya katkı sağlayacakları da unutmayacaktır. Çünkü bu siyaset ve partiler üstü bir meseledir. Türkiye’de ileri ve katılımcı demokrasi dedikleri, sırtını halka dayayan siyasal sürecin başlangıcıdır diyorum.” Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ise, “Barışa nasıl gidilir birlikte konuşmak istiyoruz. Birlikte barış yapmak istiyoruz. Bunu konuşacağız. Kan ve gözyaşları üzerine, kanaat farklılıklarımızı çatışma sebebi sayarak kan ve gözyaşlarımız üzerine kendilerine iktidar ve vesayet arayışı içinde olanlar var. Adalet olmazsa barış olmaz. Adalet ve barış olmazsa özgürlük güvence altında olamaz. Aklın ve vicdanın barışması gerekir. Sadece kendi sorununu çözen değil, bütün insanlığın hayrına olmayan çözüm bizim önerimiz olamaz. Bir Müslüman ve Türk olduğumuzu düşünüyoruz. Bulgaristan’daki Türkler ve Müslümanlar için ne düşünüyor ve istiyorsam burada ötekilere vaat ediyorum” dedi.

Daha sonra STK temsilcileri de görüşlerini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, “Üç aydır ölüm haberleri almıyoruz. Bu süreci destekliyoruz” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı