Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Suriye'ye ilk yardım konvoyu yola çıktı

11 Ocak 2013 Cuma günü yayınlandı ''Kış Geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye''

- Küresel yardım kampanyası kapsamında 16 ülkede eş zamanlı düzenlenen toplantılarda''kampanyaya destek'' çağrısı yapıldı.

-Mısır Sivil Toplum Kuruluşları Destekleme Vakfı

Genel Sekreteri El Hiyt:

-''Bugüne kadar Suriye halkına yardımda bulunuyorduk. Fakat kampanya, bizim, tekrar silkinerek, Suriye'ye daha fazla yardım etmemiz gerektiğini hatırlattı''

-Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı Bayramoviç:

-''Biz Saraybosnalılar mülteci olmanın, mağdur olmanın ve hayat mücadelesi vermenin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu kampanyaya katılmaktan şeref duyduk''

-Avrupa Konseyi USTK Konferansı Raportörü ve Avrupa Müslüman İnisiyatifi Sözcüsü Filiz:

-''Avrupa Birliği'nin, insanı yardım konusunda elini biraz daha cebine koyması, gerekeni yapması, kendi imajının kendi öne çıkışının hakkını vererek ortada bulunması gerektiğini

düşünüyorum''

ANKARA - 09.01.2013 - Suriye'de yaşanan trajedinin mağduru olan ve kendi ülkesinde mülteci konumuna düşen sivil halka yönelik başlatılan''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasının uluslararası ayağı, 16 ülkede düzenlenen toplantılarla başlatıldı.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği , Türkiye'den sivil toplum kuruluşları, Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yürütülen kampanyaya destek amacıyla toplantıların düzenlendiği ülkeler arasında, Türkiye ile Malezya, Pakistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Yemen, Ürdün, Mısır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Belçika, Bahreyn ve İngiltere yer aldı.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ali Kurt, kampanyaya ilişkin MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, insanlık kriziyle karşı karşıya kalan Suriye halkına herkesin güçlerini ve imkanlarını seferber ederek yardım etmesinin zaruri olduğunu söyledi.

Kurt, 27 Aralık 2012 tarihinde Haliç Kongre Merkezi'ndeki basın toplantısında, Türkiye genelinde resmi-sivil bütün yardım kuruluşlarının katılımıyla yardım kampanyasını ilan ettiklerini anımsatarak, insanlığın şefkatinin Suriye'de birleştiğini söyledi.

Yüzlerce sivil toplum kuruluşu, sendikalar ve medya kuruluşlarının da desteklediği kampanyanın bugün uluslararası ayağının başlatıldığını vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:

''İslam alemi ölçeğinde sivil dayanışmayı temin maksadıyla kurulan ve bugün için 53 ülkeden 200'ü aşkın sivil toplum kuruluşunun birlik ve beraberliğini hedefleyen İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin öncülüğünde başlattığımız Suriyeli kardeşlerimize yardım kampanyamıza, yirmiyi aşkın ülkede, şu an için 16 ülkeyle aynı anda aynı logo ile,'Suriye için Bir Ekmek Bir Battaniye' başlığı altında birçok üye ve kardeş teşkilatımız destek vermektedir. Hür dünyanın gözü önünde bir insanlık ayıbı olarak devam eden katliamların ve vahşetin gün geçtikçe daha da artması karşısında sessiz kalan uluslararası güç odaklarına inat, çok sayıda sivil toplum kuruluşumuz kendi ülkelerinde Suriye için yardım kampanyaları başlatmışlardır.''

-Mısır-

Mısır Sivil Toplum Kuruluşları Destekleme Vakfı Müessesesi de Kahire'de düzenlenen toplantıda, söz konusu kampanya destek çağrısında bulundu.

Vakfın Kahire'deki genel merkezinde düzenlenen toplantıya, 16 sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Mısır Sivil Toplum Kuruluşları Destekleme Vakfı Genel Sekreteri Ahmet El Hiyt, kışın gelmesiyle Suriye'de zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren insanların dertlerine çare bulmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Kampanyaya tüm güçleriyle destek verdiklerini ifade eden El Hiyt,''Bugüne kadar da Suriye halkına yardımda bulunuyorduk. Fakat'Kış Geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye' kampanyası, bizim tekrar silkinerek, kendimize gelerek, Suriye'ye daha fazla yardım etmemiz gerektiğini hatırlattı'' dedi.

Mısır Rabiatül Adeviye Vakfı Temsilcisi Eşref Cemal de Suriye halkının yalnız olmadığının altını çizerek, krizin başından itibaren Türkiye-Suriye sınırına temsilen yardım ekipleri gönderdiklerini, Mısır'a gelen Suriyeli ailelere de gıda ve barınma imkanı sağladıklarını belirtti.

-KKTC-

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay da konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, çok önemli etkinlik için bir araya geldiklerini ifade ederek, Kıbrıs Türkünün Suriye'de yaşanan dramı anlayabilmek için fazlasıyla tecrübeye sahip olduğunu ifade etti.

Atalay,''Bir tarata savaş var, savaşın bir tarafında da devlet var. Diğer tarafında da farklı guruplar var. Ezilen, üşüyen, aç kalan, hasta kalan, ölümle, soğukla, acıyla, ağrıyla pençeleşen bir halk gurubu var. Bu halkın önemli bir bölümünü çocuklar ve kadınlar oluşturmaktadır. Biz Müslüman olarak temel vazifemizin hangi dinden hangi mezhepten, hangi ırktan, hangi bölgeden olduğuna bakmaksızın ihtiyaca koşmak, ihtiyacı gidermek olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu.

-Bosna-Hersek-

Kampanya, Bosna-Hersek'te de düzenlenen geniş katılımlı basın toplantısıyla başlatıldı.

Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu ve insani yardım kuruluşu Merhamet ile ülkede yaklaşık 100 yıldır faaliyet gösteren Kızılhaç Yardım Kuruluşu öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerince yürütülen kampanyanın başlaması nedeniyle Saraybosna'daki Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Ülkedeki medyanın yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında, Bosna-Hersek'ten 15 sivil toplum ve insani yardım kuruluşunun desteği açıklandı.

Bosna-Hersek Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İsmet Bayramoviç, ülkesinde 1990'lı yıllarda bir insanlık dramının yaşandığını hatırlatarak,''Biz Saraybosnalılar mülteci olmanın, mağdur olmanın ve hayat mücadelesi vermenin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu yüzden değerli dostumuz ve kardeşimiz Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan'ın büyük katkısı olan bu kampanyaya katılmaktan şeref duyduk'' diye konuştu.

-Malezya-

Malezya'da da Müslüman Gençlik Hareketi Genel Başkanı Amidi Abdulmennan da tüm Malezyalılar'dan global insani yardım kampanyasına destek vermelerini istedi.

Abdulmennan, basın toplantısında, Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan istatistiklere göre, olaylar başladığından itibaren Suriye'de 4 bin 26'sı çocuk, 3 bin 9 yüz 46'sı kadın olmak üzere 60 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABIM Genel Başkanı Abdulmennan,''Tüm Malezyalıları,'Suriye için ekmek' ismiyle başlatılan global insani yardım kampanyasına destek sağlayarak Suriyeli kardeşlerimize el uzatmaya davet ediyoruz'' dedi.

-Fas-

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Fas Temsilcisi Abdulfettah Fehdi de Rabat'taki açıklamasında, Türkiye'de Suriye halkına destek için düzenlenen ve 16 ülkede başlatılan eş zamanlı kampanyaya destek verdiğini belirtti.

''Dünya, Suriye rejiminin sivil halka uyguladığı katliamlar karşısında seyirci kalıyor'' diyen Fehdi,''21 aydır, terörist bir devletin kötü muamelesine maruz kalan Suriyeliler için yardım eli uzatılması gerektiğini'' belirterek, ülkesini yardım kampanyasına katılmaya çağırdı.

-Yemen-

''Kış geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye'' kampanyasına, Yemen'den de destek geldi.

Yemen Kalkınma Ajansı çatısı altındaki sivil toplum kuruluşları, basın toplantısıyla, Yemen halkının Suriye'de yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmayacağını duyurdu.

Yemen Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fuad es-Sadri, yaklaşık 400 kuruluşun kampanya için harekete geçtiğini bildirdi. Fuad es-Sadri,''Türk hükümetinin siyasi olarak yürüttüğü yoğun ve başarılı Suriye politikası bir yana, halkların yakınlaşmasını sağlayan ve İslam dünyasının boynunun borcu olan bu gibi yardım faaliyetleri çok önemli. Yemen halkı da mazlum ve yokluk gören bir halk. Suriyeli kardeşlerimizi en iyi biz anlıyoruz. Örgütlerimizle el ele vereceğiz ve tıpkı Türk kardeşlerimiz gibi bizler de battaniyemizi, ekmeğimizi ve ilaçlarımız paylaşacağız'' şeklinde konuştu.

-Kuveyt-

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin Genel Sekreter Yardımcısı Mübarek Mutavva da Kuveyt'teki sivil toplum ve yardım kuruluşlarını, Suriyeli mağdur siviller için Türkiye'nin başlattığı küresel yardım kampanyasına destek vermeye çağırdı.

Mutavva, Beytü'z-Zekat ve İslami Yardım Kuruluşu temsilcileriyle Suriye halkına yardım konusunu dün görüştüğünü, görüşmeye katılanların, bu konudaki işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirttiğini bildirdi.

Suriye krizini''ezici'' olarak değerlendiren Mutavva,''Kriz, bir iki günde çözülmeyecek. Suriye'yi mevcut rejimin düşmesinin ardından yeniden imar etmek için bir planımız olmalı'' diye konuştu.

-Bahreyn-

Bahreyn Asale Derneği de küresel yardım kampanyasına destek verilmesi için çağrı yaptı.

Dernek Başkanı ve Milletvekili Abdulhalim Murad, kampanyadan övgüyle söz etti. Bahreyn halkının ve hayır kuruluşlarının, kampanyayı desteklediğini bildiren Murad,''Daha sistemli olması açısından dayanışma içinde olacağımız böyle bir kampanyanın başlatılmasını temenni ediyorduk'' dedi.

Abdulhalim, Suriyeli sivillere yardımların eşit bir şekilde dağıtılması için hayır kuruluşları arasında koordine olması gerektiğine vurgu yaptı.

Yardım projelerinin ülkeler arasında bölüştürülmesini tavsiye eden Abdulhalim,''İşbölümü yapıldığı takdirde, mülteci kampları, sağlık eğitim merkezlerinin inşasına ilişkin çok daha iyi bir iş çıkacaktır'' diye konuştu.

-Pakistan-

Pakistan'ın önde gelen sivil toplum örgütlerinden Hubeyb Vakfı Genel Sekreteri Muhammed Zahid Azeem de İslamabad'da Basın Kulübü'nde düzenlenen basın toplantısında, savaşın acımasızca devam ettiği Suriye'de mazlum insanların yanında olduklarını göstermek için yardım kampanyasına destek verdiklerini bildirdi.

''Bir Müslüman milletin, insanlığın gözünün önünde vahşice katledildiğine'' dikkati çeken Azeem, hayat hakkı elinden alınan, başka ülkelere kaçmak zorunda bırakılan, aç, susuz ve kışın ağır koşulları altında üşüyen Suriye halkının yanında olduklarını göstermek istediklerini kaydetti.

İç savaşın, insanlığın vicdanını kanattığını, kış mevsimin gelmesiyle şartların daha da ağırlaştığını kaydeden Azeem,''Daha çok duyarlı olalım, daha çok fedakarlık yapalım ki mazlum Suriye halkı, bu ağır imtihanı atlatabilsin'' dedi.

-İngiltere-

''Kış geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye'' kampanyasına, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Al Muntada İslam Vakfı da desteğini açıkladı.

Al Muntada İslam Vakfı Sekreteri Abdulhakim Montague, söz konusu kampanyaya katılmaya karar verdiklerini belirterek, amaçlarının Suriye halkının çektiği acılara son vermek ve yardım hızını artırmak olduğunu söyledi.

Suriye'deki insani durumun gün geçtikçe kötüleştiğini ifade eden Montague, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının da hergün arttığını söyleyerek, şimdiye kadarki insani yardımların ihtiyaçları tam olarak karşılayamadığını kaydetti.

Kış aylarının da gelmesiyle Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarının zorlaştığını ifade eden Montague,''Vakfımız, bu kampanya çerçevesinde 3 ay içinde 1 milyon dolar yardım toplamayı amaçlıyor. Bu yardımla Suriye halkına, battaniye, çadır, su, un ve ilaç sağlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

-Makedonya-

Makedonya'daki insani yardım kuruluşu Merhamet öncülüğünde, başkent Üsküp'te düzenlenen basın toplantısında da ülkedeki Sivil Toplum Kuruluşları Konseyi üyesi 24 sivil toplum kuruluşu, küresel yardım kampanyasına''Makedonca, Arnavutça ve Türkçe'' olarak destek çağrısında bulundu.

Merhamet Başkanı Adnan İsmaili, bugün 16 farklı ülkede aynı anda düzenlenen basın toplantılarıyla Suriye'ye yardım kampanyasının başlatıldığına dikkati çekerek,''Suriye halkı için uzattığımız yardım eli her ne kadar sembolik olsa da ve her ne kadar Suriye'de yaşanan insanlık dramının önüne geçilmesinde yeterli olmasa da en azından Suriye halkının zor acılardan geçtiği bu dönemde safımızı belli etme açısından ehemmiyet teşkil etmektedir'' diye konuştu.

-Belçika-

Küresel yardım kampanyasına, Belçika'dan da destek geldi. Kampanya, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen geniş katılımlı basın toplantısıyla başlatıldı.

Avrupa Müslüman İnisiyatifi öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerince yürütülen kampanyanın başlaması nedeniyle düzenlenen toplantıya, yaklaşık 200 kişi katıldı.

Toplantıda konuşan, Avrupa Konseyi USTK Konferansı Raportörü ve Avrupa Müslüman İnisiyatifi sözcüsü Veysel Filiz,''Avrupa Birliği'nin Suriye'yi uzak görmemesi, Suriye'deki süreçte insani yardım anlamında yanında olması gerektiği konusunda buradan bir çağrı yapıyoruz. Avrupa, kendi sorumluluklarından kaçmaması lazım çünkü yakın çevresindeki tüm insanların geleceklerinden, refahından çektiği acılardan da sorumlulukları var. Onları iyileştirme konusunda Türkiye'nin yaptığı bu çalışmalara destek vermesi gerekir. Avrupa Birliği'nin insanı yardım konusunda elini biraz daha cebine koyması, gerekeni yapması, kendi imajının kendi öne çıkışının hakkını vererek ortada bulunması gerektiğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

-Ürdün-

Ürdün'deki pek çok yardım kuruluşu da, Suriye'de yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmayacaklarını duyurdu.

Eski Ürdün Gençlik ve Spor Bakanı ve Ürdün'ün tanınmış din adamlarından Muhammed Nuh el-Kudah, yaptığı açıklamada. Suriye halkının mazlum ve vatanlarından sürgün edilmiş olduğunu belirterek,''Suriye halkına destek olmak dini bir görevdir'' dedi.

Suriye'de yaşananlar hakkında basında yayınlan haberleri seyredenlerin, Suriye halkına yardım eli uzatmada gecikemeyeceğini kaydeden Kudah,''Yardım kampanyasıyla, Türk halkının asırlar boyu dünyada ihtiyacı olanların yanında olduğunu bir kez daha hatırlamış olduk'' diye konuştu.

Ürdün Yardım Derneği'nin Suriye Komisyonu Başkanı Nedal Ubeydullah ise Anadolu Ajansı'nın yardım kampanyasına gösterdiği önemden övgüyle bahsederek, Türkiye'nin siyasetten uzak bir şekilde bu tür girişimlere ön ayak olmasının kendinden beklendiğini dile getirdi.

-Lübnan-

''Kış geldi... Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye'' kampanyasına, Lübnan'daki Şuur ve Teselli Derneği'nden de destek geldi.

Şuur ve Teselli Derneği Başkanı Imad Said, Lübnan'da yarın öncelikle Cebeli Lübnan kentindeki İklim'il-Hurub bölgesinde, Suriyeli 700 aileye battaniye ve ekmek yardımı yapılacağını kaydetti.

Muhabir: Ekip/Kurbani Geyik

Yayıncı: Eyüphan Kılıç


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı